pawel1979 Opublikowano 24 Czerwca 2012 #1 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Witam Odgrzeję nieco temat regulacji wstępnej. Podstawowe pytanie to czy właśnie taką regulację stosuje się dla grzejnika w danym pomieszczeniu (konkretnie zależnie od zapotrzebowania na ciepło w danym pomieszczeniu) niezależnie od odległości grzenik - rozdzielacz (względnie grzejnik - piec). Właściwe takie podejście wynika z metodologi, którą znalazłem opisaną na forum; 1. obliczam wzór na przepływ (dane do wzoru to stała obliczeniowa, założona różnica temperatur oraz zapotrzebowanie na ciepło) 2. porównuję obliczony przepływ z założoną stratą ciśnienia na grzejniku i wyznaczam z wykresu producenta wartość nastawy) A ja się pytam czy dla nastawy wstępnej ważna jest odległość od źródła ciepła? Cytuj
automatyk Opublikowano 24 Czerwca 2012 #2 Opublikowano 24 Czerwca 2012 po pierwsze, nie piszesz pracy doktorskiej żeby liczyć, musiałbyś obliczyc opory rur, znać ich srednice i w ogóle, jesli grzejniki masz dobrane do powierzchni, to uruchamiasz instalację bez głowic i ten grzejnik ktory pierwszy sie zrobił ciepły na dole to go przycinasz o 2 skale i tak sprawdzasz wszystkie ,zasada jest prosta, wszystkie grzejniki w podobnym czasie od uruchomienia musza sie rozgrzac tak samo liczenie precyzyjnie instalacji domowej to pisanie pracy doktorskiej, a to ma grzac, nie być napisane chyba tak? i po godzinie, jesli któryś grzejnik nie dogrzewa to go otwierasz o jedną skale, a jesli ktoryś jest zbyt ciepły na dole względem innych, to przycinasz i po godzinie masz instalacje wyregulowaną i mozesz zakładasz głowice i nic wiecej cię nie interesuje a na pytanie czy wazna jest odległość, to tak szalenie istotna, zwłaszcza przy zwykłej pompie nie elektronicznej Cytuj
pawel1979 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Autor #3 Opublikowano 24 Czerwca 2012 i właśnie takiej odpowiedzi poszukiwałem :). Cytuj
sambor Opublikowano 24 Czerwca 2012 #4 Opublikowano 24 Czerwca 2012 (edytowane) Witam Odgrzeję nieco temat regulacji wstępnej. Podstawowe pytanie to czy właśnie taką regulację stosuje się dla grzejnika w danym pomieszczeniu (konkretnie zależnie od zapotrzebowania na ciepło w danym pomieszczeniu) niezależnie od odległości grzenik - rozdzielacz (względnie grzejnik - piec). Właściwe takie podejście wynika z metodologi, którą znalazłem opisaną na forum; 1. obliczam wzór na przepływ (dane do wzoru to stała obliczeniowa, założona różnica temperatur oraz zapotrzebowanie na ciepło) 2. porównuję obliczony przepływ z założoną stratą ciśnienia na grzejniku i wyznaczam z wykresu producenta wartość nastawy) A ja się pytam czy dla nastawy wstępnej ważna jest odległość od źródła ciepła? Witam To ja podpowiedziałem ci abyś podał dane z projektu co przepływu przez dany grzejnik. Czasem w projektach są takie wyliczenia. Z pełnym szacunkiem ty jako przeciętny człowiek , nawet z zacięciem matematycznym nie byłbyś w stanie prawidłowo policzyć tych przepływów. Rada jaką dostałeś od kolegi @automatyka była już na tym forum co najmniej 2x powtarzana. Działaj i ew jak za małe przepływy to jeżeli możesz , zwiększ bieg pompy. Pozdrawiam Edytowane 24 Czerwca 2012 przez sambor Cytuj
pawel1979 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Autor #5 Opublikowano 24 Czerwca 2012 niestety nie mam takich wyliczeń. Co do całego działania systemu to jedyne moje zastrzeżenie to nierównomierne nagrzewanie grzejników (tak jak pisałem w innym wątku; najpierw rozgrzewa się góra w kolejności od najbliżej położonych grzejników względem rozdzielacza, a dopiero potem dół). Pompa ogrzewania jest sterowana przez piec i jedyne co mogę zrobić to pozwolić ją sterować automatycznie tak jak jest obecnie, albo puścić ją na pracę ciągłą z ustaloną wartością. Cytuj
sambor Opublikowano 24 Czerwca 2012 #6 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Pompa powinna mieć przełączane biegi. Zobacz w instrukcji pompy lub poszukaj w necie na stronie producenta. Co do kolejności nagrzewania to wiadomo że najpierw nagrzewają się grzejniki najbliżej źródła (pompy) lub te które są na obwodzie o najmniejszych oporach hydraulicznych. Regulację oporu przeprowadzasz wg wskazówek kolegi. Pozdr. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi