marcin85 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 #1 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Witam! To mój pierwszy post na tym forum wiec proszę o wyrozumiałość. Potrzebuje pomocy w doborze pieca, w którym będę mógł palić zrębkami ew. kawałkami drewna, a czasami nawet węglem. Piec dolnego spalania wydaje mi się najodpowiedniejszy, jeśli się mylę poprawcie mnie. Na pewno nie chce pieca z podajnikiem. Dom ma ok 200m2, jeszcze nie ocieplony ale to kwestia czasu. Dodam ze kompletnie nie wiem jakiego pieca szukać, zdaje się na Was, Waszą wiedzę i doświadczenie. Kwota jaka mógłbym wydać to ok 6tys zł, lecz nie jest kwotą ostateczną. Wszystkie propozycje są bardzo mile widziane!! Z góry dziękuję za Waszą pomoc! Pozdrawiam Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 4 Kwietnia 2012 #2 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Witam. Takich kotłów na rynku jest bardzo mało, a jeżeli są z przeznaczeniem na biomasę to albo z podajnikiem albo o cenie która zwala z nóg. Pozostaje więc albo poszukiwanie produktów niszowych (często mało znanych firm) albo zlecenie budowy w jakimś zakładzie ślusarskim. Ważne zasady jakimi powinieneś się kierować to ruszt żeliwny lub szamotowy, przestrzeń żarowa wyłożona np: szamotem lub z betonu żarowego aby tworzył się ekran odbijający i podtrzymujący wysoką temperaturę, odpowiednia dystrybucja powietrza zarówno głównego jak i wtórnego. Wymiennik musi być odpowiednio długi aby odebrać ciepło ale też nie powinien zbyt mocno schładzać spalin. Pozdrawiam Przemo Cytuj
vernal Opublikowano 4 Kwietnia 2012 #3 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Dolniaki to fajny wybór. Jednak z tymi zrębkami to będzie kłopot ze względu na ich niewielką kaloryczność w stosunku do objetości - nie nadążysz biegać i dokładać. Tak, że polecałbym palić jednak czymś o większym "ciężarze właściwym" a "zrębkę przyjmę" :lol: Pozdrawiam. Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 4 Kwietnia 2012 #4 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Ja też chętnie przyjmę zrębki, najlepiej akacjowe :D ;) Cytuj
piotr3 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 #5 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 ruszt żeliwny lub szamotowy, przestrzeń żarowa wyłożona np: szamotem lub z betonu żarowego aby tworzył się ekran odbijający i podtrzymujący wysoką temperaturę, odpowiednia dystrybucja powietrza zarówno głównego jak i wtórnego. Wymiennik musi być odpowiednio długi aby odebrać ciepło ale też nie powinien zbyt mocno schładzać spalin. Przemysław, widzę, że opisujesz główne cechy mojego kolejnego prototypu paleniska, zapomniałeś tylko o cyklonowej komorze dopalania. Czyżbyś miał w planach coś gazującego? Cytuj
marcin85 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor #6 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 A moglibyście polecić jakiś piec z dolnym spalaniem na drewno, bo takim paliwem zamierzam głownie palić. Ewentualnie ten posiadający cechy przez was wymienione :) Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 5 Kwietnia 2012 #7 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Przemysław, widzę, że opisujesz główne cechy mojego kolejnego prototypu paleniska, zapomniałeś tylko o cyklonowej komorze dopalania. Czyżbyś miał w planach coś gazującego? W planach jest jak najbardziej zgazowujący i będzie stał u mnie :) Ja robię głównie na zamówienie i jak takie dostanę to taki zbuduje. A co do cyklonów w palniku to będę takie robił dla kol. @Adama Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 5 Kwietnia 2012 #8 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) A moglibyście polecić jakiś piec z dolnym spalaniem na drewno, bo takim paliwem zamierzam głownie palić. Ewentualnie ten posiadający cechy przez was wymienione :) Np : Kalvis 2-16 lub 5-16. Vienybe 2-16 one są trochę do siebie podobne.Niestety cena jest spora i nie wiem czy warto tyle inwestować jeżeli paliwem mają być zrębki, albowiem wilgoć w nich zawarta może szybko doprowadzić do korozji takiego kotła. Są jeszcze na rynku kotły zgazowujące drewno Atmos, Vigas, Orlan ale to raczej do spalania polan. Ten posiadający cechy o których mówimy to CHYBA jeszcze nie powstał ps. sorry nie doczytałem że ty potrzebujesz troszkę większej mocy (choć nie koniecznie) Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez przemyslaw2ar Cytuj
piotr3 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 #9 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 W planach jest jak najbardziej zgazowujący i będzie stał u mnie :) Kocioł "klocek" czy budowa modułowa, że tak pozwolę sobie się zapytać? Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 6 Kwietnia 2012 #10 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 "klocek" ale rozważam auto uzupełnianie paliwa (zrębki,trociny) Mam tyle pomysłów że trudno wybrać jeden właściwy ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi