Vlad24 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #51 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 13,7 t x 25 MJ / 3.6 x 50%=47569 kWh na rok - 2000 na cwu = 44569 kWh/ 200 dni / 24h = 9,49 kW / 20K / 494m2 = 0,96 W/m2K łatka: starszy, ale nie stary budynek nie ocieplony :P stary ma 1 do 1,1 W/m2K masz idealny dom pod kocioł 25 kW z podajnikiem
sambor Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #52 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Witam. Kol.kociołsam jesteś dla mnie rekordzistą świata.Ogrzewając 400 m2 średnio-rocznie 6,7 ton węgla, Byłoby niegrzecznie zazdrościć takiego wyniku. U mnie było /z 4 lat opalania ekogroszkiem/ 13,7 ton na sezon przy 494 m2 domów. razem z cwu latem. w domu rzędu 20-21 stopni. tak lubię. Gdybym miał podobne zużycie byłoby to 8 ton, a sprawność moich kociołków musiałaby być 90%. To nawet w labolatorium niemożliwe. No ale to tylko wyliczenia. Praktyka okazała się bardziej brutalna - było jednak 13,7 ton. Kol. Jak oceniacie współczynnik dla mojego domu? te W/m2 jak to wyliczyć? Dom na 1 i 1/2 cegły z pustaka i siporeksu z 6 cm szczeliną powietrza w środku /ok 1986 rok budowy. Witam No właśnie to bardzo wątpliwe - ja wczoraj, w właściwie dzisiaj ok 1 nie zwróciłem na to uwagi gdyż sam nie palę węglem tylko gazem, pelletem i trochę drewnem. Zresztą kolega @Kociołsam ma najdroższy gaz na forum, najmniej spala węgla, kocioł czyści raz na 6lat i ma najlepsze solary własnej produkcji - jednym słowem Ideał. ;) Ciekawe czy kupuje na "lewo" te brakujące do bilansu tony węgla czy też ma własną hałdę węgla lub biedaszyb na własny użytek. A może ma tylko zepsute termometry i lubi niskie temp w domu np 12C - to by się zgadzało do bilansu Vlada Pozdrawiam
automatyk Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #53 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 trudno stwierdzić czy ma 20 czy 12 st, ale jedno jest pewne, że coby człowiek prawdy na tym forum nie napisał to zawsze i to zawsze znajdzie sie jakaś niezadowolna g...a która 5 groszy niezadowolenia dołoży, a to że za mało, to że za duzo i tak to juz na tym forum jest, a to że kolega ma własnej produkcji solary to się dziwie bo przy dzisiejszych cenach płyt to nawet nie warto mysleć o metodach gospodarczych jedno jest pewne przy dzisiejszych cenach wegla i gazu to naprawde nie ma sie nad czym zastanawiać jedynym wyjątkiem sa kotły parowe z podawaniem ciagłym czy palnikami na pył węglowy tam sprawośc powoduje że wogóle nie da się konkurowac gazem a tak prywatnie to kotły na miał to powinny zniknąc razem z rozmowami na ten temat
kociołsam Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #54 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Co wam nie pasuje? Zawsze wam coś nie pasuje praktyka innych do waszych teori .Sławetna trójca się odezwała popatrzcie na 3 posty wyżej zawsze się czepiacie .Akurat się ułożyliście po kolei! Miałem kaprys aby zrobić sobie solary i je mam przynajmniej satysfacja dobrej roboty i działają. Mało tego kocioł też sam robiłem , podajnik też . I że pale rocznie 6t dzieki temu i mam to gdzieś wasze uwagi Większość z was potrafi tylko błędy z ortografi wyszukać a co kotłów nie macie zielonego pojęcia o nich . W życiu żeście 10cm kotła nie pospawali nawet nie potraficie dobrać odpowiedniej elektrody! Aby udowodnić wam zapraszam zimą do mnie zasypuje zbiornik plombujecie i wsio wiadomo . Zeście się książek naczytali a o praktyce nie macie zielonego pojęcia 25 lat temu jako smarkacz sam zbudowałem kocioł który działa do dzisiaj wtedy był kotłem górnego spalania w tamtym czasie większość z was o czymś takim nie słyszało .Dziś ten kocioł mam przerobiony na podajnik i będzie banglał dalej. Wasze teorie i wzory to o ściane można 6lat mam obecny zestaw i spalam ok 6t GROSZKU a nie eko groszku lub drobniejszego orzecha tylko trzeba je rozróżnić ale niektórzy mają z tym problem wy mi nie dołożycie ani zabierzecie I nie piszcie że gaz jest tańszy bo bzdury piszecie! Kocioł gazowy mam od 91 r t.j. ponad 20 lat będzie starszy pewnie od niektórych z was W latach 90 to się opłacało ale nie dziś .
Vlad24 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #55 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 mnie tam twój kocioł czy solary, ani nie grzeją, ani nie ziębią ale jak w jednym poście piszesz że 1t wegla to 100m3 gazu, a za chwile w drugim, że 600m3, to coś musi być nie tak pytanie z czym? tobą czy gazem
kociołsam Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #56 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Wyrwane z kontekstu I nie ma znaku= To ty zle to interpretujesz A po za tym niby gdzie tak pisze
sambor Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #58 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Co wam nie pasuje? Zawsze wam coś nie pasuje praktyka innych do waszych teori .Sławetna trójca się odezwała popatrzcie na 3 posty wyżej zawsze się czepiacie .Akurat się ułożyliście po kolei! Miałem kaprys aby zrobić sobie solary i je mam przynajmniej satysfacja dobrej roboty i działają. Mało tego kocioł też sam robiłem , podajnik też . I że pale rocznie 6t dzieki temu i mam to gdzieś wasze uwagi Większość z was potrafi tylko błędy z ortografi wyszukać a co kotłów nie macie zielonego pojęcia o nich . W życiu żeście 10cm kotła nie pospawali nawet nie potraficie dobrać odpowiedniej elektrody! Aby udowodnić wam zapraszam zimą do mnie zasypuje zbiornik plombujecie i wsio wiadomo . Zeście się książek naczytali a o praktyce nie macie zielonego pojęcia 25 lat temu jako smarkacz sam zbudowałem kocioł który działa do dzisiaj wtedy był kotłem górnego spalania w tamtym czasie większość z was o czymś takim nie słyszało .Dziś ten kocioł mam przerobiony na podajnik i będzie banglał dalej. Wasze teorie i wzory to o ściane można 6lat mam obecny zestaw i spalam ok 6t GROSZKU a nie eko groszku lub drobniejszego orzecha tylko trzeba je rozróżnić ale niektórzy mają z tym problem wy mi nie dołożycie ani zabierzecie I nie piszcie że gaz jest tańszy bo bzdury piszecie! Kocioł gazowy mam od 91 r t.j. ponad 20 lat będzie starszy pewnie od niektórych z was W latach 90 to się opłacało ale nie dziś . A widzisz jak Ty żądasz od nas rachunków za gaz i jeszcze twierdzisz że gaz jest po 2,4 zł/m3 a w innym poście że po 2,8zł/m3 to wybacz albo sobie wierzymy na słowo albo papier na wszystko ;) Z Twojego solara ja się nie wyśmiewam tylko podziwiam, że w czasach tanich płaskich solarów - o czym wspomniał zresztą @automatyk - jest osoba która chce się bawić w budowę solara na potrzeby własne. A 25 lat temu byłem piękny i młody :P :P :P i miałem kocioł na gaz który faktycznie spalał 1000m3/ msc i co ważniejsze było mnie na to stać. Pozdrawiam PS Ustaw sobie w przeglądarce sprawdzanie pisowni w j polskim to nikt się nie przyczepi.o ortografię. :)
automatyk Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #59 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Co wam nie pasuje? Zawsze wam coś nie pasuje praktyka innych do waszych teori .Sławetna trójca się odezwała popatrzcie na 3 posty wyżej zawsze się czepiacie .Akurat się ułożyliście po kolei! Miałem kaprys aby zrobić sobie solary i je mam przynajmniej satysfacja dobrej roboty i działają. Mało tego kocioł też sam robiłem , podajnik też . I że pale rocznie 6t dzieki temu i mam to gdzieś wasze uwagi Większość z was potrafi tylko błędy z ortografi wyszukać a co kotłów nie macie zielonego pojęcia o nich . W życiu żeście 10cm kotła nie pospawali nawet nie potraficie dobrać odpowiedniej elektrody! Aby udowodnić wam zapraszam zimą do mnie zasypuje zbiornik plombujecie i wsio wiadomo . Zeście się książek naczytali a o praktyce nie macie zielonego pojęcia 25 lat temu jako smarkacz sam zbudowałem kocioł który działa do dzisiaj wtedy był kotłem górnego spalania w tamtym czasie większość z was o czymś takim nie słyszało .Dziś ten kocioł mam przerobiony na podajnik i będzie banglał dalej. Wasze teorie i wzory to o ściane można 6lat mam obecny zestaw i spalam ok 6t GROSZKU a nie eko groszku lub drobniejszego orzecha tylko trzeba je rozróżnić ale niektórzy mają z tym problem wy mi nie dołożycie ani zabierzecie I nie piszcie że gaz jest tańszy bo bzdury piszecie! Kocioł gazowy mam od 91 r t.j. ponad 20 lat będzie starszy pewnie od niektórych z was W latach 90 to się opłacało ale nie dziś . wywołany miedzy innymi do tablicy po piersze chcesz sobie pospawac przyjedz i zobaczysz jak się spawa i nie ubliżaj co do kotła gazowego niesttety ale ten kocioł gazowy to na złom się nadaje zreszta wsztystkie kotły od 2000 w dól to z definicji na złom poza kotłami zeliwnymi gazowymi a co do pisowni to raczej nikt sie nie czepia przynajmniej Ja skoro jestem dyslektykiem ,wiec mnie g... interesuje jak się pisze ważne żeby składnia była a co kolektorów to powiem szczerze że wolałbym pare godzin popracowac u klienta i sobie kupić niż robić metoda gospodarczą i tyle miałem na myśli
kociołsam Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #60 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Widzisz i tym się rożnimy ja takie wyzwania jak budowa kotła , solara czy podajnika , i innych Traktuje jako hobby , wyzwanie mam dużo wolnego czasu i aby się nie nudzić................. Stać mnie też na te żeczy kupić gotowe ale nie robie tego bo to szajs marketingowy ktury niespełnia moich oczekiwać a statysfakcja dobrej roboty jest najważniejsza. Od roboty u klijenta to mam ludzi.Co do starych gazówek cudów niema w nowej generacji cudów nie zaoszczedzisz morze 15% co gra niewarta swieczki.chociaż i tak wątpliwe.A zapomniałem że teraz kotły gazowe mają sprawność ponad 100% jak u kolegi ;dorecho'' 105 to nic 10% jego błędu w pomiarach to możliwe że jego kocioł ma sprawność prawie 120 % a kopciuchy tylko 50% moje gratulacje !
wojtek1971 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #61 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Fajnie się czyta tą "naparzankę" . Odnosze wrażenie jakby kotoś tu miał kompleksy . Stawiam na KOCIOŁSAM. Jeżeli ktoś wybudował sobie dom z myślą o ogrzewniu węglem , miałem czy innym brudem, to ma go przystosowany do tego . Ma gdzie magazynować toto przede wszystkim . Ja np nie mam i nie przewidywałem wogóle uzywania takiego opału . W związku z tym ja palę gazem a druga jakaś tam strona pali węglem. Nie mam w związku z tym problemów . Gorzej jest jak ktoś je ma w tę czy w tamtą stronę. Wtedy jest tak jak w tutejszej dyskusji . Jeżeli KOCIOŁSAM pali GROSZKIEM w ilości 6 t/sezon ogrzewając 400 m2 i jednocześnie pisze że włączył na jeden miesiąc opalanie gazem i zużył 1000 m3 ( ok. 2000 pln, czyli ok 3 t jego groszku ) bardziej kalorycznego opału niż węgiel i wszystkie jego odmiany, to coś jest nie tak. Gaz nie jest 3 razy droższy niż węgiel na pewno. Powiem otwarcie TO JEST ŚCIEMA i to wielka . 6 t węgla na rok jest możliwe choć nie wiem czy w przypadku kolegi kociołsam , bo sam przebąkiwał o jakimś słabo ocieplonym dachu lub dachach , o ogrzewaniu dwóch domów ( czyli już dwa dachy = większa powierzchnia strat ciepła) i pewnie jakiejś rurze z ciepła wodą na dł 20 m prowadzoną w ziemi która nie wiem czy jest wogóle izolowana . 1000 m3 gazu odnosząc się do tak "ciepłego" budynku nie wydaje mi się możliwym.
