Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Odgrzeję nieco temat regulacji wstępnej.

Podstawowe pytanie to czy właśnie taką regulację stosuje się dla grzejnika w danym pomieszczeniu (konkretnie zależnie od zapotrzebowania na ciepło w danym pomieszczeniu) niezależnie od odległości grzenik - rozdzielacz (względnie grzejnik - piec).

Właściwe takie podejście wynika z metodologi, którą znalazłem opisaną na forum;

1. obliczam wzór na przepływ (dane do wzoru to stała obliczeniowa, założona różnica temperatur oraz zapotrzebowanie na ciepło)

2. porównuję obliczony przepływ z założoną stratą ciśnienia na grzejniku i wyznaczam z wykresu producenta wartość nastawy)

A ja się pytam czy dla nastawy wstępnej ważna jest odległość od źródła ciepła?

Opublikowano

po pierwsze, nie piszesz pracy doktorskiej żeby liczyć, musiałbyś obliczyc opory rur, znać ich srednice i w ogóle,

jesli grzejniki masz dobrane do powierzchni, to uruchamiasz instalację bez głowic i ten grzejnik ktory pierwszy sie zrobił ciepły na dole to go przycinasz o 2 skale i tak sprawdzasz wszystkie ,zasada jest prosta, wszystkie grzejniki w podobnym czasie od uruchomienia musza sie rozgrzac tak samo

liczenie precyzyjnie instalacji domowej to pisanie pracy doktorskiej, a to ma grzac, nie być napisane chyba tak?

i po godzinie, jesli któryś grzejnik nie dogrzewa to go otwierasz o jedną skale, a jesli ktoryś jest zbyt ciepły na dole względem innych, to przycinasz i po godzinie masz instalacje wyregulowaną i mozesz zakładasz głowice i nic wiecej cię nie interesuje

a na pytanie czy wazna jest odległość, to tak szalenie istotna, zwłaszcza przy zwykłej pompie nie elektronicznej

Opublikowano (edytowane)

Witam

Odgrzeję nieco temat regulacji wstępnej.

Podstawowe pytanie to czy właśnie taką regulację stosuje się dla grzejnika w danym pomieszczeniu (konkretnie zależnie od zapotrzebowania na ciepło w danym pomieszczeniu) niezależnie od odległości grzenik - rozdzielacz (względnie grzejnik - piec).

Właściwe takie podejście wynika z metodologi, którą znalazłem opisaną na forum;

1. obliczam wzór na przepływ (dane do wzoru to stała obliczeniowa, założona różnica temperatur oraz zapotrzebowanie na ciepło)

2. porównuję obliczony przepływ z założoną stratą ciśnienia na grzejniku i wyznaczam z wykresu producenta wartość nastawy)

A ja się pytam czy dla nastawy wstępnej ważna jest odległość od źródła ciepła?

Witam

To ja podpowiedziałem ci abyś podał dane z projektu co przepływu przez dany grzejnik. Czasem w projektach są takie wyliczenia.

Z pełnym szacunkiem ty jako przeciętny człowiek , nawet z zacięciem matematycznym nie byłbyś w stanie prawidłowo policzyć tych przepływów.

Rada jaką dostałeś od kolegi @automatyka była już na tym forum co najmniej 2x powtarzana.

Działaj i ew jak za małe przepływy to jeżeli możesz , zwiększ bieg pompy.

Pozdrawiam

Edytowane przez sambor
Opublikowano

niestety nie mam takich wyliczeń.

Co do całego działania systemu to jedyne moje zastrzeżenie to nierównomierne nagrzewanie grzejników (tak jak pisałem w innym wątku; najpierw rozgrzewa się góra w kolejności od najbliżej położonych grzejników względem rozdzielacza, a dopiero potem dół). Pompa ogrzewania jest sterowana przez piec i jedyne co mogę zrobić to pozwolić ją sterować automatycznie tak jak jest obecnie, albo puścić ją na pracę ciągłą z ustaloną wartością.

Opublikowano

Pompa powinna mieć przełączane biegi. Zobacz w instrukcji pompy lub poszukaj w necie na stronie producenta.

Co do kolejności nagrzewania to wiadomo że najpierw nagrzewają się grzejniki najbliżej źródła (pompy) lub te które są na obwodzie o najmniejszych oporach hydraulicznych.

Regulację oporu przeprowadzasz wg wskazówek kolegi.

Pozdr.