Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM Proszę o opinię na temat tego rozdzielacza http://allegro.pl/rozdzielacz-2w1-3-op-3-c-o-tece-sklep-krakow-i2342947535.html Może ktoś go montował? Lub może ktoś ma zamontowany. Kocioł będzie na paliwo stałe z podajnikiem slimakowym. 4 małe pętle podłogówki i 7 grzejników. Budynek parterowy. Taki rozdzielacz mieści się w jednej szafce i to jest jego duża zaleta. A może lepiej dać dwa rozdzielacze osobno? dziekuje za odpowiedz

Opublikowano

Widzę że nawet TECE zwariowało i ten przestarzały model rozdzielacza daje w ofercie,

do grzejników zrób oddzielny rozdzielacz, a do podłogówki z mieszaczem z siłownikiem elektrycznym lub trójdrożnym termostatycznym

Opublikowano (edytowane)

mam podobny problem chcę zamontować rozdzielacz do podłogówki i do grzejników chciałbym zastosować zawór 3D termostatyczny na podłogówkę + pompa. Na piecu mam 4D zawór myślę ze to nie przeszkadza. zasilanie i powrót leci przez belki rozdzielacza do grzejników a dalej nie wiem jak to połączyć, czy dobór ciepłej wody na zawór 3D term. ma iść z zasilania grzejników czy z powrotu gdzie wstawić ( jeśli trzeba) zawór zwrotny?? proszę o pomoc.

Edytowane przez OKTAWIUISZ5
Opublikowano

trzeba zrobić banalnie prosty układ

kocioł -zawór 4d trójnik zawór filtr pompa CO ,w bok zawór 3d zawór filtr pompa podłogówki za pompami koniecznie zawory zwrotne od pomp poprowadzic rurociągi do odpowienich banalnie prostych rozdzielaczy i tyle ,sprawdzone ekpnomicznie jak i ekpslotacyjnie najtańsze rozwiązanie

Opublikowano (edytowane)

NIE MAM MOŻLIWOŚCI POD CIĄGNIĘCIA RUR Z PRZED ZAWORU 4d JEST ODDALONA KOTŁOWNIA OD BUDYNKU 25MB RURY.

CZY TAKI SCHEMAT JEST DOBRY? POMPA C.O. W KOTŁOWNI TŁOCZY JUZ WODĘ WYMIESZANĄ DO BUDYNKU OGRZEWANEGOschamatrozdzialacza.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

to jest inne roziązanie

pompa dla CO musi być elektroniczna i tłoczy wode do ukladu w domu robisz rozdzielacz z mieszaczem 3d i pompa na podłogówke i tyle jak zawór się przymknie i jakieś głowice to pompa w kotłowni zmniejszy wydatek w wszytko bedzie ładnie i płynnie pracowało

Opublikowano

trzeba zrobić banalnie prosty układ

kocioł -zawór 4d trójnik zawór filtr pompa CO ,w bok zawór 3d zawór filtr pompa podłogówki za pompami koniecznie zawory zwrotne od pomp poprowadzic rurociągi do odpowiednich banalnie prostych rozdzielaczy i tyle ,sprawdzone ekpnomicznie jak i ekpslotacyjnie najtańsze rozwiązanie

kolego AUTOMATYK czy w tej konfiguracji będzie działało to sprawnie?

jak rozwiązać problem z pompą by na darmo nie pracowała jak ją włączać i wyłączać pompą do grzejników steruje kocioł c.o.

Opublikowano (edytowane)

pierwsze słyszę o takiej pompie, ona ma sterowanie w środku czy to się montuje do pompy? ( ok juz wiem jak wygląda) tak jak mówisz nie wiem czy dobrze rozumiem jeśli zastosuję tą elektroniczną to nie bede potrzebował już pompy na mieszaczu? ( dobrze zrozumiałem?)

Opublikowano

pierwszo słyszę o takiej pompie ona ma sterowanie w środku czy to się montuje do pompy?

tak ma własne poprostu pilnuje stałe disnienie na wyjsciu

jak zakrecisz wiekszośc odbiorów to automatycznie zmniejszy obroty do min i dlatego zuzywa mało prądu a do tego pozostałe grzejniki nie szumią od nadmiaru przepływu

Opublikowano (edytowane)

znaczy ze ten schamat który narysowałem nie sprawdzi się tak?

do tej pory grzejniki nie szumiały ( instalacja cała była w grzejnikach) w tym momencie chcę zlikwidować 3 grzejniki na dole i położyć 3 pętle podłogówki góra budynku pozostaje bez zmian

Opublikowano

może się sprawdzić ale jest w eksploatacji energochłonny

popraw wg moich wytycznych

czyli idąc od tyłu

petle podłogówki ,belki rozdzielaczy ,zawór zwrotny ,pompa ,filtr ,zawór 3d ,zawór odcinający instalacja CO

Opublikowano (edytowane)

nie za bardzo rozumiem mam zastosować zawór 3D i on ma mieszać mi na grzejniki i na podłogę ? prosił bym ewentualnie o jakiś schemat;/ zasilanie ogrzewania kocioł LOGICA 20-27 kW

Opublikowano

nie za bardzo rozumiem mam zastosować zawór 3D i on ma mieszać mi na grzejniki i na podłogę ? prosił bym ewentualnie o jakiś schemat;/

opisałem tylko układ podłogowy

układ CO juz narysowałeś tylko trzeba zainstalowac ppompę CO elektroniczną

Opublikowano

oki teraz rozumiem ze będzie działało to tak jak narysowałem, aczkolwiek powinienem zmienić pompę w kotłowni tą przy piecu na elektroniczną ze względu na ponoszenie kosztów eksploatacji? ( czy po prostu muszę zastosować pompę elektroniczną w mieszaczu podłogówki a w kotłowni zostaje ta co jest )

Opublikowano

przytaj post 11

i zamień tylko pompę w kotłowni nad zaworem 4d na elektroniczną,

a pompa do podłogówki moze byc zwykła 25/40

Opublikowano (edytowane)

ok teraz rozumiem jak rozwiązać problem pompy podłogki jeśli zamkną mi się termostaty od podłogówki to ona dalej bedzie pracowała a nie bedzie tłoczyła bo nie bedzie gdzie. Jakie sterowanie zastosować w niej ? czy poprostu obie mają się załączać a termostaty na maxa?