pasik1002 Opublikowano 22 Października 2012 #1 Opublikowano 22 Października 2012 Witam mam pytanie chce zrobić taki układ jak na rysunku kocioł węglowy ma być z pełną automatyka (wentylator, sterownik) chce go podłączyć razem z kotłem gazowym do sprzegła. a kocioł gazowy ma być jednofunkcyjny z zaworem 3d do podgrzewania ciepłej wody w lato czy ten układ jest prawidłowy ??? Cytuj
pasik1002 Opublikowano 23 Października 2012 Autor #2 Opublikowano 23 Października 2012 nikt nie pomoże ?? Cytuj
automatyk Opublikowano 23 Października 2012 #3 Opublikowano 23 Października 2012 tak może być jak najbardziej ,pisałem rano ale albo sieć coś pada albo ktos cos usuwa .... Cytuj
Mushasi Opublikowano 23 Października 2012 #4 Opublikowano 23 Października 2012 zawsze jak chodzi węglowy lub odwrotnie drugi kocioł ma być bezwzglednie odcięty np Zaworem zwrotnym na zasilaniu anajlepiej zakręzać zawory do pieca który nie pracuje inaczej zniszczysz piec gazowy Cytuj
automatyk Opublikowano 24 Października 2012 #5 Opublikowano 24 Października 2012 jesli ma pracować w pełnym automacie to żadnych zaworów odcinajacych ,fakt jedynie zawory zwrotne Cytuj
pasik1002 Opublikowano 24 Października 2012 Autor #6 Opublikowano 24 Października 2012 zawsze jak chodzi węglowy lub odwrotnie drugi kocioł ma być bezwzglednie odcięty np Zaworem zwrotnym na zasilaniu anajlepiej zakręzać zawory do pieca który nie pracuje inaczej zniszczysz piec gazowy Zawory zwrotne były narysowane a z doświadczenia wiem ze im mniej zaworów odcinających tym inwestor bedzie miał mniej do kręcenia nimi p.s dzieki za opinie Cytuj
Gość mak Opublikowano 25 Października 2012 #7 Opublikowano 25 Października 2012 (edytowane) Nie wiem czy świadomie pominąłeś czy przez nieuwagę ale brak jest elementów zabezpieczających kocioł węglowy (układ zamknięty). Kolejna sprawa to jaki to kocioł gazowy? Ze schematu wygląda jak wiszący, ale pompa za kotłem wskazuje na stojący, piszesz o zaworze trójdrogowym na cwu (takie rozwiązanie stosuje min termet ale sposób podłaczenia jest inny) ale nie widać go na schemacie, i co pompuje wodę na podgrzewacz. Kolejna sprawa to sam podgrzewacz. Moim zdaniem dwa kotły podłączone do jednej wężownicy to błąd, jak w układzie dwa kotły to zdecydowanie podgrzewacz z dwoma wężownicami. Jak kocioł gazowy jest wiszący (ale ze schematu nie wynika jaki to kocioł) to sprzęgło może być potrzebne, do kotła na paliwo stałe już nie koniecznie. No i sterowanie układem o którym nie napisałeś nic. Edytowane 25 Października 2012 przez mak Cytuj
pasik1002 Opublikowano 25 Października 2012 Autor #8 Opublikowano 25 Października 2012 ma to być kocioł wiszący z zaworem 3d (dedietrich mcr IIT) ma działać tak ze w lecie bedzie podgrzewał cwu i dodatkowo grzał c.o jeśli nie bedzie miał kto zapalić z kotle węglowym . a zbiornik na cwu temu podłaczony do jednej wężownicy (górnej ) bo dolna wężownica ma być zajęta przez solary których nie narysowałem Cytuj
Gość mak Opublikowano 25 Października 2012 #9 Opublikowano 25 Października 2012 Pompa za kotłem gazowym jest zupełnie zbędna (w kotle jest pompa) Co do podłączenia zasobnika cwu to podtrzymuje co napisałem wcześniej. Cytuj
pasik1002 Opublikowano 25 Października 2012 Autor #10 Opublikowano 25 Października 2012 no ta pompa która byla pod kotlem to ona wlasnie miała być kotłową źle narysowałem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi