Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam pic ling combi sterownik RecalArt A3000D chcialbym sie dowiedziec czy po podpieciu termostatu pokojowego piec po osiagnietej temp w pomieszczeniu wylacza pompe c.o. jezeli nie czy mozna wpiac termostat na zasilaniu pompy tak aby jawylaczyl termostat . Ewentualnie prosze o jakis schemat podpiecia. prosze rowniez o wyjasnienie zasady dzialania zaworu 4d mam manualny zawor instalator ustawil go w pozycji na srodku zawor to grundfos skala 0-10 ustawiony na 5. Czy jezeli podniose go załóżmy na 10 poleci cieplejsza woda na grzejniki a zimniejsza na powrot dobrze to rozumiem? Bardzo prosze o odpowiedz

Opublikowano

Witam.

Jeśli chodzi o sterownik to nie znam tego jaki podałeś ale wszystkie mi znane po sygnale z pokojowego wyłączają pompe dlatego sądzę że ten też napewno jest to w instrukcji sterownika .

Jeśli chodzi o zawór to jest tak jak myślisz pod tym linkiem masz animację działania.

http://www.luskar.com.pl/katalog.php?grupa_p=1&pwd[1]=%2F100001%2F101717&grupa_rek[1]=&ngrp=&sortuj=#101717

Opublikowano

Dziekuje za informacje podpielem juz termostat niby wszystko dziala ok ale niepokoi mnie jedna rzecz piec mam ustawiony na 60st ale kiedy pompa nie pracuje tem dochodzi na piecu do 80-kilku st

Opublikowano

No i niestety tak to wygląda przy wyłączeniu pompy bo nie ma obiegu wody w kotle. Nie martw się nic się nie dzieje. W moim Ling Duo gdzie zawór jest napędzany siłownikiem ze sterownika kotła (Estyma Control M) po osiągnięciu temp zadanej w pomieszczeniu gdy zawór się zamknie całkowicie (pompa pracuje cały czas) przy zadanej 60 stopni też potrafi skoczyć do ponad 70 stopni. Ma to też swoje plusy w przypadku gdy pokojówka daje sygnał - grzać , kocioł jeszcze przez dłuższy czas jest w podtrzymaniu bo ma spory zapas ciepła. A co najważniejsze korozja nisko temperaturowa nam nie grozi:)