Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To tak panowie jest! jeszcze jedno pytanie jakie mniej więcej powinno być spalanie takiego pieca 17 Kw na 24 h? Mi wychodzi ok 20 kg.

Opublikowano

aby osiągnąć 17KW trzeba by spalić całe mnóstwo opału. ile spali rzeczywiście to już zależy od opału, prawidłowości procesu spalania  i od potrzeb budynku. może spalić 10kg a może i 40kg/dobę. ile spali u Ciebie nie wiem i chyba nikt Ci na 100% nie powie. można szacować ale to nic nie da. spali tyle aby uzupełnić straty, tylko tyle albo aż tyle zależnie jak duże są te straty

Opublikowano

Mnóstwo a dokładniej zwykle kotły o mocy 17 kW mają palniki mocy 25 kW co oznacza, że węgla o wartości opałowej 25MJ/kg przy sprawności kotła 80% przy pełnej mocy potrafią spalić do około 110 kg / dobę.

Opublikowano

Witam,

Jestem nową użytkowniczką pieca na ekogroszek z podajnikiem.

Piec Enka z Nowej Soli. ze sterownikiem EKO Max 800.

Posiadam ten piec od 5 lat ale od teraz sam muszę zmierzyć się z tematem.

Chciałabym zadać Panom kilka pytań.

Czy ktoś podejmie temat?

kocioł: 50

temp. CWU - 45

temp, CO - 34

Czas podawania 7 sek.

przerwa podawania prac 60 sek.

przerwa podawania nadzór 40 minut

moc nadmuchu 35%

Do tej pory był ustawiony na tz. lato, więc teraz parametry, które wtedy były dobre, teraz już nie są.

Mam wątpliwości co do spalania węgla. Nie wiem jak powinien wyglądać dobrze spalony węgiel.

I druga sprawa, to: 

- jaki powinien być czas " przerwa podawania- nadzór"

Czy w moim przypadku nie jest za długi ( 40 minut)? Czy nie powinien być częściej. Nie znam się na tym ale tak sobie myślę, że coś to jest nie tak, ponieważ piec obecnie nie ma tak dużych przestojów.

Musiałby mieć conajmniej przerwy 40 minut, by dosypać węgiel.

I tak sobie myślę, czy w związku z tym ten kopczyk traci szybciej ciepło?/

I drugie pytanie, to wyczytałam coś o przesłonie wentylatora, żeby mocno otworzyć około 4 cm. 

Nie mam pojęcia o co chodzi????

Opublikowano

Tu się pyta bez zbędnych kurtuazji :-)

W czym koleżanka ma problem?

Przy takim awatarze, chętni do konwersacji bez problemu się znajdą :-)

Tylko konkrety poproszę.

Opublikowano

Rozumiem, choć nie będzie łatwo. Same nazwy sprawiają kłopot. Więc z góry przepraszam za niejasne pytania. Podałam parametry ustawień mojego pieca. Pytanie ; Jak ma wyglądać dobrze spalony ekogroszek?  O co chodzi z otwarciem przesłony wentylatora ( przeczytałam gdzieś, że 4 cm). Czy chodzi o dmuchawę (chyba nie?) I czy ustawienie 40 minut - przrwa podawania nadzór nie jest za długie?

Opublikowano

Witam

Ustawienia jak na te warunki pogodowe moim zdaniem są wystarczające.

Można czas podawania dać krótszy i zmniejszyć przerwę,zachowując dotychczasowe proporcje po to żeby zmniejszyć ewentualne spiekanie się popiołu.

Wtedy:

4s podawanie

30s przerwa

moc nadmuchu na razie bez zmian,czyli 35%

natomiast przerwę podawania w nadzorze zmniejsz o połowę do 20 min.

Tak,chodzi o szerokość wlotu pow. na dmuchawie i możesz ustawić przesłonę na 4cm.

Żeby stwierdzić czy dobrze jest wypalony groszek należy to na początek ocenić wzrokowo czy w popielniku nie ma niedopalonych cząstek węgla.

Najlepiej będzie jak zamieścisz fotki popiołu,jak wygląda płomień podczas pracy kotła,zobaczymy na jakiej wys. jest zawieszony deflektor i wtedy będziemy radzić.

To nam bardzo pomoże.

Napisz też jakim węglem palisz.

Na razie tyle.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ekokroszek polski Wesoła (chyba) - muszę to sprawdzić.

