cezar1976 Opublikowano 5 Marca 2012 #1 Opublikowano 5 Marca 2012 Witam mam pytanie dla fachowców, jakie grubości rur zastosować w załączonym widoku, rury do ogrzewania na parterze prowadzone będą w piwnicy (stal), natomiast rury na poddaszu planuje pex w podłodze. Czy takie rozwiązanie ogrzewania na poddaszu ma sens (rozdzielacz) czy lepiej zastosować metodę poprzez prowadzenie wielu pionów tak jak to kiedyś bywało (troche kłopotliwe w moim przypadku) ? Pozdrawiam Cytuj
sambor Opublikowano 6 Marca 2012 #2 Opublikowano 6 Marca 2012 Witam Rury mają średnice i grubość ścianek - o co się koledze rozchodzi? O średnicę rur czy czy grubość ścianek rur w instalacji? Pozdrawiam Cytuj
adamasz Opublikowano 6 Marca 2012 #3 Opublikowano 6 Marca 2012 Bez jaj Kolego, to nie Wielkanoc :) - chodzi o nom.średnice przepływu DN i materiały rur! Po mojemu podłogówki na poddaszu to dobry pomysł, ale tu trzeba decyzji odnośnie mat.podłogi - parkiet nie czuje się dobrze z podłogówką(na dodatek jest izolatorem ciepła czyli grzejemy sufit raczej). Sypialnia w terakocie :wacko: zaś nie każdego kręci. Aż prosi się pomoc Kolegów mających sypialnie z podłogówką! PozdrA. Cytuj
skąpiec Opublikowano 6 Marca 2012 #4 Opublikowano 6 Marca 2012 Byłem u kogoś kto twierdził że ma specjalne panele do podłogówki-czy to prawda?-może nie drewniane. Cytuj
vernal Opublikowano 6 Marca 2012 #5 Opublikowano 6 Marca 2012 Aż prosi się pomoc Kolegów mających sypialnie z podłogówką! Z podłogówką czy raczej ogrzewaniem ściennym? Cytuj
cezar1976 Opublikowano 6 Marca 2012 Autor #6 Opublikowano 6 Marca 2012 ...Panowie chodzi mi przekroje przewodów jakimi należy zasilić grzejniki ( grzejniki to te niebieskie prostopadłościany) na rysunku nie ma zaznaczonej podłogówki jakie rury na piony jakie na poziomy , wartości jakie podałem to moce grzejników Pozdrawiam Cytuj
adamasz Opublikowano 6 Marca 2012 #7 Opublikowano 6 Marca 2012 Z podłogówką czy raczej ogrzewaniem ściennym? Witaj Kolego, a masz takowe w ścianie, albo robiłeś - jakie wrażenia użytkownika??? Cytuj
vernal Opublikowano 7 Marca 2012 #8 Opublikowano 7 Marca 2012 Cześć Adaś, Doświadczenie w tej materii mam raczej słabawe. Mam takie w ścianach i robiłem takie. Jest to jednak pomieszczenie nieużywane i nie miałem za dużo czasu, żeby tam przesiadywać. Z uwag technologicznych, to widać, że ocieplenie pod spodem (tu 5cm styropian) daje zauważalnie szybsze nagrzewanie ściany. Montowałbym generalnie na zewnętrznych a w miarę możliwości na wszystkich - koszt niewiele większy a na rozdzielaczu włączasz co chcesz. Odczucie ciepła jest, można powiedzieć, słoneczne. Jak wchodzisz w taką strefę, to czujesz ciepło pomimo stosunkowo niskiej temperatury (nawet dużo niżej niż zadana). Na pokojowym sterowniku adaptacyjnym spisuje się to całkiem nieźle. No i główna zaleta - instalacja niskotemperaturowa ;) Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi