Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Instalacji Co I Cwu - Pilne!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forowiczów!

Jako, że w najbliższym czasie będę musiał wykonać u siebie istalację c.o. oraz c.w.u. bardzo proszę o krytyczne komentarze i opinie dotyczące propozycji schematu.

Moje wątpliwości dotyczą np. zastosowania zwykłych grzejników (zamiast w całości ogrzewania podłogowego). Temperatura w buforze musiałby być wysoka, aby grzejniki w pokojach sypialnianych pracowały. Być może lepiej ominąć tu bufor i dać jakiś wymiennik ciepła?

Dziękuję za wszystkie wpisy!

Rafał

schemat instalacji.pdf

Opublikowano

Witam

1- Przy takim załączeniu kotła ( przez wężownicę ) nie jest potrzebny zawór 3-drogowy ochrony powrotu

2- Jeżeli nie masz solarów - to wężownicę grzania CWU podłącz bezpośrednio do kotła, równolegle do wężownicy bufora.

3. Jeżeli masz wyjścia z buforu na różnych wysokościach to podłogówkę podłącz do wyjścia niższego - np w połowie wysokości zbiornika.

4 - warto wykonać obwód cyrkulacji CWU

5 - po co wskaźnik przepływu, wystarczy wskaźnik działania pompy ( wbudowany w pompę)

6 - naczynie przeponowe należy dobrze dobrać do pojemności układu - przy twoim układzie , będzie to ok 1000l wody powinno być 140 -200l w zależności od ciśnienia i temperatury.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuję sambor za odpowiedź!

ad. 2 - solarów rzeczywiście nie planuję. Napisz proszę jak powinno wyglądać połączenie równoległe CWU do bufora? Obieg z kotłem jest typu otwartego, natomiast do CWU typu zamkniętego. Co w przypadku gdy naładuję bufor ciepłem, wygaszę kocioł i będę chciał ciepłem z bufora zasilić zbiornik CWU?

Czy ma ktoś z forowiczów takie rozwiązanie, żeby grzejniki zasilać wodą z bufora? Jak się sprawdza?

Dziękuję za kolejne porady.

Opublikowano

Dziękuję sambor za odpowiedź!

ad. 2 - solarów rzeczywiście nie planuję. Napisz proszę jak powinno wyglądać połączenie równoległe CWU do bufora? Obieg z kotłem jest typu otwartego, natomiast do CWU typu zamkniętego. Co w przypadku gdy naładuję bufor ciepłem, wygaszę kocioł i będę chciał ciepłem z bufora zasilić zbiornik CWU?

Czy ma ktoś z forowiczów takie rozwiązanie, żeby grzejniki zasilać wodą z bufora? Jak się sprawdza?

Dziękuję za kolejne porady.

Witam

Wężownicę od CWU podłączasz równolegle do wężownicy bufora, pompy pracują niezależnie.

Jeżeli CWU chcesz grzać z bufora to na buforze musi być temp min 10C większa od temp CWU.

Dodatkowo powstają straty na podwónej wymianie ciepła - z kotła przez wężownicę na bufor i z bufora przez wężownicę na CWU - to za dużo strat.

Ja mam podobny układ w którym kocioł na pellet w układzie zamkniętym, grzeje bufor 800l z 2 wężownicami - 1 na solary, 2 -ga na drugi kocioł w układzie otwartym ( jak u ciebie)

Z tego bufora są wyjścia: na wężownicę CWU(300l) , na CO- 120m2 grzejniki dobrane do temp 55/45C, na podłogówkę - 160m2.

Bufor pozwala na wydłużenie czasu przestoju kotła oraz w okresie przejściowym pozwala na dogrzanie solarem instalacji CO i podłogówki.

Pozdrawiam

Opublikowano

Sambor: załączam poprawiony schemat, o takim połączeniu mówiłeś?

mak: idea jest taka, żeby palić krótko (np. 4-5 godzin dziennie) ale z pełną mocą kotła. Zgromadzenie ciepła w buforze powinno mi pozwolić na ogrzanie domu i cwu na pozostałą część dnia..

Rafał

schemat v2.pdf

Opublikowano

Sambor: załączam poprawiony schemat, o takim połączeniu mówiłeś?

mak: idea jest taka, żeby palić krótko (np. 4-5 godzin dziennie) ale z pełną mocą kotła. Zgromadzenie ciepła w buforze powinno mi pozwolić na ogrzanie domu i cwu na pozostałą część dnia..

Rafał

Niestety idea jest przy kotle z podajnikiem błędna. Rozumiem masz okresowy nadmiar ciepła np przy kotłach na biomasę to ma to sens. Przy kotle z podajnikiem nie wytrzymuje krytyki chyba że z załozenia jest znacznie większy niż zapotrzebowanie, co nie ma wiele wspólnego z ekonomią . Schemat jest ok jednak dołóż zawór bezpoeczeństwa na obieg wtórny samo naczynie przeponowe to za mało.

Opublikowano

Witam!.Chciałbym zwrócić Ci Rafallb uwagę na być może mało istotny szczegół: naczynie wzbiorcze powinno być umieszczone nad najwyższym odbiornikiem ciepła ( w Twoim przypadku zasilanie wężownicy bufora)- 0,7 Hp (0,7 wys.podnoszenia pompy).zaznaczyłeś 100 cm,więc być może tak jest.Pozdrawiam.

Opublikowano

Dziękuję za udział w dyskusji!

Franek19: pamiętam o tym wymogu, także będę musiał tak dobrać pompę żeby wartości 0,7 Hp nie przekroczyć..

mak: proponujesz zamiast bufora zastosować wymiennik płytkowy? Jaka jest sprawność takiego wymiennika?

Rafał

Opublikowano (edytowane)

Franek19: ale w przypadku Twojej propozycji połączenia muszą pracować obie pompy, żeby zasilić zbiornik CWU.. Może lepiej w takim razie filtr przenieść na wylot ciepłej wody z kotła?

Edytowane przez rafallb
  • 1 rok później...
Opublikowano

Czy ktoś kojarzy w jakim programie wykonany był schemat instalacji?

Opublikowano

Schemat był rysowany w Autocadzie, kreska po kresce ;-)

Ps. Póki co z różnych względów (również finansowych) nie mam zbiornika buforowego, kocioł poprzez wymiennik ciepła 35 kW podłączony jest do rozdzielacza w piwnicy.

Uwaga nr 1: w obwodzie nagrzewania zbiornika  cwu dałem elektrozawór, bo po wyłączeniu kotła i pomp powstawał obieg grawitacyjny i całe ciepło było w 3 godziny wysysane ze zbiornika (od temp. 60'C do temp 25'C). Teraz po wyłączeniu pompy elektrozawór zamyka obieg i temperatura w zbiorniku CWU przez całą noc spadnie o 1-2 stopnie.

Uwaga nr 2: na kotle mam ustawioną temp. zadaną 70'C. Na obiegu wtórnym wymiennika i w piwnicy mam już tylko 60'C. Przy rozdzielaczu od podłogówki jest ok. 55'C. Sam rozdzielacz (mam TECE) wymaga do poprawnej pracy aby temp. na zasilaniu była o 20'C wyższa niż na powrocie - co znaczy że nie jestem w stanie puścić w obieg wody cieplejszej niż 35'C.

Rafał