automatyk Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #62 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Widzisz i tym się rożnimy ja takie wyzwania jak budowa kotła , solara czy podajnika , i innych Traktuje jako hobby , wyzwanie mam dużo wolnego czasu i aby się nie nudzić................. Stać mnie też na te żeczy kupić gotowe ale nie robie tego bo to szajs marketingowy ktury niespełnia moich oczekiwać a statysfakcja dobrej roboty jest najważniejsza. Od roboty u klijenta to mam ludzi.Co do starych gazówek cudów niema w nowej generacji cudów nie zaoszczedzisz morze 15% co gra niewarta swieczki.chociaż i tak wątpliwe.A zapomniałem że teraz kotły gazowe mają sprawność ponad 100% jak u kolegi ;dorecho'' 105 to nic 10% jego błędu w pomiarach to możliwe że jego kocioł ma sprawność prawie 120 % a kopciuchy tylko 50% moje gratulacje ! kotły gazowe nowej generacji mają ok 96-97 % sprawności te z otwarta komora spalania liczac w ten sam sposób mają ok 70% max co do spalanią węgla to jedynie spalanie palnikiem pyłowym da sie spalac powyżej 90% lub w kole parowym ,przy takim typie spalania to pozostaje nam jedynie tańszy srodek jakim jest drewno spalane w kotle na holzgas gdzie 1kW kosztuje poniżej 10gr a pzrzy węglu spalanego w powyższym sposobie mamy ok 12gr przy hurtowej cenie wegla dla 22MJ to mamy delikatnie powyzej połowy ceny opalania gazem i teraz zakładając że sprawnośc kotła masz no 70% cały czas do niego chuchając oraz cenie komercyjnej wegla to podejzewam że zbliżasz sie do 20gr za 1kW a przy kosztach 22gr za 1kW z gazu to nie widzę żeby był sens aby palić weglem a jeszcze wywóz śmieci robota i wogóle"ale to jest twoj dom ty tu u......"
kociołsam Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #63 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Jesteś w błędzie . Kotły z płomiennicówkami tak to się zgodzę ale nie tylnopłaszczowe Kotły tylnopłaszczowe jest ich bardzo mało bo koszty są większe i materiału potrzeba więcej i zysk mały i cena wysoka.kotły te mogą dochodzić do 80% a nawet 85% MOj kocioł jak pale w zimie u góry ma powiedzmy 45C bo na tyle jade małe straty kominowe powrut wody ma ok25C temperatura spalin bardzo niska moge buzi dać czopuchowi z tego wynika że kocioł ma nieprzeciętną sprawność To jest nie tylko moije zdanie Mam kolege który produkował kotły 40lat i razem zaprojektowaliśmy tyn kocioł >Druga sprawa to ja pale grochem i orzechem do 60mm węgle te mają kaloryczność wiekszą od eko -28tyś kcal eko powinny niby mieć 24 .co jest wątpliwe też prubowałem tym palić o raz innymi paliwami Gaz umni kosztuje ponad 2 zł a prosze bardzo ksero Mam sąsiadów co zamontowali nowe kotły zaobsarwowali około10% max15% mniejsze zużycie gazu cuuudów niema i niepiszcie bzdur że gaz jest poniżej 1,60 zł bo tak nie jest
automatyk Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #64 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 gaz tu liczony to po 2,2zł jst a nie po 1,6 zł bo tyle kosztował 7 lat temu
kociołsam Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #65 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 7 lat temu? mowa o dziś i jutro 7 lat temu to groch kupowałem za 200zł miał po 90zł jak p[amiętam. gaz w styczniu będe strzelał będzie po 2,40zzl . 1m3 gazu =9,72kWh a węgiel groch ma 7,80kWh przy cenie 2 zł gaz a 80 gr za kg przy powiedzmy 15% gorszej sprawności pieca na groch oraz lipnym gazie w mrozy [ ciężko wode w czajniku zagotować chrzczeniem przez gazownie] już tak różowo nie wygląda
