PolishDiscus Opublikowano 19 Października 2011 #1 Opublikowano 19 Października 2011 Trochę grzebałem w piecu i teraz już nie podaje non stop, ale co 10 sekund włącza się na 2 sekundy i słychać, że chce podać węgiel, ale nie może, silnik chodzi, ale śruba stoi w miejscu, w momencie gdy silnik załącza się można ręcznie mu pomóc się kręcić, ale w odwrotną stronę czyli w lewo. Co to może oznaczać ? Silnik jest ciepły, może się przegrzewa ? Cytuj
0degree Opublikowano 19 Października 2011 #2 Opublikowano 19 Października 2011 Może zerwała Ci się zawleczka? Cytuj
PolishDiscus Opublikowano 19 Października 2011 Autor #3 Opublikowano 19 Października 2011 A w którym miejscu ona jest ? Ogólnie są dwie zawleczki między podajnikiem, a silnikiem. Cytuj
Kadafi Opublikowano 19 Października 2011 #4 Opublikowano 19 Października 2011 Jeśli ślimak ruszy jak pomożesz mu ręką to może być uszkodzony kondensator w silniku. Ale na początek sprawdź zawleczkę jak pisał 0degree Cytuj
PolishDiscus Opublikowano 20 Października 2011 Autor #5 Opublikowano 20 Października 2011 A w którym miejscu jest ta zawleczka ? Cytuj
JONAIK Opublikowano 20 Października 2011 #6 Opublikowano 20 Października 2011 (edytowane) Miałeś w ręku choć raz instrukcje od tego kotła ??? Śruba, zawleczka czy klin - bo o to chodzi - jest na końcu ślimaka, łączy przekładnie silnika ze ślimakiem. Jeśli klin jest zerwany, silnik i przekładnia pracują, a ślimak stoi w miejscu. Jeśli silnik nie rusza z miejsca, z zaczyna pracować dopiero jak ręcznie mu się pomoże - to najczęściej jest to wina kondensatora który jest przy silniku. Twój opis jest dość chaotyczny i nie wiadomo o co za bardzo chodzi.: co przy nim grzebałeś i czemu te nastawy podawania są takie częste. Jaki to kocioł, jaki podajnik czy obrotowy czy stały, jaki opał. Klin zrywa najczęściej jeśli w groszku jest większa bryła, lub jakiś kawałek drewna, czy pręta metalowego. Edytowane 20 Października 2011 przez JONAIK Cytuj
bozyy Opublikowano 20 Października 2011 #7 Opublikowano 20 Października 2011 Trochę grzebałem w piecu i teraz już nie podaje non stop, ale co 10 sekund włącza się na 2 sekundy i słychać, że chce podać węgiel, ale nie może, silnik chodzi, ale śruba stoi w miejscu, w momencie gdy silnik załącza się można ręcznie mu pomóc się kręcić, ale w odwrotną stronę czyli w lewo. Co to może oznaczać ? Silnik jest ciepły, może się przegrzewa ? Uszkodzony kondensator jeśli po wymianie ślimak będzie się kręcił w przeciwnym kierunku na pokrywie silnika jest schemat połączeń zmień obroty Cytuj
PolishDiscus Opublikowano 23 Października 2011 Autor #8 Opublikowano 23 Października 2011 Witam ponownie, a gdzie mogę kupić kondensatory ? chciałem od razu dwie sztuki oraz jakie one mają być...? Cytuj
JONAIK Opublikowano 24 Października 2011 #9 Opublikowano 24 Października 2011 Kondensator (jak byś jeszcze nie wiedział) to jest to coś białe walcowate :) Ma być identyczny jak obecnie, z tego co widzę to jest tam 6uF. Kupisz to w sklepie elektrycznym lub z częściami do pralek, agd itd. cena ok 10zł Cytuj
PolishDiscus Opublikowano 27 Października 2011 Autor #10 Opublikowano 27 Października 2011 Kupiłem taki kondensator: http://allegro.pl/kondensator-rozruchowy-do-silnika-6uf-450v-nowy-i1869715142.html I nadal silnik burczy ( słychać na filmie jak chodzi silnik ) A śruba nadal stoi w miejscu ;/ Film niestety nie ma obrazu, ale słychać jak chodzi silnik podczas pracy: http://imageshack.us/clip/my-videos/703/oxr.mp4/ Cytuj
bozyy Opublikowano 29 Października 2011 #11 Opublikowano 29 Października 2011 na dekielk u od silnika jest schemat podłączenia musisz po prostu zamienić bieguny i sprawdzić podłączenie kondensatora, to banalnie proste ślimak kręci nie w tą stronę więc się blokuje, silnik buczy bo zawleczki są za mocne i ich nie zerwie tyko pracuje na zwarciu Cytuj
