Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Z tego co zdążyłem zauważyć na formum to mam akurat dość nietypowy problem.

Mam stalmarka 30 kw z 2007r. Przez poprzednie sezony piec pracował ok, a przynajmniej ja nie miałęm okazji się nad nim zastanowić a i instalacja nie była prezycyjna.

Kilka danych:

Dom stary (50-te) bdb ocieplony (ściany i poddasze), po podłodze 150m2, ale biorąc pod uwagę kubature to trzeba przyjąć 180 m2, zasobnik cwu 140l, 4D, nowa instalacja, temp w domu 23-24,5 zależy od pomieszczenia... Gorąco, a grzejniki zakręcone lub pracują na 10%. Na piecu 55 st, zawór puszcza 48-52 (ustawiony na 3 w skali do 10).

Jak temp na zewnątrz się podniesie do -5-0 to będę musiał na dzień przechodzić w tryb letni a na noc grzanie.

Całość tego powoduje, że znakomita część opału idzie w komin... a nie lubie palić kasy ;P

I teraz szukam rozwiążania:

- koncepcja na ustawienia pieca?

- zmienić piec na mniejszą moc?

- obniżenie mocy kotła?

Jeśli ktoś będzie miał pomysł/podpowiedź to proszę o kilka słów!

Opublikowano

Jak na ocieplony dom to 14 - 17 kW byłoby wystarczające. Sprzedaj ten, póki jest szczelny i kup mniejszy.

Opublikowano

Ten wariant rozważam od wczoraj. Ciekawi mnie czy ktoś wogóle będzie chętny na niego, to raz a dwa co (jaki producent) miałby stanąć zamiast tego

Opublikowano

Jak na ocieplony dom to 14 - 17 kW byłoby wystarczające. Sprzedaj ten, póki jest szczelny i kup mniejszy.

A czy masz wiedze jak to jest liczone: sas podaje ze 17 kw starczy a juz np stalmark mówi ze powinno byc 25 kw. Czym się sugerować aby się nie pogubić?

Opublikowano

Bilansem energetycznym. Zwykle przyjmuje się 0,1 kW na m2 powierzchni. Ja mam dom nieocieplony 100 m2 + 100 l zasobnik c.w.u. i kocioł 14 kW daje radę z zapasem mocy. [sAS NWT, jestem zadowolony z niego]. A jak dasz dobrą cenę to chętny się znajdzie. Na tym forum też jest dział ogłoszeń.