automatyk Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #66 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 nie mam sił na ciebie piszesz że masz gaz po 1,6 to ja pisze że gaz jest po 2,2 ,to zachwilę coś że gaz jest chrzczony w wielkie mrozy to kolejna głupota bo gaz jest słabszy przewaznie jesienią i latem ,jak sa mrozy to jest najplepszy wez to na logikę nawet bez obsewracji skoro pisiaki podpisali taką durną umowe w 2007 roku ze musimy zuzyć określoną ilośc gazu a tego nie robimy to co??? trzeba azotu buchną ć żeby kocioł dłuzej chodził i chodzi dłuzej a czajnik albo kuchenke to wymien bo widac sprawnośc kuchenki jest marna
kociołsam Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #67 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Gdzie ja człowieku napisałem że gaz jest po 1,60 ? ja cały czas o tym mówie że gaz jest po ponad 2 zł coś ci się pokręciło chyba nie domnie! Kuchnia jest nowa i sprawna a przepompownie zimą nienadążaje i chrzczą gaz bo ludzie ciągną na lewo i prawo wiem o tym bo mam znajomego co przcował kidyś w przepompowni bywało że pompowali normalnie sprężarkami w rurociągi różne cuda łącznie z powietrzem aby dżwignąć ciśnienie ,,skoro pisiaki podpisali taką durną umowe w 2007 roku ze musimy zuzyć określoną ilośc gazu a tego nie robimy to co???'' tego nie robimy bo wielu ludzi ma gazówki a palą czym się da oraz je wspomagają kopciuchami i kominkami bo gaz jest zadrogi!!!! W roku 90 - około był bum na gaz masowo montowany gaz wtedy był tańszy od węgla do roku max 94 a 95 potem nastąpił szok cenowy!!! A teraz lipa
automatyk Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #68 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 to czytaj co piszesz weż 3 posty do tyłu
kociołsam Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #69 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 A prosze cię bardzo co napisałem ,,Mam sąsiadów co zamontowali nowe kotły zaobsarwowali około10% max15% mniejsze zużycie gazu cuuudów niema i niepiszcie bzdur że gaz jest po 1,602 zł bo tak nie jest jest po ponad 2 zł a bedzie jeszcze droższy ''Przeczytaj jeszcze raz! :rolleyes: Pytanie brzmi Gaz czy ekogroszek u mnie odpowiem groszek bo mam i to i to a wyznaje groszek jest mi z nim dobrze bo nie mam z nim roboty prawie jak z gazem a troche można popracować dobrze robi na worek piwny po co tracic kase i czas na płatne aerobiki itp . taniej. będszie gaz to odpale gazówke .
automatyk Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #70 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 A prosze cię bardzo co napisałem ,,Mam sąsiadów co zamontowali nowe kotły zaobsarwowali około10% max15% mniejsze zużycie gazu cuuudów niema i niepiszcie bzdur że gaz jest po 1,602 zł bo tak nie jest jest po 2 zł a bedzie jeszcze droższy ''Przeczytaj jeszcze raz! :rolleyes: To ja pisałem że jest po 1,6 czy ty sie zamotałes?
Vlad24 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #71 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 obaj się zamotaliście :) kol sambor pisał w poście # 23, ale wyraźnie zaznaczył, że sam gaz 1,61 brutto. Do tego jeszcze 213 zł opłat stałych.
dorecho Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #72 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Witam. Kol. KOCIOŁSAM. Nie jest moją intencją podważanie Twoich wyliczeń. Chcialbym jednak zrozumieć dlaczego u mnie wygląda to zdecydowanie gorzej, i liczę na Twoją pomoc w wyjaśnieniu. również liczę na zrozumienie, że mój kociołek kondensacyjny ma sprawność 105 % . to pokazuje ciepłomierz. Ale do rzeczy oby konstruktywnie: Kol Vlad24 pokazał nam sposób wyliczenia zużycia ciepełka przez dom: u mnie /poprawiam dane 0k. 3000 kg ekogroszku na rok cwu mialem dość duże zużycie cwu/ ekogroszek miałem ok. 26MJ-27MJ/ 10700 kg x 27 KJ / 3,6 czyli wsad do kotła 80250 kWh x 50% sprawności = 40125 kWh rzeczywistego zużycia na sezon grzewczy . 10,7 t x 840 zł/t daje koszt /tylko c.o./ 8988 zł/sezon przy gazie: 40125 kWh : 10 kW 4013 m3 na sezon. x 2,1404 = 8590 zł. Nadal twierdzę ,że u mnie ogrzewanie gz-50 jest tańsze niż ekogroszkiem. Teraz moje wyliczenia u Kol.Kociołsam: spala 6700 kg groszku/sezon x 27 ?? kJ czyli wsadu 50250 kWh do kotła , Jeśli ma super kocioł i sprawność 70% czuli zużywa rzeczywiście 35175 Kwh ciepła na ogrzanie swoich 400m2. 6,7 t x 610 zł/t koszt bezpośredni 4087 zł. przy moim kociołku kondensac. zużyłby 3518 m3 gazu /x moja cena 2,1404/ byłoby to 7530 zł Czyli jednoznacznie ogrzewaniw groszkiem jest tańsze niż gazem. nasze W/m2 są chyba bardzo zbliżone. Wychodzi na to,że moje kociołki na eko są do wielkiej d...........y., mam ogromną cenę na węgiel /840 t/, a gaz wychodzi w miarę korzystnie. Chyba zdecyduję się w celach poznawczych na zakup innego kotła z podajnikiem, aby dorównał sprawności rzeczywistej 70%, Czy są takie - co polecalibyście? Gdybm miał taki kocioł jak Kol Kociołsam to rzeczywiście zużyłbym 8 ton ekogroszku? tak wychodzi z moich obliczeń ?
kociołsam Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #73 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Jeśli sam gaz to jest netto a brutto to chybay razem nie ? chybaże brutto to netto O kurna sie zamotałem :o PS nie 8 a 6 -7 zależy od zimy . Pisałem że w tych obliczeniach się gubicie i o ściane je jak ci morze wyjść sprawność 105 % zastanów się toż to perpetum mobile!!!!!!!!! dolicz 10% na komin to masz 115 % to jaki ten gaz cudny daj go troche bo w rurach taki nie idzie. Takich kotłów w sprzedaży niema chyba że gaz ci się cudnie mnoży jakoś Płomiennicowe a te tp lipa i macie racje że ich sprawność morze być 50%Pisałem że moj kocioł wspulnie był zaprojektowany przez praktykującego majstra produkującego różne kotły przez 40lat sam go wykonałem i wiem że jego sprawność jest wysoka Pisałem o tym muj kocioł jest zupełnie innej konstrukcji - tylnopłaszczowy a ioch sprawność jest o wiele większa od przeciętnych , W sumie miałem kila kotłów i wiem co mówie między innymi kamino - żeliwna lipa płomiennicówki, górnego spalani itd W tym roku kupiłem węgiel niby 24 kcal za 610 zł taniej jak w zeszłym mam w piwnicy i wiem ile zapłace za ciepło a gaz jest po 2 a będzie po 2,40 morze? wieć znowu + dla węgla!
vernal Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #74 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Na rachunkach patrz tylko na brutto. Netto różni się vatem, a to Cię nie interesuje, bo vat płacisz również - patrz na brutto.
wojtek1971 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 #75 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Jeśli sam gaz to jest netto a brutto to chybay razem nie ? chybaże brutto to netto O kurna sie zamotałem :o PS nie 8 a 6 -7 zależy od zimy . Pisałem że w tych obliczeniach się gubicie i o ściane je jak ci morze wyjść sprawność 105 % zastanów się toż to perpetum mobile!!!!!!!!! dolicz 10% na komin to masz 115 % to jaki ten gaz cudny daj go troche bo w rurach taki nie idzie. Takich kotłów w sprzedaży niema Płomiennicowe a te tp lipa i macie racje że ich sprawność morze być 50% Cena netto to bez 23%VAT a brutto z vatem. Proste Podam ci jeszcze składowe ceny gazu tylko aktualne do wiosny b.r. bo nie mogę znaleźć ostatnich a była podwyżka opłat sieciowych chyba. gaz 1,12 pln/m3 netto opłata abonam 8,2 /miesiąc netto opłata sieciowa stała 35/ miesiąc netto opłata sieciowa zmienna 0,45 / m3 netto Policz sobie i problem z głowy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.