PolishDiscus Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor #12 Opublikowano 4 Listopada 2011 Ciesze się, że ktoś chce mi pomóc... Byłem teraz bardzo chory dlatego nie wchodziłem na forum. Zrobiłem dziś zdjęcia schematu oraz podłączenia, jak myślicie dobrze mam to podłączone ? Cytuj
JONAIK Opublikowano 4 Listopada 2011 #13 Opublikowano 4 Listopada 2011 Trudno wywnioskować czy jest dobrze. A może powiedź czy coś kombinowałeś w tej puszcze, od czasu jak działało prawidłowo ? Dość długo masz z tym problem, nie mów że cały ten czas marzniesz bez palenia. Kontaktowałeś się z producentem swojego kotła ?, może on by Ci coś jeszcze doradził. Cytuj
ChuckM Opublikowano 4 Listopada 2011 #14 Opublikowano 4 Listopada 2011 ze schematu i Twojego połączenia widać że obroty masz zgodnie ze wskazówkami zegara. Aby odpowiednio podawało paliwo to obroty powinieneś mieć zgodnie ze wskazówkami zegara czy w przeciwną stronę ? Cytuj
PolishDiscus Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor #15 Opublikowano 4 Listopada 2011 Palę tylko 2 razy dziennie rano i wieczorem...;/ Świder ogólnie stoi w miejscu, ale w momencie jak załączy się i wezmę kluczem pomogę mu to kręci się, ale w przeciwnym kierunku jak wskazówki zegara. Nic w nim nie robiłem, nic nie zmieniałem, to się zaczęło wszystko dziać jak podczas pracy odłączyłem zasilanie silnika z komputera. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 4 Listopada 2011 #16 Opublikowano 4 Listopada 2011 to odłącz jeszcze raz i podłącz zamieniając kable. Cytuj
PolishDiscus Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor #17 Opublikowano 4 Listopada 2011 U mnie nie da się zamienić kabli odwrotnie. Mam takie podłączenia: Cytuj
Vlad24 Opublikowano 4 Listopada 2011 #18 Opublikowano 4 Listopada 2011 a możesz jakimś miernikiem sprawdzić na którym kablu jest faza w tej puszce silnika. Cytuj
PolishDiscus Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor #19 Opublikowano 5 Listopada 2011 Fazę znalazłem, tylko na jednej ze śrubek ( oznaczyłem czerwonym kółeczkiem ) na reszcie nie było. No i była faza też na jednym z kabli lecących do Kondensatora. Cytuj
bozyy Opublikowano 5 Listopada 2011 #20 Opublikowano 5 Listopada 2011 zamienianie kabli to nonsens, czasami energetyka zmienia fazy, miałem takie przypadki tylko puszka na silniku Cytuj
Vlad24 Opublikowano 5 Listopada 2011 #21 Opublikowano 5 Listopada 2011 wygląda na to że wszystko jest dobrze podłączone. Spróbuj może podłączyć ten silnik z pominięciem serownika, jakimś kablem z wtyczką, zachowując miejsce podlecenia fazy i neutralnego i na nowym kondensatorze. Jak nie ruszy, to musi coś być z silnikiem, np zajarane jakieś uzwojenie. Cytuj
vernal Opublikowano 5 Listopada 2011 #22 Opublikowano 5 Listopada 2011 Ciesze się, że ktoś chce mi pomóc... Byłem teraz bardzo chory dlatego nie wchodziłem na forum. Zrobiłem dziś zdjęcia schematu oraz podłączenia, jak myślicie dobrze mam to podłączone ? Normalnie weź i podłącz wg tego rysunku - raz w lewo (i sprawdź jak się kręci), a potem wg rysunku połącz w prawo (i sprawdź). Dodatkowo weź pod uwagę: 1. Nie trzeba wiedzieć gdzie jest faza, nie ma znaczenia dla silnika. 2. Możesz sprawdzać wpinając wprost do gniazdka (bez sterownika). Pozdrawiam. Cytuj
PolishDiscus Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor #23 Opublikowano 5 Listopada 2011 No i Panowie wszystko działa...:) Dziękuję za wszelkie wskazówki... Wystarczyło w puszce zamienić dwa kabelki... Teraz muszę tylko ustawić komputer, na razie nie wiem jak, ale może się uda...;/ Cytuj
bredka Opublikowano 29 Stycznia 2012 #24 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Witam. A czy kolega sprawdził, czy ślimak nie jest zablokowany w zasypie przez jakiś kamień?!? Zmiana faz niczego nie daje,te silniki to kłady 2 fazowe z przesunięciem faz za pomocą kondensatora, dajcie spokój z tym grzebaniu w elektryce! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi