julciak1 Opublikowano 26 Czerwca 2012 #1 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Witam, mam poważny problem i przyznam,że jestem totalnym laikiem. Mieszkamy w domu gdzie są grzejniki żeliwne (dom 2 piętrowy). Obecnie po przeprowadzeniu remontu zostawiliśmy wszystko bez zmian z wyjąkiem grzejnika na górze w łazience. Tam kupiliśmy łazienkowy grzejnik Reto Instal Projekt. Sytuacja wygląda tak,że wszystkie grzejniki są gorące a ten jeden lodowaty. Hydraulik powiedział,że wystarczy kupic pompkę i po kłopocie. Ale czy tak będzie? Proszę o pomoc . Cytuj
vernal Opublikowano 26 Czerwca 2012 #2 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Kto Wam ten grzejnik doradził - niech teraz odkupi a Wy skombinujcie odpowiedni. 1 Cytuj
julciak1 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor #3 Opublikowano 26 Czerwca 2012 czyli to wina grzejnika? czyli musimy go zdemontowac i założyc nowy? czy po prostu wrócic do żeliwnego? wszystko jest już podłączone i płytki ułożone. ????? Cytuj
vernal Opublikowano 26 Czerwca 2012 #4 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Z tego, co zrozumiałem, to instalacja pracuje grawitacyjnie (bez pompy). Do takiej instalacji muszą być dobrane odpowiednie grzejniki, czasem wystarczy usunąć zawór termostatyczny lub zamienić go na odpowiedni. Czy nowy grzejnik ma taki zawór? - jeśli tak, to nalezy go zdemontować. Cytuj
julciak1 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor #5 Opublikowano 26 Czerwca 2012 czy termostatyczny oznacza regulowaną moc? jest zwykłe pokrętło bez żadnej skali Cytuj
vernal Opublikowano 26 Czerwca 2012 #6 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Nie no, wg mnie on się do grawitacji nie nadaje. Kto to przyłączał? Trzeba takie rzeczy sprawdzać przed zakupem lub instalacją. Zadzwoń do producenta i spytaj czy ten grzejnik będzie pracował na grawitacji. Dołożenie pompy... jeśli to takie proste, to umów się z hydraulikiem, który tak twierdzi na załatwienie problemu i ustalcie od razu cenę [ZAŁATWIENIA PROBLEMU a nie instalacji pompy]. Problem da się rozwiązać za pomocą pompy, ale może to być uciążliwe do ustawienia i wymagać dodatkowych elementów instalacji, niech się pomęczy trochę za darmo, to się nauczy. :lol: Cytuj
julciak1 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor #7 Opublikowano 26 Czerwca 2012 ok, jutro zadzwonie i popytam, ale wątku nie zakończę póki co... Cytuj
WojtB Opublikowano 27 Czerwca 2012 #8 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Miałem podobny przypadek, tyle że miała miejsce nie zamiana, ale dołożenia stalowego grzejnika płytowego do instalacji z grzejnikami żeliwnymi. Wyjściem z sytuacji było przytłumienie największych grzejników usytuowanych na piętrze, które rozgrzewały się najszybciej. Dopiero wtedy pomogło, a bez tego czy to z włączoną pompką czy bez grzejnik płytowy był zimny. Może u Ciebie też byłoby to jakieś wyjście z sytuacji. Pytanie tylko, czy masz możliwość łatwej regulacji żeliwniaków? Bo taki grzejniczek drabinkowy ma dużo większe opory hydrauliczne od żeliwnego. A jak dołożysz mu jeszcze nowego typu zaworki na zasilaniu i powrocie, które mają małe współczynniki przepływu kvs (lub co gorsza termostaty z nastawą wstępną), to tym bardziej nie ułatwisz mu zadania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi