clipper33 Opublikowano 10 Lipca 2012 #1 Opublikowano 10 Lipca 2012 witam. mam pensjonat starszej daty który jest ogrzewany kotłem z podajnikiem na ekogroszek. piec grzeje wodę dla co i cwu (cwu zgromadzona w zasobnikach 3x300L). w załaćzniku zamieszczam schemat prosze o wsparcie: ocena zasadność zaworu V3 - w zasobinikach chcę gromadzić wodę o temperaturze wody na kotle 60-70st. a na obieket puszczać ja przez zawór miszający sterowany napędem tak aby na obiekt szła woda 42-44st. ....... zaworów V1.3 i V2.3 tez jeszcze nie mam ale to inny temat. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 10 Lipca 2012 #2 Opublikowano 10 Lipca 2012 co do konkretnego zaworu mieszającego się nie wypowiem, ale cyrkulacje trzeba zrobić według tego schematu dansossa https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/2347-cyrkulacja-cwu-a-zawor-termostatyczny/#entry18941 Cytuj
vernal Opublikowano 10 Lipca 2012 #3 Opublikowano 10 Lipca 2012 Witam, Chętnie pomogę, to może w pensjonacie zniżkę dostanę ;) Nie za bardzo mi pasuje to podłączenie z pompką i powrotem - to jakiś projektant narysował czy tak się jakoś urodziło? Generalnie to jak woda jest z wodociągów to wystarczy zawór termostatyczny mieszający bez pompki a pompka co najwyżej używana do cyrkulacji ale zamontowana w innym miejscu. Cytuj
clipper33 Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor #4 Opublikowano 10 Lipca 2012 pompka obigowa jest zainstalowana na cyrkulacji i to jest raczej prosat kwestia. pytanie na 100pkt. to czy zawór będzie mi mieszał wodę 60st z zimną aby osiągnąć w kranie 40 parę st. dzięki czemu nie będę musiał zwiększac ilośc zbiorników , bo dzisiaj 900l obsługuje 18 łazienek z prysznicem każda Cytuj
vernal Opublikowano 10 Lipca 2012 #5 Opublikowano 10 Lipca 2012 Oczywiście, no tak się robi i tak będzie. Jeśli do tej pory w zbiornikach trzymałeś wodę o niższej temperaturze, to podniesienie jej o np. 15C da pożądany efekt a zawór mieszający zabezpieczy przed poparzeniem. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 10 Lipca 2012 #6 Opublikowano 10 Lipca 2012 tylko jaki przepływ ten zawór musiał by mieć? Cytuj
sambor Opublikowano 10 Lipca 2012 #7 Opublikowano 10 Lipca 2012 (edytowane) Mogą być zawory Esbe VTA 572 mają kvs 4,8m3/h dwa takie powinny wystarczyć, choć producet zaleca VTA 550 o kvs 3,5m3/h Dużo droższe ale całkiem profi są zawory Honneywela w załączniku karta katalogowa, niestety nie znam ceny ale na stronie firmy jest cennik. Pozdr. zawory tm3400-k-pl01r0311.pdf Edytowane 10 Lipca 2012 przez sambor Cytuj
adamasz Opublikowano 10 Lipca 2012 #8 Opublikowano 10 Lipca 2012 Mam w domu 2szt. TM50 (najmniejszy 1/2") Honeywell'a i daje to pełen komfort/bezpieczeństwo prysznicowe przy pełnym bezpieczeństwie legionellowym :) wymiennika CWU ! To chyba najlepszy sposób regulacji, chociaż podgrzewanie zbiornika to takiej temp skutkuje szybszym jego zakamienieniem; zależy to od twardości wody. W każdym razie takie zaworki termostat 3D dobrze jest umieszczać w pobliżu głównych punktów rozbioru (największe łazienki) - wówczas przepływy CWU o temp 70st będą gwarancją rur bez owej dolegliwości opisywanej szeroko przy okazji EURO-wizyty czeskiej ekipy we Wrocławiu! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi