exus Opublikowano 11 Lutego 2012 #1 Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Witam Prosze o sprawdzenie schematu podlaczenia grzejnikow. Musze przerobic cala instalacja i nie wiem czy ma np znaczenie rozdzielenie rur na dwie strony domu , jak na schemacie 1 czy dac rury na jednej lini do okola domu . Kolor zielony , grzejniki na parterze , kolor zolty to pietro . Rysunek to rzut z gory . Piec z obiegiem zamknietym i pompa . Instalacja w miedzi . Mam jeszcze pytanie , jakiej wielkosci rury zastosowac w tej chwili jest pomieszane, czesc na rurach 1'' a czesc na 3/4 " . Czy wystarczy na 3/4"? SCH. CO 1.pdf SCH. CO 2.pdf Edytowane 11 Lutego 2012 przez exus Cytuj
TemporaryLogin Opublikowano 11 Lutego 2012 #2 Opublikowano 11 Lutego 2012 Kolego Exus ten rysunek to ... tragedia. Bez urazy. Rury masz projektowane przepływ więc jak chcesz hałas to zrób sobie wszystkie 3/4", pomijam fakt że instalacja nie będzie działać rewelacyjnie. Z Twojego rysunku wynika że masz wszystkie grzejniki w szeregu. Co więcej - rys 2 - najpierw podłączasz grzejnik na piętrze, potem 4 na parterze, później kolejny na piętrze... czym w ogóle się różnia te dwa rysunki. Czemu niebieskim rysujesz zasilanie a czerwonym powrót. Cytuj
exus Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor #3 Opublikowano 11 Lutego 2012 Spokojnie , krytyka jest wskazana , a za niefachowosc nie ma co sie gniewac. Ja naprawde sie na tym nieznam dlatego poprosilem o pomoc .Kolory sa zupelnie przypadkowe , chodzilo tylko o odroznienie zasilania od powrotu . Po za tym ze mnie skrytykowales nadal nie wiem co jest zle . Cytuj
Franek19 Opublikowano 12 Lutego 2012 #4 Opublikowano 12 Lutego 2012 Witam! Moja propozycja jest taka: podzieliłbym każdą kondygnację np.na dwie części (chodzi mi o ilość grzejników:2).pokombinowałbym tak aby rury były jak najkrótsze wtedy i średnice rur będą mniejsze.Średnica rury miedzianej to najczęściej jej cena (fi 15-to ok 15 zł/mb).Przy takim wykonaniu łatwiej jest potem wyregulować inst.hydraulicznie.Próbój dalej.Srednice trzeba trocchę stopniować.Najlepiej gbyby "wzięły" się z obliczeń.Pozdro. Cytuj
TemporaryLogin Opublikowano 13 Lutego 2012 #5 Opublikowano 13 Lutego 2012 Ja się nie gniewam. Zauważam tylko że jeśli zrobisz to tak na łapu capu to może i oszczędzisz na projekcie i obliczeniach. Ale oszczędności to pozorne będą to się zemści bo długo będziesz dobierał nastawy wstępne dla grzejników, walczył z zapowietrzaniem. Będzie przewymiarowany kocioł lub grzejniki. Lub oczywiście nie mam racji i wszystko uda Ci się dobrze, trafisz albo ktoś Ci to policzy. Odpowiadając na Twoje pytanie - jak zrobić - powiem - to zależy. Nie wiemy o Twoim domu nic. Gdzie jest, kondygnacje, docieplenia, wielkości pomieszczeń, czy rury pod stropem, jakie długości. Nie wiemy nic o zakresie modernizacji - czy instalacja była grawitacyjna czy pompowa. I tak dalej. Więc jedyne co wiadomo to to co napisał Franek19 - stopniuj wielkości. Na początku większe - im dalej mniejsze. W ogólnym przypadku też lepiej wykonaj instalacje jak na rysunku 1. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi