Beatka100 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 #1 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Poleccie mi taki piec. Od pewnym osób słyszałam już opinie,że nawet kilka razy zmieniali piec na ekogroszek, bo za dużo palił. a mi chodzi o tanie ogrzewanie i żeby się nie psuł. Teraz zaczełam sie zastanawiac nad Heitztechnik, ale może inny mi polecicie, bo jaki ten piec jest tak naprawde nie wiem. Jeden znajomy ma i jest zadowolony, ale ma go jak na razie na budowie, ma tam temp. niższą ustawioną.
sambor Opublikowano 30 Sierpnia 2012 #2 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Kocioł droga Beatko a nie piec. Zużycie paliwa w kotle zależy od powierzchni którą grzeje, a oszczędność od jego dobrania do powierzchni, paliwa oraz samego palacza Podaj więcej o swoim budynku to forumowicze doradzą Pozdrawiam
TIMON120777 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 #3 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 dokładnie jaki budynek(nowy czy stary) jaka powierzchnia do ogrzania jakie ocieplenie jakie okna jaka wentylacja ile osób w rodzinie (zapotrzebowanie na CWU) preferencje odnośnie temeratur w pomieszczeniach na koniec czy uzytkownik ma o paleniu pojęcie i czy wie jakie procesy zachodzą w kociołku (mniej więcej oczywiście) Odpowiedź na to pytanie pozwoli zaproponowac sposób sterowania kotłem(różne rodzaje sterowników oparte o różne sposoby prowadzenia procesu spalania)
Beatka100 Opublikowano 6 Września 2012 Autor #4 Opublikowano 6 Września 2012 dom stary - model warszawski (klocek - piwnica,parter i dwa piętra- z tego do ogrzania parter i dwa piętra). Powierzchnia do ogrzania ok. 200 m2. Mur podwójny ocieplony styropianem 10, koło okien - 1 Okna PCV wentylacja grawitacyjna- 3 kanały osób w domu - 7 dach nieocieplony preferowana temeperatura - 20-21. jak na razie paliliśmy tradycyjnie w zwyklym kotle - drewnem, węglem itd.
TIMON120777 Opublikowano 6 Września 2012 #5 Opublikowano 6 Września 2012 jakiej mocy był ten tradycyjny kociołek??? czy instalacja CO była modernizowana??? jeśli poddasze lub strych w tym domu jest nieużytkowy to sugeruję inwestycję w wełnę mineralną i ocieplenie od góry. koszt nieporównywalnie niski w stosunku do termoizolacji ścian a efekty murowane- cieplej i mniejsze zużycie opału. wiem bo sam sprawdziłem. rozwinąłem wełnę na podłodze strychu i raz że cieplej w domku a dwa mniejsze zużycie węgla. z tego co już napisałaś uważam że kociołek w okolicy 17-19KW powinien wystarczyć. ale więcej pewności zdobędę po informacji o instalacji i starym kociołku
Beatka100 Opublikowano 12 Września 2012 Autor #6 Opublikowano 12 Września 2012 nie wiem, jakiej mocy był stary kocioł- to jest zwykły piec na wszystko i nie ma na nim nigdzie napisane jaką ma moc. Jeżeli chodzi o instalację, to przed kupnem pieca instalacja będzie zmieniana- będą wymieniane piony grzewcze na miedziane, mamy jeszcze w 4 pokojach grzejniki zeliwne, które rownież beda zmienione. A jezeli chodzi o poddasze to bedzie ocieplone wełną.
TIMON120777 Opublikowano 13 Września 2012 #7 Opublikowano 13 Września 2012 przy wymianie kaloryferów sugeruję od razu montaż zaworów termostatycznych. koszt dodatkowy będzie ale dzięki temu otrzymasz możliwość regulacji temperatur oddzielnie w kazdym pomieszczeniu wedle upodobań i potrzeb. jeśłi będzie wełna to jak pisałem 17KW
Beatka100 Opublikowano 14 Września 2012 Autor #8 Opublikowano 14 Września 2012 tylko, jeszcz jedno, dom ma więcej powierzchni do ogrzania, ok. 280 m2. A jakiej firmy polecacie ten piec?