Zrobię dzisiaj zdjęcia i wrzucę, może wtedy rzeczywiście będzie łatwiej. 

Dziękuję tymczasem za tak szybki odzew  :)

Opublikowano

Witam,

powiedzcie mi czy dobrze zrobiłem.... czy nie.

Ciepło dziś było i ma być jeszcze ciepło prawie przez dwa tygodnie,  i postanowiłem potestować  i ew. coś zaoszczędzić. przełączyłem dziś piec na tryb letni ale widzę ze w tym ustawieniu podłogówka i CWU może chodzić, a kaloryfery są wyłączone.

Piec automatycznie przestawił sie na temp zadaną 45*C,   na CWU mam zadane 40*C (250L).  A podłogówka ok 28*C.  Przy tej pogodzie wystarczy.

Podłogówki jest ok 90m2.   mniej wiecej 800mb

Czy można zostawić go na takich nastawach ?  Czy lepiej wrócić do trybu pomp równoległych i ustawić mu zadaną temp na te 50-55 *C  ?

Opublikowano

Chciałam wysłać plik z MP4 ale dostałam informację, ze nie mam uprawnień do wysyłania tego typu plików.  Wiesz dlaczego?

Opublikowano

Nie bardzo.

Może za duży format,pojemność pliku.

Chyba,że przejdzie stosując zaawansowaną edycję i tam próbować to wkleić.

Opublikowano

Może wrzuć na youtube  i pozniej tylko linka wklej. 

Proszę też spojrzeć na mojego posta, ciekawy jestem waszych opinii

Opublikowano

Troszkę za krótko :)

Nagrywałaś to na początku pracy kotła czy tuż przy osiągnięciu zadanej?

Przy jakich nastawach?

Płomień powinien być trochę wyższy.

Jak długo dochodzi do temp. zadanej i ile jest mniej więcej w podtrzymaniu?

Przydałoby się zdjęcie popiołu,jak wygląda.

Trochę Cię pomęczę ;)

Opublikowano

Proszę też spojrzeć na mojego posta, ciekawy jestem waszych opinii

Jeżeli dostatecznie kocioł radzi sobie z CWU i podłogówką i masz wystarczający komfort cieplny w domu to uważam,że nie ma potrzeby podnosić jego moc.

Jak się ochłodzi bardziej i ciepło będzie potrzebne na grzejniki to wtedy tak.

Sprzyjająca aura ma potrwać do 3 listopada,a może dłużej.

Opublikowano

takie mam nastawienia:

temp. zadana kotła: 50

temp. CWU - 45

temp, CO - 34

Czas podawania 7 sek.

przerwa podawania prac 60 sek.

przerwa podawania nadzór 40 minut

moc nadmuchu 35%

Nagrałam w momencie pracy kotła. Zaraz sprawdzę jak ile czasu potrzebuje by osiągnąć tem. zadaną i jak długo jest na podtrzymaniu.

Oczywiście uzaleznione jest to też od tego,czy w danym momencie uzywa się wody. 

Właśnie miałam zapytać jaki długo kocioł po dojściu do temperatury zadanej jest na podtrzymaniu?

Ja mam tylko podłogówkę. 

Opublikowano

Spróbuj nastawić kocioł wg moich sugestii

4s podawanie

30s przerwa

moc nadmuchu zwiększ do 40%

przerwa podawania w nadzorze 20 min.

Koniecznie jutro zamieść fotki jak wygląda popiół.

Czas podtrzymania kotła zależny jest od strat ciepła w domu i rozbioru CWU,tym nie należy się zbytnio przejmować.

W jakim odstępie czasu załącza się dmuchawa i ile sec.chodzi,kiedy kocioł jest w podtrzymaniu?

Opublikowano

Jeszcze tylko podam informację, że na podtrzymaniu był 28 minut, potem 16 minut pracował, by dojść do zadanej temperatury.

Przez to, że ustawienie przerwa podawania w nadzorze wynosi 40 min, a piec jest na podtrzymaniu ok. 28 minut, to rozumiem, że nie dochodzi do momentu załączenia dmuchawy i podania węgla. 

Zmieniłam na 20 minut taj jak sugerowałeś i dmuchawa włączyła się,  na ok. 10 sekund, w tym czasie pobierała tez węgiel.

Zastanowiło mnie Twoje pytanie dot. odstępu czasu w jakim załącza sie dmuchawa i ile sek.chodzi, kiedy kocioł jest na podtrzymaniu.

Szukałam w sterowniku takiego ustawienia i nie znalazłam. Sądziłam do tej pory, że to ustawienie jest takie samo jak przy pracy kotła.

W moim przypadku 7 sek. nadmuch 35%.

Ale wygląda, że jest dłużej, bo ok. 10 sek. I tu zgłupiałam. 

Czy to pytanie wskazywałoby na to , że ten czas pracy dmuchawy kiedy kocioł jest na podtrzymaniu też można regulować?

Dzisiaj już się poddaję, jutro spróbowałabym zmienić ustawienia, które sugerowałeś. Są znaczne i trochę się boje. Musiałabym posiedzieć w nocy, żeby go poobserwować.

Tymczasem bardzo, bardzo dziękuję.

Opublikowano

Wygląda na to,że  kocioł zachowuje się OK.

Nastaw,które zaproponowałem nie musisz się obawiać ponieważ zachowują prawie dotychczasowe proporcje tzn. czasu podawania do przerwy.

7 do 60 daje współczynnik 8,5

4 do 30 daje współczynnik 7,5

Krótsze przerwy mają korzystny wpływ na wygląd popiołu,mniej spieków.

Więc nastawa będzie ciut bogatsza z uwagi na pogodę.

Do tej nastawy należy zwiększyć siłę nadmuchu do 40%

Zrób zdjęcie jak wygląda popiół,bez tego nic nie można więcej wywnioskować.

Opublikowano

post-59961-0-60012100-1414487157_thumb.jpg

Zrobiłam to zdjęcie jeszcze wczoraj, przed zmianami nastawień. Tyle popiołu od niedzieli.

Dzisiaj zrobię te zmiany, które sugerowałeś.

I jeszcze film z wczoraj:

Opublikowano

Jeśli się nie mylę,widać trochę nie dopalonych czarnych koksików.

Krótsze przerwy i mniejsze dawki opału pozwolą na lepsze dotlenienie złoża i jego ruch.

Nadmuch na 40% pozwoli lepiej dopalić opał.

Wyrzuć z szuflady stary popiół i za jakiś czas zobaczymy ten na zmienionych nastawach.

Opublikowano

Ok. Tak dzisiaj zrobię.

Dziekuję :)

Opublikowano

ardizja

opis uszczelnienia jest na tym forum- szukaj w moich postach- jest wszystko łącznie ze zdjęciami.

co do podtrzymania jak pisze Robercikus. obserwować palnik i dopasować do tego co się dzieje. czasem jak dobrze ustawione parametry do potrzeb to kocioł przechodzi w podtrzymanie na bardzo krótko albo wcale i wtedy nie ma potrzeby sobie tym stanem głowy zajmować. 

możesz to rozwinąć?

U mnie jak ustawiłem rozsądnie zawór trójdzielny, kocioł trzyma zadaną temperaturę dłuuugo, kaloryfery ciepłe ale nie gorące - ilość ciepła w kaloryferach wystarcza do ogrzania domu do 22C . W fazie podtrzymania mam nastaw co 12 minut podawanie przez 5 s i dmuchawa przez 10

Z mojej teorii w ten sposób 1. dbam o własciwą temperature powrotu 2. ciepło nie ucieka w komin. A tu timoin sugeruje że długi okres podtrzymania nie zawsze jest korzystny. Przyznam że troche jest to sprzeczne z moją teorią wlasciwej dystrybucji ciepła i opału

Opublikowano

piekar

moc to składowa ilości podanego opału w czasie i nadmuchu

zakładając stały czas podawania skracając przerwę i podnosząc do tego nadmuch zwiększasz moc

tutaj też są 2 szkoły

jedna mówi palić z dużą mocą np 10sek podawanie i 30sek przerwy oraz duży nadmuch(tu zależy od dmuchawy i opału). kocioł szybko łapie zadaną i długo stoi w podtrzymaniu

druga by palić z mocą minimalną potrzebną by straty uzupełnić. tutaj kocioł osiąga zadaną jedynie na chwilkę, odstawia się na minutę czy dwie i znow pracuje

każda ma swoich zwolenników i przeciwników

podobnie jak poziom temperatur w kotle :P

Znalazłem odp na zadane przez siebie pytanie:

No i proszę o merytoryczne tłumaczenie jakie argumenty przemawiają za każdą z tych szkół:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.