zbyszekZZ Opublikowano 28 Lipca 2012 #1 Opublikowano 28 Lipca 2012 Witam, temat przerabiany wiele razy, ale praktycznie w kazdym wypadku jest to sprawa indywidualna. Stawiam dom i zastanawiam sie czy zdecydowac sie na ekogroszek czy gaz? Dom składa się z parteru i poddasza. Przestrzen wynosi 116m2 a kubatura 550m3. Dach ocieplany jest 25cm welna skalna i pokryty dachowka. Dom ocieplany 24cm porotermem i 12cm styropianem. okna drewniane. Na dole ogrzewanie podlogowe a na gorze kaloryfery konwektory. Na dole praktycznie same kafelki. Woda ogrzewana powietrzna pompa cieplna. Co sie w takim przypadku bardziej oplaca? Oczywiscie jezeli koszta beda porownywalne to chyba wybierzemy gaz z powodu wiekszej wygody, ale wlasnie... jaka bedzie roznica w cenie i spalaniu? Pozdrawiam
wojtek1971 Opublikowano 29 Lipca 2012 #3 Opublikowano 29 Lipca 2012 Masz pompę do cwu , ogrzewanie podłogowe , konwektory ( rozumiem że wodne ) . To po co stawiasz sobie to pytanie ? Oczywiście że gaz lub pompa ciepła
automatyk Opublikowano 29 Lipca 2012 #4 Opublikowano 29 Lipca 2012 potwierdzam i myśle że dalsze bicie piany o węglu jest bezcelowe
dorecho Opublikowano 29 Lipca 2012 #5 Opublikowano 29 Lipca 2012 Witam, z moich opisywanych już doświadczeń wynika,że ogrzewanie mojego domu gazem GZ-50 jest TAŃSZE niż ekogroszkiem. zakładając sprawność kotła węglowego 50 % /a jest to bardzo trudno uzyskać/ , koszt węgla 800 zł/tona 24 MJ, to 1 kWh kosztuje ok.0,24 zł. przy kotle gaz. z 1 m3 uzyskuję 10 kWh ciepełka więc jeśli gaz za 1 m3 będzie 2,40 zł to jest porównywalna cena. Jednak nasza bezcenna robota przy węglu jest dokładką do kosztów. Jeśli nie ma finansów na gruntową pomp ciepła , to TYLKO GAZ. Pozdro
zbyszekZZ Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor #6 Opublikowano 30 Lipca 2012 Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
AndrzejWysocki Opublikowano 14 Sierpnia 2012 #7 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Witam! Pragnę poinformować Was o możliwości wykorzystania ekologii w ogrzewaniu swojego domu! Pellet to ekologiczne paliwo z biomasy- ze względu na właściwości energetyczne - zaliczany jest do najbardziej efektywnych źródeł energii, wykorzystywane do ogrzewania domów i innych pomieszczeń. Pellety Stelmetu przekraczaja parametry wartosci opalowej wymagane przez certyfikaty DIN oraz DINPlus. Dla pelletu LAVA ta zawartosc to ok. 19,00 GJ/kg a dla pelletu OLIMP ok 20,00 GJ/kg, (wartosc opalowa byla wyzsza niz 18,00 GJ/kg) Chętnie odpowiem na Wasze pytania! Pozdrawiam
kociołsam Opublikowano 14 Sierpnia 2012 #8 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 A ja się wyłamie jak masz ful kasy to oczywiste że gaz ale ; Ja mam piec na gaz od 45 lat i pale groszkiem podajnik [extra podajnik do fi 50mm ] zawsze gaz był droższy od węgla a za połowe kasy co roku co bym wydał na gaz jade na urlop . A co do peletu to wielka ściema dla naiwnych Cenowo wychodzi tyle co gazem Mam wielu znajomych co paliło kiedyś węglem mieli w domku ponad 24C jak w raju , a po przejściu na gaz mają lodownie max 19C -= Bez komentarza
sambor Opublikowano 14 Sierpnia 2012 #9 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Witam! Pragnę poinformować Was o możliwości wykorzystania ekologii w ogrzewaniu swojego domu! Pellet to ekologiczne paliwo z biomasy- ze względu na właściwości energetyczne - zaliczany jest do najbardziej efektywnych źródeł energii, wykorzystywane do ogrzewania domów i innych pomieszczeń. Pellety Stelmetu przekraczaja parametry wartosci opalowej wymagane przez certyfikaty DIN oraz DINPlus. Dla pelletu LAVA ta zawartosc to ok. 19,00 GJ/kg a dla pelletu OLIMP ok 20,00 GJ/kg, (wartosc opalowa byla wyzsza niz 18,00 GJ/kg) Chętnie odpowiem na Wasze pytania! Pozdrawiam Dwa pytania: gdzie w okolicach Warszawy można kupić pellet Lava i dlaczego jest taki drogi?
