Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki System Ogrzewania Do Pomieszczenia 15M2?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Muszę ogrzać małe biuro (15m2) - w dzień, 8 godzin. Obecnie dogrzewam się piecem gazowym (coś takiego: http://ztpropan.pl/admin/upload/74/piecyk_gazowy_master450cr.jpg), ale ze względu na brak wentylacji zbiera się sporo CO2.

Proszę o radę jaki system ogrzewania zastosować - dodam, że niskie koszty są czynnikiem bardzo ważnym. Myślałem o jakimś konwektorze, ale nigdy nie miałem z nimi do czynienia więc proszę o opinię jakiej mocy powinien być oraz jakie byłyby koszty jego użytkowania.

Dodam jeszcze, że w biurze jest zamontowany klimatyzator z możliwością ogrzewania, ale pożera on sporo energii (wg. specyfikacji 5100W), więc raczej do ekonomicznych to nie należy. Poza tym wydajność pozostawia wiele do życzenia.

Dziękuje i Pozdrawiam

Edytowane przez joka013
Opublikowano

Konwektor ma moc ok. 2 kW, i na małej powierzchni się sprawdzi, moi znajomi ogrzewali kiedyś takim pokój 18 m2 wysoki na 4 m - kamienica, i zimą przy mrozach -25 było w środku + 24. Co prawda chodził on niemal bez przerwy. Policzmy, 2 kW daje na godzinę pracy ok. 1 zł, w zależności od dostawcy energii elektryczne. Poza tym konwektory mają czasem termostat i same pilnują temperatury w pomieszczeniu. Wydajność konwektora byłaby najlepsza, gdyby pracował w miarę ciągle - po nocy temperatura w pomieszczeniu mocno spadnie i nim znów się ogrzeje, minie trochę czasu. Niemniej to najbezpieczniejsze rozwiązanie, bo nie wydziela żadnych gazów. Jeśli już się zdecydujesz, to wybierz model przenośny z wentylatorem, koszt ok. 200 - 300 zł. Możesz też pomyśleć o grzejniku olejowym - coś jak kaloryfer żeberkowy na kółkach, używałem, nie ma rewelacji ale daje ciepła trochę.

Opublikowano (edytowane)

Tak lukam na te konwektory w necie np. allegrogo i mam zagwozdkę. Są za 100zł i są (niby o takich samych parametrach) za 300 i więcej zł - gdzie jest haczyk?

Może polecić jakąś konkretną markę, serię, może model?

Edytowane przez joka013
Opublikowano

Haczyk? Za markę się często płaci. Te tanie są dobre, bo tanie, i na tym kończą się ich zalety, pokrętła mogą odpadać, plastiki się topić. Lepiej zainwestować w coś lepszego, np. DeLonghi czy Ravanson - wcale nie są droższe biorąc pod uwagę dłuższe użytkowanie, a sprawdzone. Ja wychodzę z założenia, że nie stać mnie na tanie rzeczy. Ravansona olejak używałem i nie było kłopotów.

Opublikowano (edytowane)

joka013

Podaj symbol klimatyzatora, to może jakiś specjalista od pomp ciepła/klimatyzatorów pomoże. Moc 5100 W wydaje mi się nieprawdopodobna. Moc średnia pobierana w celu ogrzania 15 m2 powinna być znacznie mniejsza.

Edytowane przez HP79
  • 3 tygodnie później...