Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

tak wygląda rozdziełacz podłogowy , w zależności od typu

post-16946-0-96081000-1326650316_thumb.jpg

post-16946-0-05159200-1326650667_thumb.jpg

post-16946-0-46102100-1326650709_thumb.jpg

wstaw swoje zdjęcie co tam masz .nie tak ....witekkw

zawór i mieszacz już działają panowie , tylko to podłogówka robi zadyme z powrotem , bo z opisu wygląda że iedna pompa jest do C.O I PODŁOGÓWKI (podłączona jak grzejniki)

Pozdrawiam

Opublikowano

witam. Coś mi się kolego wydaje że masz odwrotnie wpięty zawór 4d i dlatego te problemy. Oczywiście przekrój małego obiegu jest za mały ale nie ma sensu montować kolejnej pompki w tak niedopracowanym nieprzemyślanym układzie. Podmieszanie i tak będzie poprzez pomkę CWU !!!! Poza tym temp. 60 st na piecu to stanowczo za malo.

Opublikowano

Witam zamieszczam jeszcze dodatkowe zdjęcia, może komuś coś przyjdzie do głowy, bo już wyczerpałem swoje pomysły

Pozdrawiam i czekam na wszelkiego rodzaju sugestie

kolego !!!! zamień przewody sterujące pracą siłownka na sterowniku i powinno pomóc

Opublikowano

Podmieszanie i tak będzie poprzez pomkę CWU !!!! Poza tym temp. 60 st na piecu to stanowczo za malo.

podmieszanie tak będzie -pod warunkiem że temp w CWU będzie niższa niż załączenie pompy

a 60*C przy wystarczających 40*C na grzejniki to chyba raczej WYSTARCZY a piec z podajnikiem to praca ciągłą :rolleyes:

witekkw czekam na fot rozdzielacza

Opublikowano

mironw niestety zamknięcie zaworów nic nie dało, zastanawia mnie to dlaczego z kotła wychodzi np. 65 stopni a do zaworu 4d dochodzi dużo niższa tak jakby ją coś blokowało albo jakoś wracała z powrotu a może źle zamontowany zawór o 45 stopni

Opublikowano

to spróbujmy tak

post-16946-0-59750900-1326725064_thumb.jpg

ai zamknij narazie rozdziełacz podłogowy zaworami kulowymi

Opublikowano (edytowane)

Cześć jak tam instalator się określił?

Jednak chyba trzeba to przerobić

post-16946-0-00806100-1326824393_thumb.jpg

Edytowane przez mironw
Opublikowano

dzięki za schemat czekam jeszcze na schemat od Guitara a instalator będzie jutro więc będę mam nadzieje coś ''mądrzejszy'' ale pewnie tak jak mówisz bez przeróbki się nie obejdzie

Opublikowano (edytowane)

powodzenia pogadaj o tym rozdzielaczu

Edytowane przez mironw
Opublikowano

kolego GUITAR a czy pompa nie może być tak

post-16946-0-65741300-1326882743_thumb.jpg

czy wprzypadku pana podłączenia nie wytworzy ona podciśnienia na zaworz 4D na jego zasilaniu .

Opublikowano

kolega witekkw podałgo w poście40 i stąd moje pytanie dlaczego tak podłączona pompa kotłowa i zawór zwrotny miedzy 4D a powrotem pieca , i moje pytanie jeszcze czy po wyłączeniu pompy kotłowej ( po uzuskaniu temp.powrotu) grawitacja przepcha wode przez obieg kotłowy 4D jak całkiem się zamknie po uzyskaniu temperatury na C.O

A co kolega guitar powiedział by na zamiane pompy C.O na kotłową , może to zadziałać - nigdy jeszcze takiego układu nie widziałem w akcji ale to mogła bu być najprostsza i najtańsza przeróbka dla kolegi ...witekkw

post-16946-0-13769000-1326925557_thumb.jpg

tylko odpowiednio ustawić sterownik kotła bo ma on kilka funkcjj aby sterowana była tem, C.O jak i ochrona powrotu

1- (",Dodatkowym atutem urządzenia jest zabezpieczenie temperatury

powrotu, spełniające funkcję ochrony przed zagotowaniem wody

w krótkim obiegu kotła lub przed zbyt niską temperaturą powracającej

do kotła wody.")

2- " Minimalne otwarcie Parametr określa, jakie otwarcie zaworu może być najmniejsze. Dzięki

temu parametrowi możemy zostawić zawór minimalnie uchylony, żeby

zachować najmniejszy przepływ. "

3- " Ochrona kotła Ochrona przed zbyt wysoką temperaturą powrotu ma na celu

niedopuszczenie do niebezpiecznego wzrostu temperatury kotła. Użytkownik

ustawia maksymalną dopuszczalną temperaturę powrotu. W przypadku

niebezpiecznego wzrostu temperatury zawór zaczyna się otwierać na

instalację domu w celu schłodzenia kotła. Funkcja ta załączona jest na stałe

(możliwość wyłączenia jedynie w menu serwisowym)."

no i oczywiście

4- "Tygodniówka (sterowanie tygodniowe)

Opublikowano

Witam jestem po rozmowie z instalatorem który robił mi instalację, twierdzi że temperatura powrotu do kotła 30 stopni wiele nie szkodzi dla żywotności kotła, bo pale suchym miałem i na piecu mam 60-70 stopni i jak woda z powrotu wraca do kotła i zmiesza się z tą w kotle to i tak jest wysoka wiec korozja nie grozi, jeżeli chodzi o oszczędności związane podniesieniem temperatury powrotu to po zmianch byłyby bardzo niewielkie i nie adekwatne do kosztów przeróbek. Ale jeżeli chce to żaden problem i mi to przerobi, uważa jednak że na grawitacji to raczej niema szans żeby to pracowało bo to dom parterowy i wszystko na jednym poziomie także tylko i wyłącznie dodatkowa pompka. Jeżeli chodzi o CWU to mówi że raczej niemożliwe żeby woda się cofała (pomimo braku zawrotu zwrotnego) do kotła bo rury idą w dół w podłogę, a pompa raczej nie przepuści. Jeśli chce przerobienia to on proponuje dwa rozwiązania:

1. Pompa na powrocie do kotła zaraz przy wejściu do pieca

2. Takie jak Guitar proponuje, tzn. wpięcie w zasilanie (przed zaworem 4d) i wpięcie w powrót zaraz przy wejściu do pieca

Oczywiście ja nie wstawiłem zaworów zwrotnych, odcinających itp. zrobiłem tylko rysunek poglądowy gdzie mogłaby być pompa

Co o tym wszystkim sądzicie ??

post-15384-0-73198300-1326959511_thumb.jpg

post-15384-0-46635100-1326959767_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak ten hydraulik twierdzi że pompa nie przepuści to zmień hydraulika będzie bezpieczniej dla instalacji i większy spokój ducha dla Ciebie B)

Edytowane przez amber36
Opublikowano

A może przerobić 4Dna 3D i pominąć można pompę kotłową a przy tym sterowniku ST-341 to utrzymanie powrotu i uzyskanie zadanej temperatury na instalacje C.O to bajka

a oto propozycja

post-16946-0-23188300-1326974648_thumb.jpg

Opublikowano

Umieszczenie pompy przed zaworem powoduje że powstają duże opory i może być problem z dużymi grzejnikami , ale masz rację rozwiąże to problem z temperaturą powrotu. ;)

Opublikowano

A kto Tobie doradził wstawienie pompy mieszającej i czemu ona ma służyć , zaczynam mieć wrażenie że na tym forum jest niewielu fachowców mających doświadczenie B)