Thanatos Opublikowano 10 Lutego 2012 #1 Opublikowano 10 Lutego 2012 Witam serdecznie. Z tego co zdążyłem zauważyć na formum to mam akurat dość nietypowy problem. Mam stalmarka 30 kw z 2007r. Przez poprzednie sezony piec pracował ok, a przynajmniej ja nie miałęm okazji się nad nim zastanowić a i instalacja nie była prezycyjna. Kilka danych: Dom stary (50-te) bdb ocieplony (ściany i poddasze), po podłodze 150m2, ale biorąc pod uwagę kubature to trzeba przyjąć 180 m2, zasobnik cwu 140l, 4D, nowa instalacja, temp w domu 23-24,5 zależy od pomieszczenia... Gorąco, a grzejniki zakręcone lub pracują na 10%. Na piecu 55 st, zawór puszcza 48-52 (ustawiony na 3 w skali do 10). Jak temp na zewnątrz się podniesie do -5-0 to będę musiał na dzień przechodzić w tryb letni a na noc grzanie. Całość tego powoduje, że znakomita część opału idzie w komin... a nie lubie palić kasy ;P I teraz szukam rozwiążania: - koncepcja na ustawienia pieca? - zmienić piec na mniejszą moc? - obniżenie mocy kotła? Jeśli ktoś będzie miał pomysł/podpowiedź to proszę o kilka słów! Cytuj
mlodzieniec Opublikowano 10 Lutego 2012 #2 Opublikowano 10 Lutego 2012 Jak na ocieplony dom to 14 - 17 kW byłoby wystarczające. Sprzedaj ten, póki jest szczelny i kup mniejszy. Cytuj
Thanatos Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor #3 Opublikowano 10 Lutego 2012 Ten wariant rozważam od wczoraj. Ciekawi mnie czy ktoś wogóle będzie chętny na niego, to raz a dwa co (jaki producent) miałby stanąć zamiast tego Cytuj
Thanatos Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor #4 Opublikowano 10 Lutego 2012 Jak na ocieplony dom to 14 - 17 kW byłoby wystarczające. Sprzedaj ten, póki jest szczelny i kup mniejszy. A czy masz wiedze jak to jest liczone: sas podaje ze 17 kw starczy a juz np stalmark mówi ze powinno byc 25 kw. Czym się sugerować aby się nie pogubić? Cytuj
mlodzieniec Opublikowano 10 Lutego 2012 #5 Opublikowano 10 Lutego 2012 Bilansem energetycznym. Zwykle przyjmuje się 0,1 kW na m2 powierzchni. Ja mam dom nieocieplony 100 m2 + 100 l zasobnik c.w.u. i kocioł 14 kW daje radę z zapasem mocy. [sAS NWT, jestem zadowolony z niego]. A jak dasz dobrą cenę to chętny się znajdzie. Na tym forum też jest dział ogłoszeń. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi