Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też mieszkam pod Wrocławiem.

W lutym tego roku kupiłem tonę Wesołej z bartexwegiel.pl

Wszystko przyjechało suche i workach jutowych.

Węgiel mocno kaloryczny , po przejściu z pieklorza musiałem robić korektę ustawień podawania .

Załóż konto na stronie , wybierz rodzaj i wagę węgla , zrób przelew wg. wygenerowanego formularza i czekaj na przesyłkę.

Ja dostałem towar po 3 dniach od przesłanej kasy. Przywiózł go kurier poczty polskiej.

Na stronie jest kontakt tel. więc można z nimi pobajerować.

Bartex nie jest już taki cacy :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page382

Opublikowano

marc73

z poradnikiem jak palić jest trochę większy temat niż z doborem kotła. jest tyle sterowań i tyle rozwiązań że nie da się tego na kilku stronach ogarnąć sensownie. jest wątek ustawienia i osiągi...... można tam podglądać czasem. są wątki tematyczne o konkretnych kotłach. poza tym każdy ma inne zdanie a właściwie wyobrażenie na temat prowadzenia procesu spalania. jeden chciałby aby kociołek zagrzał się raz i przez resztę zimy pozostawał w podtrzymaniu, inny woli aby pracował szybko ale żeby nie przeciągał ponad zadaną, jeszcze inny by chciał żeby mu spalał 5kg/dobę przy 200m2 do ogrzania bez izolacji albo jeszcze żeby węgiel produkował. dodaj do tego różnorodność konstrukcji wymienników, palników, wentylatorów, poziom dopasowania całości i zgrania ze sterowaniem i można 3 tomową powieść na miarę HOBBITA uciułać. a i tak będzie 100 pytań do....

mogę jedynie spróbować przekazać kilka wskazówek na co zwracać uwagę ale nie warto na to wątku marnować oddzielnego bo zginie w tłoku a podpinanie byłoby chyba lekką przesadą. 

a poza tym to już mądrzejsi ode mnie i z dużo większym doświadczeniem napisali mnóstwo na ten temat, zarówno jeśli chodzi o sam przebieg procesu spalania jak i o sposobach sterowania

http://zawijan.wordpress.com/

co prawda jest tam sporo marketingu związanego z jednym ze sterowników i kotłów ale osoba potrzebująca dowiedzieć się co dzieje się w jej kociołku potrafi odcedzić to co jest jej niezbędne omijając marketing

Opublikowano

Timon

Zgodzę się z Tobą - jest tego dużo, ale podejrzewam, że taki ogólny poradnik jak palić w takich piecach byłby na pewno pomocny. 

Zaczynałem jak większość nowych - ustawienia fabryczne i będzie OK. Potem zacząłem pytać bo nie podobał mi się popiół. I podejrzewam, że nie tylko ja tak zaczynałem. Zapewne większość nowych osób z tego forum najpierw wpisuje podane przez specjalistów ustawienia, potem pyta jak zmienić, a na samym końcu próbuje zrozumieć istotę palenia w takim kotle. 

I myślę, że podpięcie tematu nie byłoby przesadą. A jeśli nawet nie to link w Twojej stopce byłby wskazany  :D

Opublikowano

pomyślę o tym

jest tu jednak kilku chłopaków, którzy mają więcej wiedzy za paznokciem małym u lewej ręki niż ja po całości i nie wiem czy mi wypada się wyrywać wogóle

Opublikowano

Witam

Wszyscy piszą 1:12, 1:14, 1:18 czy tak powinno być?

U mnie "fachowiec" ustawił tak:

Temp. 65 st.

Woda 55 st

Praca:

Podawanie 5 s

Przerwa 12 s

Moc nadmuchu 100% przy 2-3 cent. szczelinie

Potrzymanie - 10 min

Czy to dobre nastawy?

Dodam że przy obecnym mrozie cały zasobnik ( 6 worków) wypala mi w ciągu 3 dni góra. Jeszcze nigdy tak nie miałem, chyba że mrozy osiągały -20 - 30 st (jestem z podlasia temu kaka temp. :))

Witam

Mam podobne ustawienia  do ekogeoszku Ekogroszek Prestige Premium 

Praca:

Podawanie 5 s

Przerwa 12 s

Moc nadmuchu 100% przy 2-3 cent. szczelinie

Potrzymanie - 40 min 

szybko osiąga teperatuę na piecu i mieszkaniu 

mieszkam koło suwałk jest tu zimno poszło mi 4 tony ekogeoszku Ekogroszek Prestige Premium w poprzednim sesonie 

spalanie mam od 12,5 kg na dobe do 50 kg w zależności od mrozów.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jakiem macie teraz temperatury na dworze?
Nie chce się wymądrzać, ale macie ustawioną tak ogromną moc, że nie dziwie się, że spalacie takie ilości opału. W dodatku opał, którym palicie nie jest „słabeuszem”

Opublikowano

TO ja zapytam Panów/Panie o zakup ekogroszku.

Ja mieszkam w okolicach Wrocławia, a może ktoś mi poleci jakiegoś uczciwego dostawcę?

Witaj Kalamcja :)

Napisz,zadzwoń do SUSPENSERA( Grzegorz Kaliciak z okolic Wrocławia,konkretnie Miłoszyce).

Prowadzi szeroko zakrojoną działalność i m.innymi testuje i sprzedaje różne ekogroszki.

Na pewno pomoże coś wybrać i możesz polegać na jego uczciwości na 100%

Pozdrawiam.

Opublikowano

Szybkie pytanko o ustawienia pieca z sterownikiem ecomax800

Mam podłączony mieszacz1 a pod niego podłogówka 90mkw (7 sekcj, część przykręcone bo byłoby za gorąco) na zaworach mieszacz aristo na pozycji 2. W ustawieniach sterownika ustawione "włączona podłoga" max temp mieszacza 35, min temp mieszacza 20st. Czy może ktoś potwierdzić czy podobne macie ustawienia. 

Opublikowano

Witaj Kalamcja :)

Napisz,zadzwoń do SUSPENSERA( Grzegorz Kaliciak z okolic Wrocławia,konkretnie Miłoszyce).

Prowadzi szeroko zakrojoną działalność i m.innymi testuje i sprzedaje różne ekogroszki.

Na pewno pomoże coś wybrać i możesz polegać na jego uczciwości na 100%

Pozdrawiam.

Dzięki :)

Opublikowano

Mam do szanownych forumowiczów pytanie: Czy ktos palił / pali ekogroszkiem prestige (czerwono-biały worek)???

Nie wiem o co chodzi ale miał byc bardziej kaloryczny a tutaj kicha..... pół dnia dochodzi do zadanej temp tj do 60. CWU dobija niewiarygodnie długo ......gdzie lezy problem.... Siła rzeczy piec chodzi non stop.

ustawienia Heitz eko 3 24 palnik brucer

czas podawani=8

czas przerwy praca 112s

moc nadmuchu  40%

przesłona  do połowy otwarta

temp zadana 60

temp cwu 46

temp załaczania CO 52st

praca w nadzorze co 20 min

krzywa grzewcza kotła 2.2 (wybrane na przysłowiowa pałe)

krzywa grzewcza mieszacza nr 1 (podłogówka) 0,8

Prosze o pomoc dlaczego niby kalorycznosc wyzsza ekogroszku a meczy sie strasznie z dojsciem do zadanej temp.

Dodam ze kaloryfery mam przykrecone na 2-2,5, podłogóka sekcje równiez - wqykluczam taki ciagły pobór ciepłej wody z pieca.

Dziekuje za ewentualne wskazówki.

Witam.

Moje nowe  Ustawienia dla Ekogroszku Prestige Premium

w zależności od temperatur na zewnątrz piec klimosz kombi 32kw

Moc  1:6 w stosunku postój a podawanie.

60:6=10 czyli

60s przerwa

10s podawanie

55% wentylator - (regulować pod swój kocioł, jeszcze ustawiam )

uchylona przysłona 1,5- 2 cm

= 30% mocy kotła

Moc 1:5 w stosunku postój a podawanie.

