Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę grzebałem w piecu i teraz już nie podaje non stop, ale co 10 sekund włącza się na 2 sekundy i słychać, że chce podać węgiel, ale nie może, silnik chodzi, ale śruba stoi w miejscu, w momencie gdy silnik załącza się można ręcznie mu pomóc się kręcić, ale w odwrotną stronę czyli w lewo.

Co to może oznaczać ?

Silnik jest ciepły, może się przegrzewa ?

Opublikowano

Może zerwała Ci się zawleczka?

Opublikowano (edytowane)

Miałeś w ręku choć raz instrukcje od tego kotła ???

Śruba, zawleczka czy klin - bo o to chodzi - jest na końcu ślimaka, łączy przekładnie silnika ze ślimakiem.

Jeśli klin jest zerwany, silnik i przekładnia pracują, a ślimak stoi w miejscu.

Jeśli silnik nie rusza z miejsca, z zaczyna pracować dopiero jak ręcznie mu się pomoże - to najczęściej jest to wina kondensatora który jest przy silniku.

Twój opis jest dość chaotyczny i nie wiadomo o co za bardzo chodzi.: co przy nim grzebałeś i czemu te nastawy podawania są takie częste.

Jaki to kocioł, jaki podajnik czy obrotowy czy stały, jaki opał. Klin zrywa najczęściej jeśli w groszku jest większa bryła, lub jakiś kawałek drewna, czy pręta metalowego.

Edytowane przez JONAIK
Opublikowano
  W dniu 19.10.2011 o 13:04, PolishDiscus napisał(a):

Trochę grzebałem w piecu i teraz już nie podaje non stop, ale co 10 sekund włącza się na 2 sekundy i słychać, że chce podać węgiel, ale nie może, silnik chodzi, ale śruba stoi w miejscu, w momencie gdy silnik załącza się można ręcznie mu pomóc się kręcić, ale w odwrotną stronę czyli w lewo.

Co to może oznaczać ?

Silnik jest ciepły, może się przegrzewa ?

Uszkodzony kondensator jeśli po wymianie ślimak będzie się kręcił w przeciwnym kierunku na pokrywie silnika jest schemat połączeń zmień obroty

Opublikowano

Kondensator (jak byś jeszcze nie wiedział) to jest to coś białe walcowate :)

Ma być identyczny jak obecnie, z tego co widzę to jest tam 6uF.

Kupisz to w sklepie elektrycznym lub z częściami do pralek, agd itd. cena ok 10zł

Opublikowano

na dekielk u od silnika jest schemat podłączenia musisz po prostu zamienić bieguny i sprawdzić podłączenie kondensatora, to banalnie proste ślimak kręci nie w tą stronę więc się blokuje, silnik buczy bo zawleczki są za mocne i ich nie zerwie tyko pracuje na zwarciu

Opublikowano

Trudno wywnioskować czy jest dobrze.

A może powiedź czy coś kombinowałeś w tej puszcze, od czasu jak działało prawidłowo ?

Dość długo masz z tym problem, nie mów że cały ten czas marzniesz bez palenia.

Kontaktowałeś się z producentem swojego kotła ?, może on by Ci coś jeszcze doradził.

Opublikowano

ze schematu i Twojego połączenia widać że obroty masz zgodnie ze wskazówkami zegara. Aby odpowiednio podawało paliwo to obroty powinieneś mieć zgodnie ze wskazówkami zegara czy w przeciwną stronę ?

Opublikowano

Palę tylko 2 razy dziennie rano i wieczorem...;/

Świder ogólnie stoi w miejscu, ale w momencie jak załączy się i wezmę kluczem pomogę mu to kręci się, ale w przeciwnym kierunku jak wskazówki zegara.

Nic w nim nie robiłem, nic nie zmieniałem, to się zaczęło wszystko dziać jak podczas pracy odłączyłem zasilanie silnika z komputera.

Opublikowano

wygląda na to że wszystko jest dobrze podłączone. Spróbuj może podłączyć ten silnik z pominięciem serownika, jakimś kablem z wtyczką, zachowując miejsce podlecenia fazy i neutralnego i na nowym kondensatorze. Jak nie ruszy, to musi coś być z silnikiem, np zajarane jakieś uzwojenie.

Opublikowano
  W dniu 4.11.2011 o 10:58, PolishDiscus napisał(a):

Ciesze się, że ktoś chce mi pomóc...

Byłem teraz bardzo chory dlatego nie wchodziłem na forum.

Zrobiłem dziś zdjęcia schematu oraz podłączenia, jak myślicie dobrze mam to podłączone ?

7878uy.jpg

Normalnie weź i podłącz wg tego rysunku - raz w lewo (i sprawdź jak się kręci), a potem wg rysunku połącz w prawo (i sprawdź).

Dodatkowo weź pod uwagę:

1. Nie trzeba wiedzieć gdzie jest faza, nie ma znaczenia dla silnika.

2. Możesz sprawdzać wpinając wprost do gniazdka (bez sterownika).

Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

A czy kolega sprawdził, czy ślimak nie jest zablokowany w zasypie przez jakiś kamień?!?

Zmiana faz niczego nie daje,te silniki to kłady 2 fazowe z przesunięciem faz za pomocą kondensatora, dajcie spokój z tym grzebaniu w elektryce!