Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o szybką poradę:

Jaką grubość styropianu polecacie pod podłogówkę ułożoną nad nie ogrzewaną piwnicą?

Jaka powinna być szerokość strefy brzegowej ?

Opublikowano

Witam

Proszę o szybką poradę:

Jaką grubość styropianu polecacie pod podłogówkę ułożoną nad nie ogrzewaną piwnicą?

Jaka powinna być szerokość strefy brzegowej ?

Witam , , zależy ile możesz dać najwięcej, ważne też aby jego twardość była co najmniej fs-20 , strefe brzegową wylicza się według projektu , jak nie masz to daj ok . 1m.

Opublikowano

Koledze chyba chodzi raczej o odległość minimalną od ścian , a to zależy co na podłodze będzie za wykończenie , no i oczywiście meble (pod którymi nie zalecane )

ja preferuje 5cm styro bo można po nim stabilnie chodzić , a koledzy od wylewek twierdzą że 4-5cm wylewki z plastyfikatorami wystarcza

Opublikowano

Witaj co to za izolacja 5 cm styro ?policz straty dla delta 40 Celsjuszy daje 32 Waty strat dla każdego merta podłogi w domu o powierzchni 100 m tracisz co godzinę 3,2 kW co daje wiadro węgla na dobę ,poz Hermogenes

Opublikowano

Koledze chyba chodzi raczej o odległość minimalną od ścian , a to zależy co na podłodze będzie za wykończenie , no i oczywiście meble (pod którymi nie zalecane )

ja preferuje 5cm styro bo można po nim stabilnie chodzić , a koledzy od wylewek twierdzą że 4-5cm wylewki z plastyfikatorami wystarcza

Witam

Te 5cm to chyba na piętrze.

Na gruncie powinno być min 10 cm najlepiej na przekładkę.

Sam mam 17cm i dałbym więcej ale drzwi by nie pasowały.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Aktualnie mogę dać ile chcę styropianu bo jest to mieszkanie w kamienicy w stanie surowym wysokość mieszkania to 3,5m, myślę że dam 10cm, obniżą się trochę parapety ale okna mają 220cm wysokości więc ok.

Czy w moim mieszkaniu: kamienica, nowe okna, nowe drzwi, nie ocieplone ściany 120m2, 3.5m wysokość rury co 15cm a strefa brzegowa rury co 10cm dadzą rade ogrzać? W mieszkaniu nie będzie grzejników tylko podłogówka.

Opublikowano

??????. Trzeba by zrobić na to projekt i wszystko wyliczać , wtedy można jednoznacznie stwierdzić ,czy to da radę . Jak dasz co 10 cm na całości to możesz przegrzewać trochę pomieszczenia i materiału trochę pójdzie więcej o ile przegrzanie możesz skorygować jakimś sterowaniem to jak dasz co 15 może się okazać za mało i bedzie zimno . Więc wybór należy do Ciebie .:rolleyes:

Opublikowano

Witam

Audyt( świadectwo energetyczne) nie jest projektem, Choć podaje zapotrzebowanie na ciepło i straty cieplne przez przegrody.

Projekt określa: jaki materiał - średnice rur, ile rury w każdym pomieszczeniu, przepływ wody przez rury, sposób ułożenia rur.

Dodatkowo podaje : sposób otrzymania wody o tem potrzebnej do ogrzania.

Projektant odpowiada za projekt.

Lepiej weź projektanta nawet darmowego z firmy, która dostarcza osprzęt instalacyjny - ja skorzystałem z oferty Uponora - dostałem cały projekt ogrzewania gratis.

Pozdrawiam

Opublikowano

pozwolicie że podepnę się pod temat.

ja też muszę zrobić podłogówkę ale na piętrze a parter jest zamieszkały. chcę dać 5 styropian w kuchni przedpokojem i w łazience, a nie wiem co mam zrobić w innych pokojach żeby były równe poziomy. chce wymienić okna i drzwi balkonowe ale nie wiem jakie wysokie zamówić drzwi. stare 230cm. dodam że w domu już jest stara posadzka

Opublikowano

Witam

sambor dzięki za sprostowanie

No może nie wyraziłem się dość jasno 5cm to według mnie minimalna grybość do montażu rur PEX , dobrze trzymają spinki ,można śmiało po nim stąpać , a co do całkowitej grubości to zgoda że 5cm piętro dół, to zależy od " PANÓW BUDOWLAŃCÓW " ile przewidzieli od chudziaka do docelowej posadzki , bo po paru piwkach czy flaszkach to i mętlik w głowie ( jak to na budowach bywa ) , przy czytaniu planów , gdzie wymiary belek stropowych podane są od ZERA DOCELOWEJ PODŁOGI ,, nie mówiąć o pożądnym wypoziomowaniyu chudziaka. Dlatego warto poprosić panów od posadzek o określenie się jakaą gróbość łączną przewidują ( styro +wylewka )

A jeśli chodzi o twardość to u kumplla gdzie będzie podłoga drewniana (chudziak,Synthos XPS , wylewka, legar, decha 35mm ) firma zaleciła zastosowanie Synthos XPS 70 ( dostępna np: w PSB) 70mm a jakby ( ciepło - izolacja) 14cm a tak twardy że spinke ciężko wbić .

steler . w twoim wypadku to wydaje się że 10 cm ( 5+5 na zakładke) powinno wystarczyć skoro sąsiad pod tobą , tylko jak nisko będą okna jak 15cm pójdą w dół? może żeczywiście Synthos XPS 50 lub Synthos XPS 70 rozwiąże problem , a taki opis jest w necie

http://www.synthosxps.com/index.php?option=com_content&view=article&id=27&Itemid=7&lang=pl

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Pode mną jest nie ogrzewana piwnica takie pomieszczenia gospodarcze. Lepiej będzie 5 +5 czy mogę kłaść 10cm od razu?

Edytowane przez steler
  • 2 lata później...
Opublikowano

Ja dla odmiany stosuję styropian Knauf Therm Pro Dach/Podloga o wsp przewodzenia ciepła < 0,036 W/(mxK)  lub dla wymagających

Knauf  Therm Expert Fasada/Dach/Podłoga o wsp przewodzenia ciepła < 0,031 W/(mxK), grubość  min 12cm na podłodze na gruncie a na piętrze 6cm.

Na gruncie styro kładę w 2 warstwach aby mostki cielne były minimalne.