60:5=12 czyli

60s przerwa

12s podawanie

67%  wentylator - (regulować pod swój kocioł jeszcze ustawiam,)

= 50% mocy kotła

Moc 1:3 w stosunku postój a podawanie.

60:3=20 czyli

60s przerwy

20s podawanie

87% wentylator - (regulować pod swój kocioł, jeszcze ustawiam)

= 100% mocy kotła

Opublikowano

Witam, co do tych proporcji postój podawanie wyszedł mi taki schemat

1:3=     30kw     

1:4=     22kw     

1:5=     15kw   

1:6=     10kw     

1:7=     5 kw     

1:8=     2,5kw    

1:9=     1,25kw   

1:10=   0,625kw

Ja wybieram sobie moc, jaką chcę uzyskać kotła kopczyk reguluję obrotami wiatraka a dopalanie groszku przysłoną przymykając lub otwierając jak za bardzo otworze to żużluje jak za mało to osadza sadzę.

Opublikowano

Popełniłem błąd teraz chyba jest ok

Dla ekogroszku 27,5 MJ/kg

1:3=     28kw     

1:4=     22kw                       

1:5=     17kw                       

1:6=     15kw                       

1:7=     13kw                       

1:8=     12kw                        

1:9=     11kw   

1:10=   10kw

1:11=   9kw

1:12=   8kw

Opublikowano

Witam. Może Państwo pomożecie. W moich ustawieniach jest coś nie tak. Mam dużo spieków brązowych jakby podtopiony ekogroszek. Trochę się już męczę, dużo szukałem w necie ale efektu który by mnie zadowolił nie ma.

Piec 25kW sterownik SP-18 Logic. Dwie pompy, jedna CO druga CWU i do tego regulator pokojowy.

Moje ustawienia:

pauza w podtrzymaniu 20 min

praca w podtrzymaniu 20 sęk

opóźnienie nadmuchu 5 sęk

moc min dmuchawy 18%

moc max dmuchawy 45%

test mocy min 25/95

test mocy max 47/73

Do takich ustawień doszedłem metodą prób i błędów. Piec gdy pi przestoju zaczyna na nowo ogrzewać to temp zamiast rosnąć to najpierw spada czasami o nawet 13 stopni a potem jakoś nabija zadaną. Mam wrażenie że w podtrzymaniu mój kopczyk się obniża mimo że dmuchawa nie chodzi. Przesłona na dmuchawie na jakieś 1/4. Temp zadana 55, CWU 45.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wydłuż przerwę między podaniami o 2s i obserwuj,idealny popiół b. ciężko uzyskać.

Na podłogówce się nie znam ale myślę,że 1-2* można chyba podnieść temp.do 36-37*

Niech wypowiedzą się użytkownicy podłogówki i mnie poprawią.

A ja mam do Ciebie jeszcze takie zapytanie. Czytam, że mówicie coś o przesłonie, wiem już, ze chodzi o przesłonę na wentylatorze. Zaobserwowałam, że gdy zamykam ja dmucha słabiej pracuje ale przecież mogę zrobić to samo w sterowniku ustawiając mniejszą moc nadmuchu. I nie rozumiem jaki to ma znaczenie, jak szeroko jest otwarta??? Możesz mi to wytłumaczyć?

Opublikowano

Im bardziej przesłonięta dmuchawa, tym więcej do powiedzenia ma siła nadmuchu - nad którą panujesz i możesz w ogóle wyłączyć - i mniej decyduje ciąg kominowy, który bywa kapryśny (raz jest, raz nie ma, raz mniejszy raz większy), zależny od pogody i generalnie w ogóle nie rozumie, że my chcemy ten piec raz ustawić i zapomnieć o jego istnieniu aż do następnego zasypu opału.

Tak ja to rozumiem.

Opublikowano

Ale tak kolego właśnie jest,  zapominam na tydzień o piecu dlatego ustawiam go na sterowanie PID.

Opublikowano

Ech, problem polega na tym, że nie każdy ma sterownik PID, a niektóre sterowniki w trybie automatycznym z różnych powodów kuleją lub po prostu trudno jest dobrze je ustawić ze względu na konfigurację podajnik - dmuchawa - zachowanie sterownika.

