Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Proszę o poradę doświadczonych użytkowników jak optymalnie ustawić sterownik C.O..

Posiadam piec zasypowy z wentylatorem oraz instalacje z pompą obiegową, przy czym woda użytkowa może być ogrzewana przy wyłączonej pompie.

Instalacja po modernizacji, więc nie mam jeszcze wyczucia jak poprawnie skonfigurować sterownik - a i temperatury jeszcze nie pozwoliły na optymalne rozpalenie w piecu.

Instalacja prosta bez zaworów mieszających.

Temperatura w kotle nazwę ją "X" bo ulegnie ona zmianie w miarę spadku temperatury.

A więc zaczynam ;-):

1. Temperatura załączania pompy obiegowej - stała wartość czy jakaś zależność od X?
  2. Odstęp miedzy przedmuchami?
  3. Czas trwania przedmuchów?
  4. Moc wentylatora w czasie przedmuchów?
  5. No wiec same przedmuchy aż 3 parametry. Istnieje jakaś zależność odstępu do czasu trwania? Na co zwrócić uwagę?
  6. Histereza ? wartość spadku temperatury od zadanej, po której ma załączyć się wentylator?
  7. Temperatura wyłączenia regulatora - sterownik wyłączy pompę i wentylator, ale będzie czuwał, gdyby temperatura wzrosła ? wtedy wróci do pracy.

Wiem, że niektóre parametry wymagają obserwacji i dostosowania do konkretnej instalacji/budynku, ale jakie przyjąć wstępne założenia? Chodzi mi głownie o niepotrzebne wychładzanie instalacji, w przypadku wypalenia opału.

Z góry dziękuje za pomoc doświadczonym użytkownikom. W odpowiedziach proszę też podać uzasadnienie, aby laik mógł zrozumieć dlaczego tak a nie inaczej :huh:

Opublikowano

W moim przypadku, kocioł 14 kW, dom 100 m2 + 100 litrów c.w.u., paliwo węgiel orzech I 29 MJ, ustawiłem temp. zadana 60 - 65 stopni, moc wentylatora 1 bieg, przerwa 5 minut, praca 10 sekund, histereza 2 stopnie, start pomp 40 stopni, wyłączenie nadmuchu [wygaszenie] przy 37 stopniach, zawór mieszający 3 drogowy ustawiam na ok. 5 w skali 1 - 10, bez niego w domu piekarnik sie robi szybko, kocioł pracuje 24 h na dobę w sezonie, do ustawień dochodziłem dość długo. Jednak każdy dom jest inny, każdy kocioł i trzeba po prostu obserwować, mozna zapisywać ile na danych parametrach pracuje kocioł i jak wpływa zmiana przerwy na np. wygląd popiołu, dopalanie paliwa, osadzanie smoły itp.

Opublikowano
  1. Temperatura załączania pompy obiegowej - stała wartość czy jakaś zależność od X?

2. Odstęp miedzy przedmuchami?

3. Czas trwania przedmuchów?

4. Moc wentylatora w czasie przedmuchów?

5. No wiec same przedmuchy aż 3 parametry. Istnieje jakaś zależność odstępu do czasu trwania? Na co zwrócić uwagę?

6. Histereza ? wartość spadku temperatury od zadanej, po której ma załączyć się wentylator?

7. Temperatura wyłączenia regulatora - sterownik wyłączy pompę i wentylator, ale będzie czuwał, gdyby temperatura wzrosła ? wtedy wróci do pracy.

Ad. 1. Można zrobić tak:

a. Wartość zadana X - 10 stopni pompa stoi.

b. Wartość zadana X +/- 5 stopni I bieg.

c. Wartość zadana X + 5 stopni ale mniej niż + 10 stopni II bieg.

d. Wartość zadana + 10 stopni III bieg.

Można też nie przejmować się temperaturą X i włączyć pompę bezpośrednio do gniazdka elektrycznego.

Można też uzależnić pracę dmuchawy i pompy od temperatury spalin np. przy 180 stopniach wyłączenie dmuchawy (załączenie 150 stopni) a następnie wyłączenie pompy przy 200 stopniach (załączenie przy 199,9 stopni). Ja mam tak zrobione.

Ad. 2,3,4. To trzeba sobie wypraktykować patrz ad. 5.

Ad. 5. Przedmuchy nie powinny podnosić temperatury wody w kotle. Przedmuchy powinny zapobiegać wybuchom w kotle.

Ad. 6. 0 stopni jeżeli sterownik potrafi w sposób ciągły zmieniać obroty dmuchawy.

Ad. 7. Najczęściej w sterownikach jest tak: spadek temperatury X poniżej temperatury wyłączenia sterownika jest interpretowany przez sterownik jak brak paliwa. Trzeba ręcznie uruchomić sterownik (np. funkcją rozpalania).