Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie O Otwór Wentylacyjny Dla Pieca?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam takie pytanie, w domu z piwnicą mam piec z podajnikiem (węglowy), czy wymagane jest robienie otworu wentylacyjnego(dodam że wentylacja jest nad piecem co idzie na dach) w ścianie, aby brał powietrze z podwórka?

jesli tak to co to daje ?

i czy są wymogi co do umiejscowienia takiego otworu

czy bez tego otworu kominiarz odbierze mi dom?

Opublikowano

potrzebna jest kratka nawiewna, żeby dostarczyć powietrze do pomieszczenia gdzie znajduje się piec i kratka wentylacyjna zamontowana najlepiej nad piecem i jak najwyżej pod sufitem.Kliknij w necie wymagania stawiane kotłownią , to dowiesz się więcej.Bo są przepisy prawa budowlanego , które to regulują czyli jak ma być zbudowana kotłownia ( wymiary i co ma się tam znajdować)

Opublikowano

A dziura jest potrzebna, żeby się w piecu dobrze paliło a nie do wentylacji.

Ta "dziura" musi mieć przekrój minimum 200cm2

Pzdr.

PS Dziury są na naszych drogach , do kotłowni powinien być otwór ;)

Opublikowano

Mam pytanie: to gdzie najlepiej umiejscowić ten otwór jeśli mam kotłownie niżej niż poziom drzwi ?

Opublikowano

Ta "dziura" musi mieć przekrój minimum 200cm2

Pzdr.

PS Dziury są na naszych drogach , do kotłowni powinien być otwór ;)

Kolega Sambor jest niezwykle delikatny ;-), ja, gdy uczęszczałem do technikum, Pan od PTKiM-u wrzeszczał na nas, że dziurę, to mamy tam gdzie plecy kończą swoja szlachetna nazwę, a wiertarka możemy wywiercić otwór ;-).

Ta argumentacja jest mocno przekonywująca, jak dla mnie :).

A dróg, to my mamy mało, reszta to dukty :).

A w temacie, to otwór wentylacyjny i nawiew to podstawa prawidłowego działania kotła i bezpieczeństwo.

U moich Rodziców, kocioł sto i piwnicy, która ma połączenia pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami, ok. 70m2 myślałem, że to wystarczy do zasilania kotła w powietrze (uchylone dwa okienka). I to było błędne myślenie.

Doprowadziłem rurę od z-tki w ścianie zewnętrznej do kotła, ok. 30 cm. nad podłogą i to dopiero dało powietrza kociołkowi.

Wywiew to fi-15cm, nawiew fi-20 cm.