vernal Opublikowano 14 Sierpnia 2012 #10 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Dla pelletu LAVA ta zawartosc to ok. 19,00 GJ/kg a dla pelletu OLIMP ok 20,00 GJ/kg, (wartosc opalowa byla wyzsza niz 18,00 GJ/kg) Przy tych wartościach biorę nawet po 5000 zł/t Czy to jest wyprodukowane z Plutonu?
kociołsam Opublikowano 15 Sierpnia 2012 #11 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Ta nowy pierwiastek wyprodukowali kolega nie wie??? Jest tona w pigółce :rolleyes:
sambor Opublikowano 15 Sierpnia 2012 #12 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Nowy dodatek który już dawno kolega @Vernal odkrył w niektórych pelletach to tetracyt :P :P :P Pewnie dlatego takie drogie, ale obiektywnie muszę przyznać dobre paliwo - po Lavie u mnie czyszczenie palnika co 200kg spalonego paliwa a w innych czasem po 1 worku. Tylko szkoda że takie drogie i raczej trudno dostępne w okolicach Warszawy- jest 2,3 sprzedających i jeszcze się targują który weźmie więcej - czy to jakaś zmowa cenowa czy inna cholera. Po raz kolejny pytanie do Rzecznika Stelmetu - dlaczego to takie drogie i trudno dostępne?
wojtek1971 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 #13 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 A ja się wyłamie jak masz ful kasy to oczywiste że gaz ale ; Ja mam piec na gaz od 45 lat i pale groszkiem podajnik [extra podajnik do fi 50mm ] zawsze gaz był droższy od węgla a za połowe kasy co roku co bym wydał na gaz jade na urlop . A co do peletu to wielka ściema dla naiwnych Cenowo wychodzi tyle co gazem Mam wielu znajomych co paliło kiedyś węglem mieli w domku ponad 24C jak w raju , a po przejściu na gaz mają lodownie max 19C -= Bez komentarza Rozumiem, że twoi znajomi i ty macie dośc dobrze ocieplone domy , podłogówkę i konwektory jak zbyszekZZ ?. Do tego cwu już jest osobno podgrzewane np pompą ciepła? Musi tak być skoro piszesz takie rzeczy i twierdzisz , że piszesz z sensem. Kosmos.
kociołsam Opublikowano 15 Sierpnia 2012 #14 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Kosmos to ty piszesz ! Moj krewny ma pompe ciepła i płaci za prąd tyle co ja za węgiel nie ma roboty !!!!! Ale pytanie za jaką cene? 100 tyś zł tyle zapłacił a mnie wycenili na 120 tyś więc dziękuje Czy 15 cm a 17 cm styro na narożnikach to za mało?Kosmos to ty wypisujesz!Poczekamy do nowego roku zobaczymy po ile za gaz będziecie bulić ja mam węgla na 3/4 sezonu a gaz nie jestem wstanie zkumulowaćCwu grzeje solarami i gazem za same kuchnie i junkers płace 300 na 2 miechy a co dopiero jak bym miał ogrzewać horror
kociołsam Opublikowano 15 Sierpnia 2012 #15 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Dobrze rozumiesz Węgiel ,25kj/kg/0,80zł gz 50 28 kj/m3 po 2,5 zł niech mnie ktoś poprawi jeśli się myle Ludzie pomału kasują gazówki Koło mnie mieszka gość ma 2 emerytury i myjnie sam . dość dobrze sytuowany . W zeszłym roku zamontował zwykłego kopciucha bo stwierdził że ma dość wywalania kasy na gaz . Dochody spadają koszty rosną a będzie jeszcze gorzej!!!
Vlad24 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 #16 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Kosmos to ty piszesz ! Moj krewny ma pompe ciepła i płaci za prąd tyle co ja za węgiel nie ma roboty !!!!! Ale pytanie za jaką cene? 100 tyś zł tyle zapłacił a mnie wycenili na 120 tyś więc dziękuje Czy 15 cm a 17 cm styro na narożnikach to za mało?Kosmos to ty wypisujesz!Poczekamy do nowego roku zobaczymy po ile za gaz będziecie bulić ja mam węgla na 3/4 sezonu a gaz nie jestem wstanie zkumulowaćCwu grzeje solarami i gazem zdolny jesteś, to z pewnością do wiosny dasz sobie radę ;) http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic110203.html#11137858
kociołsam Opublikowano 15 Sierpnia 2012 #17 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 NO kolega mi zapodał ciekawą lekturę!!!! na zime Musze nad tym pomyśleć !Pytanie czy warto zysk energi jest niewielki Więc czy warto się głowić?
