Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kociol - Piec; Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mieszkam w duzym domu, majacym 2 pietra i parter.Posiadam piec centralny(drzewo, wegiel) oraz gazowy.Do ogrzewania wody uzywam term ? Niestety sa to stare instalacje.Zastanawiam sie nad kupnem nowego pieca gazowego do ogrzewania wody i ogrzewania domu w zimie(czasem) bardzo pale w tym drzewnym.Bylbym wdzieczny za jakies przyklady, koszty rodzaje tych piecow bo jestem zielony w tej sprawie.

Prawde mowiac zajmuje sie tym moj ojciec ale chcialbym tez sam sie dowiedziec czegos w tej sprawie, co by mu w sklepie nie wcisneli jakiegos badziewia.

Pozdrawiam

Opublikowano

Musisz podać więcej szczegółów odnośnie domu: powierzchnia grzewcza, kiedy wybudowany, czy ocieplony (podłoga, ściany, dach), jakie okna (stare, nowe).

Opublikowano

Najlepiej to zacząć od ocieplenia budynku, ponieważ grzanie nieocieplonego nowym, czy starym kotłem nie da żadnych oszczędności - to tylko wyrzucone pieniądze.

Do takiego budynku możesz przyjąć zapotrzebowanie na ciepło rzędu 100-120 W/1m2 i pomnożyć to przez powierzchnię budynku (stanadardowa powierzchnia może wynosić od 100 do 300 m2 ;)).

Opublikowano

Ja mam doświadczenie z Vaillantami i szczerze je polecam. Różnica między kotłem kondensacyjnym a niekondensacyjnym (o mocy 24kW + zasobnik na CWU 120 lub 150 l.) wynosi ok 2000zł. Moim zdaniem warto zainwestować w kocioł kondensacyjny. Na kotłownię gazową trzeba liczyć ok 10 000zł.

Co do kotła stłopalnego - to zależy czym będziesz palił (węgiel, czy drzewo) trzeba przyjąć jakieś 3000 do 3500 zł, a do tego należy doliczyć jeszcze koszt spięcia obu kotłów (wymiennik płytowy lub bufor) dodatkowe pompy itp. czyli jakieś 2500-3500 zł. Ciężko powiedzieć dokładnie bez bardziej szczegółowych danych.

Opublikowano

Tylko, ze ja mam juz piec opalowy na drewno/wegiel oraz piec gazowy.Sa one polaczone ze soba.Tylko ten piec gazowy jest z okolo 1985 roku, bardzo stary typ i bierze ogromne ilosci gazu.W porownaniu do nowych oszczedze 40-50 %.Oczywiscie interesuje mnie kociol kondensacyjny.Moglbys podeslac linki do zdjec, lub sklepow internetowych z tymi piecami ? Bo szukalem na allegro ale cos nie znalazlo.Ojciec mowi wprawdzie, ze znalazl cos za 4,5 - 5 tysiecy.Ale tak jak pisalem, nie chce by sprzedali mu badziew.

Opublikowano

...Tylko ten piec gazowy jest z okolo 1985 roku, bardzo stary typ i bierze ogromne ilosci gazu.W porownaniu do nowych oszczedze 40-50 %....

Oj optymista:) Podejrzewam, że te zużycie bierze się bardziej z durszlakowatego domu niż konstrukcji kotła;)

Opublikowano

Witam.Mieszkam w duzym domu, majacym 2 pietra i parter.Posiadam piec centralny(drzewo, wegiel) oraz gazowy.Do ogrzewania wody uzywam term ? Niestety sa to stare instalacje.Zastanawiam sie nad kupnem nowego pieca gazowego do ogrzewania wody i ogrzewania domu w zimie(czasem) bardzo pale w tym drzewnym.Bylbym wdzieczny za jakies przyklady, koszty rodzaje tych piecow bo jestem zielony w tej sprawie.

Prawde mowiac zajmuje sie tym moj ojciec ale chcialbym tez sam sie dowiedziec czegos w tej sprawie, co by mu w sklepie nie wcisneli jakiegos badziewia.

Pozdrawiam

zalezy co potrzebujesz i jaki masz obecny kocioł gazowy

bo jesli to jest wisielec to faktycznie na samej zamianie kotła na kondensacyjny to masz 30-40% oszczednosci ,jesli to kocioł stojący z ogrommnym palnikiem na samym dole to oszczednosci po wymianie kotła nie bedą duże moze 15-20% ale przy duzej powierzchni to zawsze kasa zostawiona w kieszeni

fakt jest faktem że trzeba sie zająć termomodernizacją budynku no i daj opdowiedz jakie masz grzejniki