Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szukam Dobrego Kotła Zasypowego,doradzcie Jaki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,szukam kotła do domu 130m2 porotherm 29+12cm styrop. okna 3 szybowe.Moje wymagania to spalanie eko-groszu,miału i drzewa.Piec ma miec duza komore spalania i dobrze jakby starczał na co najmniej dobe w duze mrozy.C.w.u dla 4 osob (zbiornik ok 140l)

Opublikowano

Mam tylko jeden pomysł , tłokowiec z dodatkowym rusztem .

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Raczej nikt jednoznacznie nie odpowie na takie pytanie.

Jeśli to ma być kocioł zasypowy to szukał bym coś z Hefa ,Ciechowicz Logica, Sas, Warmet ceramik Kostrzewy. To takie moje typy z kilku letniej bytności na tym forum.Warmeta mam osobiście.

Jednak wymagania jakie postawiłeś to faktycznie jak napisał mac65 tłokowiec z dodatkowym rusztem i tu Sas ma dosyć ciekawego tłokowca.

Edytowane przez Xawer
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Poczytaj forum i wybierz , ale na dobę to będzie ciężko coś znaleźć, CWU dla 4 osób to min200l

pozdr.

Ja mam u siebie na 6 osób zbiornik na 140 l ale...Za temperatura wody w bojlerze jest podniesiona, a za bojlerem mam zawór trój-drogowy termostatyczny.Jak puszczam ciepłą wodę, to woda z bojlera miesza się z zimną i do wykorzystania mam jakieś 200-230l.Myślę, że to rozwiazanie jest dość ekonomiczne: zasobnik 200l - cena 1000-1200 zł; zasobnik 140l+ zawór termostatyczny - cena 600-700 + 200zł=max 900 zł, a efekt taki sam.

Opublikowano

...prawie taki sam albowiem w zbiorniku 200l masz jeszcze jakąś barierę bezpieczeństwa (w razie zamknięcia termostatów bojler odbierze ciepło z kotła) a tu już jedziesz na max. Dodatkowo gdy grzejesz powyżej 70* to są już dość znaczne straty przez konwekcję. Jednak sam pomysł z zaworem mieszającym jest super nie raz już miałem wymieniać baterie pod prysznicem na termostatyczną bo albo woda za zimna albo za gorąca.