Vlad24 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 #18 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 nie ukrywam, ze mnie tez zainteresował ten temat i już jestem bliski popełnienia takiej niewielkiej pompy do CWU i jednocześnie klimatyzacji na lato.
kociołsam Opublikowano 16 Sierpnia 2012 #19 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 W sumie mam prawie bezobsługowo i niedrogo ogrzewanie więc wydaje mi się bez sensu. za dużo prundu żrą pompy pieprzyć te pumpy <_<
Vlad24 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 #20 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 w porównaniu do salara w słoneczny dzień wypada słabo, ale do miału już tak nie jest teraz idzie mi 4,5 kg / dobę i mam z tego niecałe 9 kWh ciepłej wody na dobę = koszt 2,61zł z pumpy przy COPie 3 zużyje za 1,8 zł prundu i bez zaglądania do kotłowni i niezależnie od nasłonecznienia
dorecho Opublikowano 16 Sierpnia 2012 #21 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Witam Kol. kociolsam Już poprawiam: u mnie GZ-50 to 34 a nie 28 czegoś tam, i zimą było po 2,10zł /m3 teraz sama kuchnia pożera 0,5 m3 /dobę i koszt bagatela 6,-zł za 1m3; nie gazu ale wszelkich opłat. więc moja pompa ciepła cwu wychodzi zdecydowanie taniej niż węgiel,miał czy drewno. Nie rozumiem dlaczego Ludzie "kasują gazówki", skoro jest taniej niż węglem.../u mnie/.
kociołsam Opublikowano 16 Sierpnia 2012 #22 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Pobożne życzenie aby gaz miał 34 a kasują bo jest zadrogo!!! i są obcje tańsze od gazu A co myślisz że z gazem nie kombinują ? i tu się mylisz szczególnie zimą jak im ciśnienie spada jak wszyscy odpalą gazówki te na prawo i lewo To co on ma 35 może ? sam widziałem jak w tym roku w te mrozy jak gazem wody nieszło zagotować i takie jakieś dziwne kolory miał inne niż niebieskie i śmierdział jak by jakie nitra paliły sięU mnie gaz był 2,6 zdaje się licze z wszystkimi opłatami a nie same m3 może się myle ale jak znajde rachunki to sprawdze [ od stycznia podwyżka]
sambor Opublikowano 16 Sierpnia 2012 #23 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Właśnie dostałem rachunek za gaz za 2 msc - 190m3 - 532zł w tym opłat stałych 213,25zł., sam gaz 1,61/m3 brutto - taryfa W - 3,6.
dorecho Opublikowano 17 Sierpnia 2012 #24 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Witam. Kol.KOCIOŁSAM Nie moge /nie umiem / zmierzyć ile gaz ma tego czegoś 28 czy 34. Ale wiem że z poprzedniego sezonu grzania GZ-50 z 1m3 uzyskałem 10 kWh ciepła na ciepłomierzu. Jasne że każdy kombinuje jak moze , a z węglem nie? a z prądem ?? za 1 m3 gazu minionego sezonu płaciłem 2,1404 zł, czyli 1 kWh za 0,214 zł. Również opalałem się ekogroszkiem .max sprawność mojego kotła była 65%. nawet gdyby była taka przez cały sezon, to 1kWh ciepła z węgla kosztowałaby mnie 0,194 zł. Męcze się i pocę aby uzyskac lepszą sprawność kotła węglowego /całoroczną/ ale nie wychodzi.... sprawność średnia z sezonu to 50% więc koszt 1 kWh to 0,25 zl. Jakim cudem więc należy likwidować gazówkę a opalać sie węglem. Dzisiaj dostałem rachunek za minione 2 mies. tylko kuchnia: koszt gazu 2,11 /m3 plus opłaty 62 zł/mies. Przy zużyciu 1000m3 na miesiąc ogrzewanie koszt 1m3 byłby dzisiaj 2,171 zł. Nadal więc oszczędniej u mnie jest opalać zimą gazem. Chyba że nie kapuję o co tu chodzi. to przepraszam. zużyłem w poprzednim sezonie ok.50000 kWh więc mój gaz byłby tańszy od węgla conajmniej 1800 zł i oczywiście ZERO roboty,kurzu pyłu; brudu ,popiołu,sadzy,smoły itd,itp. Pozdro
Vlad24 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 #25 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 jaką wilgotność mają wasze pelety: Lava i Olimp?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.