TIMON120777 Opublikowano 14 Września 2012 #9 Opublikowano 14 Września 2012 jeśli masz zamiar dokonać termomodernizacji to planuj kociołek o mocy jaka będzie Ci potrzebna po jej przeprowadzeniu, Jeśli masz do ogrzania 280m2 to po ociepleniu bedziesz potrzebować kotła 25KW jeśli chcesz kocioł przy którym nie trzeba wiele kręcić i ustawiać to szukaj ze sterownikami opartymi o różnego rodzaju algorytmy typu PID czy adaptacyjnego eCoala jeśli potrafisz sterować spalaniem możesz wybrać kocioł ze sterownikiem dwustanowym(nie będę polecał konkretnych bo jest tego za dużo ) poczytaj o kotłach Skam-Premium Ogniwo eko plus RBR ekouniwersal Tilgner EKR(w opcji z eCoal lub bruli) te są ze sterownikami "automatycznymi" oraz palnikami do spalania paliw gorszej jakości oraz ich mieszanek, w przypadku skam-a jeśli wybierzesz sterownik Cobra będziesz mogła korzystać zarówno z trybu automatycznego jak i dwustanowego, nie wiem jak jest w przypadku innych sterowników oferowanych z tym kotłem. RBR jest dostępny ze sterownikiem eCoal lub bruli. ten drugi to dwustanowy ale ma mieć w najnowszej wersji opcję korzystania z pracy automatycznej w konkretnych przedziałach mocy. więcej na stronach producentów szukaj
czp01 Opublikowano 15 Września 2012 #10 Opublikowano 15 Września 2012 Co prawda mam kocioł jaki mam - ale ciągle śledzę wszelkie nowości w dziedzinie kotłów aby w przyszłości mój wybór kotła był lepszy i bardziej optymalny. Niestety prawda jest taka, że im więcej użytkownik wie tym trudniej cokolwiek wybrać bo każdy kocioł ma jakieś wady i mankamenty. Reasumując ciągle czekam na jakiś przebój rynkowy, który spełni moje oczekiwania.
Beatka100 Opublikowano 10 Października 2012 Autor #11 Opublikowano 10 Października 2012 teraz musze już wybrac piec, bo stary się zepsuł, prosze o Wasze opinie jaki kocioł - tzn. konkretny model, firma byście wybrali?
lucke Opublikowano 29 Października 2012 #12 Opublikowano 29 Października 2012 Jeszcze trzeba założyc w jakim budżecie kocioł ma się zamknąć plus dostosowanie do warunków w kotłowni. ko.Timon wymienił kilka fajnych kotłow.W innym wątku wymieniłaś Witkowskiego i Heiztechnika.Czemu akurat te dwa? Sa kotły od Klimosza Cichewicza,KRS-y Defro Sas a nawet poczciwy Zębiec.. Po dacie ostatniego postu sądze,że dokonałaś zakupu kotła,ciekaw jestem jakiego :) A co do Heiz...miałem okazje kupic coś do domu w sklepie który jest przedstawicielem tego u mnie w mieście,obejrzałem je dokładnie,poczytałem i...Heiza akurat bym nie kupił ,one nawet ceną nie zachwycają..
Heiztechnik Opublikowano 15 Listopada 2012 #13 Opublikowano 15 Listopada 2012 A niby dlaczego byś nie kupił kotła firmy Heiztechnik i czemu też cena Cię nie zachwyca, czyżby Defro zachwycało bardziej (po zdjęciu obok nicka widzę że te produkty preferujesz). Pozdrawiam
czp01 Opublikowano 15 Listopada 2012 #14 Opublikowano 15 Listopada 2012 Przeboju rynkowego jeszcze nie ma ale gdybym został zmuszony dziś do zakupu nowego kotła to kupiłbym na pewno RBR EKOUNIWERSAL o właściwej mocy to dla mnie pewnie byłoby to 11 kw oczywiście ze sterownikiem eCoal lub brulim i palnikiem mała ekoenergią. Kociołek jest rzetelnie wykonany i dobrze się prezentuje. Nie paliłem w nim ale widzę, że zbiera same pozytywne opinie i dlatego to byłby mój wybór :) http://www.firmainst...ndex.php?art=32
zbigmaz1 Opublikowano 16 Listopada 2012 #15 Opublikowano 16 Listopada 2012 Tak wałśnie pracuje https://esterownik.pl/sterownik/1062
Beatka100 Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Autor #16 Opublikowano 17 Sierpnia 2013 jeżeli zdecydowałabym się na RBR ekouniwersal lub Skam-Premium to czy w woj. pomorskim są serwisy tych pieców?Jaki z tych pieców byście bardziej polecili jeżeli chodzi o bezawaryjność i małe spalanie?
sambor Opublikowano 18 Sierpnia 2013 #17 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Temat powstał rok temu i jeszcze nie ma wyboru! Ach wy kobiety. ;) Pozdr.
zbigmaz1 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 #18 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Bo to jest wybór na lata a jeżeli źle kupi to potem ma się z tym męczyć? :P jeżeli zdecydowałabym się na RBR ekouniwersal lub Skam-Premium to czy w woj. pomorskim są serwisy tych pieców?Jaki z tych pieców byście bardziej polecili jeżeli chodzi o bezawaryjność i małe spalanie? Myślę że serwis będzie dostępny w czasie określonym przez sprzedającego i tu zależy od kogo kupisz kocioł czy to jest autoryzowany sprzedawca czy na wiadomym portalu aukcyjnym. Jednak ten kocioł już mam dwa lata i nie słyszałem aby były jakieś awarie typu wymiana kotła czy dziurawy. W tym przypadku jeżeli kupisz u autoryzowanego sprzedawcy jest on w stanie pomagać nie będąc u ciebie w domu, ma podgląd co i jak.Jeżeli czytałaś fora to pewnie tak jak ja nie znalazłaś nic co by było opisem awarii lub złego zachowania i opieszałego działania serwisu. Ja doświadczyłem odwrotność tego. Serwis i producent zareagowali natychmiast. Ja mogę chwalić nawet po dwóch latach :)
karoka65 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 #19 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 To mój pierwszy post na tym forum i chciałem się z wszystkimi przywitać. Widzę dużo starych zanajomych z innych miejsc, Timona, Czp1, Zbigmaza :) Myślę że i inni nieznajomi przygarną mnie do tej gromadki.
karoka65 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 #20 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 jeżeli zdecydowałabym się na RBR ekouniwersal lub Skam-Premium to czy w woj. pomorskim są serwisy tych pieców?Jaki z tych pieców byście bardziej polecili jeżeli chodzi o bezawaryjność i małe spalanie? Jako że jestem trochę zorientowany co do tych dwóch kotłów to mogę odpowiedziedzieć. Skam-p Premium udzielana jest gwarancja na 3 lata. RBR-Ekouniwersal na 5 lat. Dotyczy to spawów i szczelności wymiennika, reszta podzespołów czyli: zespól podający, wentylator ( dmuchawa ) i regulator temperatury ( sterownik ) mają dwuletnią gwarancję. W przypadku obu producentów serwis ogólnopolski.
Jaro966 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 #21 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Sztoker 15 kW na pewno da radę. Dobra rada: wkład do komina.
karoka65 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 #22 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Jeśli kocioł z podajnikiem jest dobrze dobrany mocą nie potrzebny jest żaden wkład. Palę już szósty rok takim kotłem.
Beatka100 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor #23 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 do Zbigmaz1 - jaki masz kociol ekouniwersal czy skam-premium?Jakie jest spalanie kotla, ktory posiadasz?
zbigmaz1 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 #24 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 RBR Ekouniwersal a po co ja to piszę? Masz w mojej stopce :)
wuwok Opublikowano 19 Sierpnia 2013 #25 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 do Zbigmaz1 - jaki masz kociol ekouniwersal czy skam-premium?Jakie jest spalanie kotla, ktory posiadasz? witam :) wszystkich :D spalanie zależy od wielu rzeczy .Preferencji co do ciepła ludzi mieszkajacych w domu ,jakości opalu ,i samego zapotrzebowania domu na ciepło.Oczywiście piec tez ma znaczenie ,dopasowana wielkość pieca do domu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.