Dwustanowcy bardziej są uwiązani do kotłowni jednak.

Opublikowano

U mnie jest sterownik prosty jak cep Titanic i zapewniam Cię,że nie jestem w ogóle uwiązany w kotłowni.

Mam 3 nastawy na cały rok:

1 CWUlatem

2 okres przejściowy(tak jak teraz)

3 zima i od -10 na zewnątrz

Aha,nie chcę żadnego PID-a

Gość Visitor1230
Opublikowano

Niekoniecznie. Latem zmniejszam zadana na kotle na 70 z zimowych 75 stopni. Czasami przestawie podawanie o sekunde w ta albo w tamta. Dochodzi jeszcze na sterowniku zaworu 4D wlaczenie trybu letniego. Tyle. A palenisko warto raz na dwa dni sprawdzic bez wzgledu czy to PID czy dwustan.

Opublikowano

balbulus

jak dobrze ustawisz dwustana to zaglądasz do kotłowni jedynie celem obsługi kotła- paliwo i popiól oraz czyszczenie.

przy dobrze dobranych ustawieniach objedziesz cały sezon bez dotykania czegokolwiek

jedynie czas osiągania zadanej się będzie zmieniał w zależności od temperatur na dworze ale to nie problem dopóki nie brakuje mocy do uzupełnienia strat.

przemas

nie ma potrzeby zmieniać ustawień- najwyżej kocioł dłuzej popracuje a będzie krócej w podtrzymaniu co mu tylko na zdrowie wyjdzie

Opublikowano

Przedmówcy, Wy oczywiście macie rację, co do tego, że można dobrać jedne ustawienia i zapomnieć (albo mieć trzy zestawy ustawień, jak grabpa58) - ja patrzyłem na to z perspektywy osoby, która dopiero do tych prawidłowych ustawień dochodzi. Tutaj mam wrażenie, że PIDowcy szybciej ogarną, niż dwustanowcy.

Ja póki co mógłbym nie ruszać pieca, pali , grzeje, jednak wciąż pracuję nad ustawieniem nadmuchu - albo mi żar schodzi, albo lekko niedopala. Z tym, że moje sterowanie nadmuchem mocno kuleje (mam w sterowniku w trybie dwustanowym możliwość zmian dmuchawy co 5%, przy czy ustawienie poniżej 20% jest niemożliwe, a powyżej 35% to huragan - biegam do kotłowni i przymykam/otwieram przesłonę o kilka mm... ) zwłaszcza przy ustawieniach na mniejszej mocy.

Opublikowano

a mozesz sterować przerwą podawania?- możesz 

wiec robisz taki myk:

ustawiasz nadmuch tak że jest niedopał i potem wydłużasz przerwę podawania, aż do jego zlikwidowania.

z tym łatwiejszym ogarnięciem PID-a:

sa stery i sa producenci/sprzedawcy którzy wstępnie ustawiają na podstawie wielu testów parametry pod konkretne zestawy. wtedy użytkownikowi zostaje wykonanie niewielkiej korekty nadmuchu bądź granulacji opału lub mocy i po problemie

są też tacy którzy to mają w głębokim poważaniu i wtedy się biedny kotłowy szarpie rzuca mota i płacze, pali papieroch, pije browar i rwie włosy z głowy.

na koniec wyłacza PID i jedzie w dwustanie 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Praca dwustanowa na ustawieniach recznych. Ustawiasz podawanie, przerwe podawania i temperature zadana. Kociol ja osiaga i przechodzi w stan podtrzymania. Odmiennym stanem pracy kotla jest PID, Fuzzy Logic itp. W tym stanie sterownik sam moduluje nastawy dazac do stalego palenia.

Zmiana trybu w ecomaxie:

http://www.hkslazar.pl/pliki/instrukcja_sterownika_ecomax_800_r_dtr_74.pdf

Strona 7. Menu glowne -->Tryb regulacji --> standardowy lub Fuzzy Logic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.