TulipanKarol Opublikowano 28 Czerwca 2012 #1 Opublikowano 28 Czerwca 2012 (edytowane) Witam ponownie wszystkich! Temat mój byl juz poruszany, nowy schemat instalacji został mi przedstawiony - teraz gdy przystępuje do przeróbki owej instalacji nasuwa mi się nowa myśl po konsultacjach z hydraulikami czy zamiast przenoszenia pompki z zasilania na powrót można zamontowac na powrocie naczynie przeponowe by spokojnie zamknąc zawór na grzejniki a póścić tylko na bojler CO? Edytowane 28 Czerwca 2012 przez TulipanKarol Cytuj
vernal Opublikowano 28 Czerwca 2012 #2 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Z takim hydraulikami to lepiej nie współpracuj. Cytuj
TulipanKarol Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor #3 Opublikowano 28 Czerwca 2012 tzn zły pomysł ?? Cytuj
sambor Opublikowano 28 Czerwca 2012 #5 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Jaki to kocioł? Przez takie rozwiązanie robisz układ zamknięty i może być buuum! Cytuj
TulipanKarol Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor #6 Opublikowano 29 Czerwca 2012 kocioł Zębiec KW 21 dołączony do tego sterownik + dmuchawa. Sterowanie pompa obiegową CO przez sterownik. Jakie inne rozwązanie proponujecie oprócz przeniesienia pompy na powrót do pieca. Cytuj
vernal Opublikowano 29 Czerwca 2012 #7 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Albo osobna rura calowa do naczynia przelewowego albo zostawić tak jak jest i sprawdzić jak bardzo będą się grzejniki ocieplać latem (być może wcale). Cytuj
TulipanKarol Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor #8 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zrobiłem wczoraj eksperyment delikatnie napaliłem w piecu, zakręciłem zawór nad piecem (luzując go delikatnie jakieś pół obrotu) temp. na piecu osiągnęła 60 C, natomiast temp. wody w bojlerze 55 C paląc ok godzinę. Grzejnik w łazience i małym pokoju był ciepły więc woda szła na grzejniki te które znajdują się nad kotłownią. Dobrze poprowadzę rurę calową do naczynia ale co w zimie będa dwie rury doprowadzone do naczynia czy ta drugą od ostatniego grzejnika jako pion do naczynia zlikwidować mam?? Czy zamontować zawór którym w okresie zimowym bede zamykał, a na lato otwierał? To mi nie daje spokoju. Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 29 Czerwca 2012 #9 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Obecną rurę idącą do naczynia zakończ 50 cm nad najwyżej zainstalowaną gałązką do grzejnika i zainstaluj tam odpowietrznik automatyczny. Nową rurę bezpośrednio od kotła podłącz do naczynia. Cytuj
TulipanKarol Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor #10 Opublikowano 6 Lipca 2012 Czy tą nową rurę poprowadzić od pieca do naczynia mogę przewodem typu pex? Do jakich temp. on wytrzymuje, podobno do 99 C? Pytam ponieważ najszybciej bez konfliktowo dałbym tą rurę filarem wentylacyjnym do naczynia bez rozkuwania ścian. Cytuj
sambor Opublikowano 6 Lipca 2012 #11 Opublikowano 6 Lipca 2012 A jak zamarznie to co ? Duże bum!!! Cytuj
vernal Opublikowano 7 Lipca 2012 #12 Opublikowano 7 Lipca 2012 PEX nie może być, ale tym kanałem (nieużywanym!) można też poprowadzić miedź czy nawet stal przy odrobinie gimnastyki. Wkłada się do góry. Jak zauważył kol Sambor - przewód musi być porządnie zaizolowany a kanał trzeba zamurować na głucho, choćby styropianem i klejem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi