rcgeo Opublikowano 29 Lutego 2012 #1 Opublikowano 29 Lutego 2012 Witam ! Chciałem zapytać Państwa które usytuowanie kotła w piwnicy będzie korzystniejsze dla lepszego spalania ? 1wariant.pdf 2wariant.pdf Cytuj
automatyk Opublikowano 29 Lutego 2012 #2 Opublikowano 29 Lutego 2012 bez różnicy a drugie ustawienie korzystniejsze dla ewentulacych prac serwisowych i kominiarskich Cytuj
rcgeo Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor #3 Opublikowano 29 Lutego 2012 a czy nie będzie za małego ciągu ze względu na załamanie na przyłączu kominowym ? Cytuj
Franek19 Opublikowano 1 Marca 2012 #4 Opublikowano 1 Marca 2012 Witam! Straty ciągu na jednym kolanie będą nieznaczne,a dostęp do wyczystki to ważna sprawa.Zwróć uwagę aby zawór spustowy u dołu kotła był po jego lewej stronie.Pozdr. Cytuj
rcgeo Opublikowano 1 Marca 2012 Autor #5 Opublikowano 1 Marca 2012 Na kolanie nie będzie "zatykało" sadzą? Cytuj
automatyk Opublikowano 1 Marca 2012 #6 Opublikowano 1 Marca 2012 jak bedziesz palił to nie a jak bedziesz kisił opał to tak ,ale jakby na to nie patrzeć to czy to bedzie kolano na fi czy też w prostokącie to z zasady bedzie tam zainstalowana wyczystka i tyle Cytuj
Remi Opublikowano 1 Marca 2012 #7 Opublikowano 1 Marca 2012 Również bierz wariant 2, bo dostęp do wyczystki jest bardzo ważny :) Tak blisko komina to raczej będzie strata nie odczuwalna czy będzie załamie czy nie. :) Cytuj
rcgeo Opublikowano 1 Marca 2012 Autor #8 Opublikowano 1 Marca 2012 Dziękuję za porady. Powiem że mi też ten 2 wariant pasuje i po upewnieniu się tak zrobię, tylko muszę poszukać w internecie prostokątne przyłącze kominowe 90 stopni, tylko z otworem rewizyjnym Cytuj
wirdar Opublikowano 9 Marca 2012 #9 Opublikowano 9 Marca 2012 Mam przy okazji jedno pytanie,czy to podłączenie z tym kolankiem ma być połączone z kominem w poziomie czy też może być podniesione trochę do góry co poprawi pracę i ciąg ? Jeżeli może być podniesione to o jaki kąt? Cytuj
rcgeo Opublikowano 12 Marca 2012 Autor #10 Opublikowano 12 Marca 2012 Mi się wydaje czym wyżej podniesiesz tym lepiej , ale "rewizja" na kolanie będzie potrzebna w celu czyszczenia od czasu do czasu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi