kamillas90 Opublikowano 5 Października 2011 #1 Opublikowano 5 Października 2011 Witam !! Do wczoraj miałem piec olejowy firmy De Dietrich który jest za drogi w eksploatacji wiec zostanie wymieniony na piec firmy DEFRO model DUO o mocy 25 kW. Mam kilka pytań dla wprawionych w boju instalatorów i znawców tematu: 1- Czy instalacja jaka sobie umyśliłem nie wysadzi domu w powietrze?(schemat instalacji w załączniku) 2- Czy owa instalacja jest dobra? 3- Jakie błędy popełniłem? 4- Co zrobić żeby ta instalacja była sprawa i bezpieczna? 5- Mam komin turbo do olejowego pieca o średnicy 135mm czy koniecznie muszę wyciągać ten wkład turbo? komin ma wysokosc około 9-10m 6- Czy ten piec(sterownik) poradzi z tyloma pompami Instalacja musi obsługiwać 2 obiegi na starych grzejnikach żebrowych no i jeszcze instalacje cwu Proszę was o pomoc bo instalacje muszę wykonać sam ze względu braku $ Wszystkim którzy poświęcą swój czas i i podziela się wiedzą z góry dziękuję Pozdrawiam Kamil:) P.S. za brak fachowości w schemacie z góry przepraszam "to mój pierwszy raz". Cytuj
vernal Opublikowano 5 Października 2011 #2 Opublikowano 5 Października 2011 Witam, Trochę tego Kamil natrzaskałeś, asie... W obwodzie otwartym: 1. Usunąć zawór kulowy nad kotłem 2. Usunąć zawór 3D 3. Usunąć zawór różnicowy 4. Wstawić obwód cwu w miejscu gdzie był 3D 5. Filtry w drugą stronę się zakłada 6. Nie zapomnij o odpowietrznikach Układ wygląda na należycie zabezpieczony. Jak będziesz sterował tymi pompami? Pozdrawiam. 1 Cytuj
kamillas90 Opublikowano 6 Października 2011 Autor #3 Opublikowano 6 Października 2011 (edytowane) Pompami sterować będzie sterownik pieca tylko nie wiem czy ta pompa w układzie otwartym nie będzie musiała być podłączona na stałe do prądu. Czemu zbiornik cwu wstawić na otwarty nie wpłynie to na żywotność wężownicy?? A mam jeszcze jedno pytanie czemu usunąć zawór 3d ? z tego mi wiadomo to taki zawór powinien znajdować się w układzie Edytowane 6 Października 2011 przez kamillas90 Cytuj
vernal Opublikowano 6 Października 2011 #4 Opublikowano 6 Października 2011 Czemu zbiornik cwu wstawić na otwarty nie wpłynie to na żywotność wężownicy?? A mam jeszcze jedno pytanie czemu usunąć zawór 3d ? z tego mi wiadomo to taki zawór powinien znajdować się w układzie Pewnie wpłynie na żywotność wężownicy, ale tak się daje - bo wtedy można go szybko i z mniejszymi stratami dogrzać. Argument o szybszym zużyciu wężownicy rozwinąłbym tak: kupic bojler, zakonserwować i przechowywać w bezpiecznym miejscu - wtedy najmniej się wężownica zużyje, a myć się zimną wodą - od tego jeszcze nikt nie umarł. Nie zadałeś sobie podstawowego pytania, które każdy projektant musi rozważyć: Do czego ma służyć ten układ - co jest największym priorytetem? Dla instalacji domowych odpowiedź najczęściej brzmi: najważnniejszy jest komfort użytkowników. Wracając do samego układu. Wstawiłeś zawór 3D - co on tutaj ma robić, jaki jest cel? Masz 2 pompy na c.o. a chcesz nimi sterować z kotła? W jaki sposób to się ma zachowywać? Jaki sterownik? Cytuj
kamillas90 Opublikowano 6 Października 2011 Autor #5 Opublikowano 6 Października 2011 (edytowane) Tym zaworem(3d) chciałem zapobiec efektowi tzw. poceniu się kotła które może wystąpić gdy woda na powrocie będzie miała niższa temperatura niż 45 stopni. U mnie priorytetem jest komfort i to żeby układ był stworzony zgodnie ze sztuka. No sterownik kotła ma obsługiwać 4 pompy: c.o., c.w.u., obiegowa, podłogowa Edytowane 6 Października 2011 przez kamillas90 Cytuj
kamillas90 Opublikowano 6 Października 2011 Autor #6 Opublikowano 6 Października 2011 Trochę tego Kamil natrzaskałeś, asie... W obwodzie otwartym: 1. Usunąć zawór kulowy nad kotłem 2. Usunąć zawór 3D 3. Usunąć zawór różnicowy 4. Wstawić obwód cwu w miejscu gdzie był 3D 5. Filtry w drugą stronę się zakłada 6. Nie zapomnij o odpowietrznikach Postępując zgodnie z radami kolegi vernala załączam schemat do ponownego sprawdzenia Cytuj
vernal Opublikowano 6 Października 2011 #7 Opublikowano 6 Października 2011 Bardzo ładnie, tylko, że połączyłeś układ otwarty i zamknięty tym bojlerem. Powrót cwu ma być wpięty tuż przed kotłem - w obwodzie pierwotnym. Te zakrętasy koło pomp to rozumiem tylko ideowo, w montażu ma ich nie być. Jak chcesz chronić powrót zaworem 3D, to inaczej się go wpina - na dole a nie na górze. A jakiego rodzaju ten zawór miałby być - jakiś ręczny czy automat? O podłogówce pierwszy raz słyszę - do tego jest ta druga pompa? To jeszcze przed nią trzeba podmieszanie. Jaki konkretnie sterownik masz na myśli do tych wszystkich rzeczy? 1 Cytuj
Marek Opublikowano 6 Października 2011 #8 Opublikowano 6 Października 2011 Bardzo ładnie, tylko, że BŁEDÓW CO NIE MIARA Vernal tak motywuje sie dzieci w pierwszej klasie a tutaj na forum nalezy goscia polac zimna woda , bo nie chce sie mu podszukac , na forum takich poprawnych układów było wiele tylko checi by to znalesc Cytuj
kamillas90 Opublikowano 6 Października 2011 Autor #9 Opublikowano 6 Października 2011 Czyli instalacja prawidłowo zrobiona wygląda tak?? Chyba ze są jeszcze jakieś rzeczy do poprawki to chętnie posłucham rad. Może i są schematy które pasowały by do mojej kotłownia ale szukanie w 156 stronach tematów i do tego niektóre są bardzo rozwinięte to tak samo jak szukanie igły w stogu siana. Z góry dziękuję za udzielone mi rady. Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 6 Października 2011 #10 Opublikowano 6 Października 2011 Proponuje takie rozwiązanie. Dodatkowo można by dać zawór różnicowy na obiegu cwu (była by możliwość ogrzewania grawitacyjnego zbiornika w momencie zaniku zasilania ) oraz zawór zwrotny klapowy na zasilaniu zbiornika aby pompa co nie wybierała ciepła z zbiornika cwu. Do sterowania będą potrzebne dwa sterowniki, jeden do cwu i CO otwartego oraz drugi do CO zamkniętego + mieszacz podłogówki 1 Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 6 Października 2011 #11 Opublikowano 6 Października 2011 Zawory zwrotne bezpośrednio za pompami. Na obiegu wtórnym zawór zwrotny zbędny. Na zasilaniu zbiornika CWU na "nitce" od rury bezpieczeństwa zawór kulowy i zawór zwrotny klapowy by grawitacyjnie ciepło nie "uciekało" do naczynia otwartego. Pompę obiegu wtórnego przeniósłbym przed wymiennik, lepiej jak woda jest wtłaczana do wymiennika niż z niego zasysana (kawitacja). Zawór bezpieczeństwa po stronie wtórnej zainstalować na wyjściu wymiennika czyli tam gdzie jest obecnie pompa 25/60. Zamiast zaworu 4D przy podłogówce wystarczy 3D. Cytuj
kamillas90 Opublikowano 6 Października 2011 Autor #12 Opublikowano 6 Października 2011 Dzięki wielkie za bardzo przydatne rady. Załączam jeszcze schemat aby upewnić się ze dobrze rozumiem wasze uwagi Cytuj
vernal Opublikowano 6 Października 2011 #13 Opublikowano 6 Października 2011 Zawory zwrotne bezpośrednio za pompami. Na obiegu wtórnym zawór zwrotny zbędny. Na zasilaniu zbiornika CWU na "nitce" od rury bezpieczeństwa zawór kulowy i zawór zwrotny klapowy by grawitacyjnie ciepło nie "uciekało" do naczynia otwartego. Pompę obiegu wtórnego przeniósłbym przed wymiennik, lepiej jak woda jest wtłaczana do wymiennika niż z niego zasysana (kawitacja). Zawór bezpieczeństwa po stronie wtórnej zainstalować na wyjściu wymiennika czyli tam gdzie jest obecnie pompa 25/60. Zamiast zaworu 4D przy podłogówce wystarczy 3D. Koledzy nie przesadzajcie, bo jak to Marek zobaczy... :blink: Nie wolno dawać zaworu kulowego (ani żadnego innego) na nitce do zbiornika wyrównawczego. Cwu było dobrze wpięte w miejsce 3D. Tam ma być pompa a za nią zawór zwrotny. Zawór bezpieczeństwa ma być w grupie pompowej i to powinno wystarczyć. Oczywiście, że 3D do podłogówki. Na razie tyle mi się w oczy rzuciło. Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 7 Października 2011 #14 Opublikowano 7 Października 2011 @ Digitax ad.1 i ad.2 Niby dlaczego zawory zwrotne zaraz za pompami (zachodziła by konieczność zastosowania następnych za wymiennikiem, albowiem są one potrzebne w razie ew. awarii wymiennika ) ad.3 pisałem o tym ad.4 być może masz rację, lub nie ad.5 zawór a raczej grupa bezpieczeństwa w najniżej położonym punkcie jest jak najbardziej prawidłowo montowany i w obiegu wtórnym nie ma to większego znaczenia ad.6 oczywiście 3D jest równie dobry lecz musi być inaczej podłączony powrót z rozdzielacza (4D jest w moim rysunku jako przykład) @ vernal ja nie narysowałem żadnego zaworu kolowego ani innego na nitce do naczynia przelewowego. @ Kamilas90 jednak nie rozumiesz do końca co próbujemy ci przekazać Upsss. widzę błędy w moim rysunku :mellow: zaraz coś nasmaruje i wstawię ;) Poprawiłem...;) Cytuj
kamillas90 Opublikowano 8 Października 2011 Autor #15 Opublikowano 8 Października 2011 (edytowane) Super. Dzięki wam mam już układ co i cwu ale nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie jak ja będę sterował tymi wszystkimi pompami. W piecu mam sterownik DEFRO-AG który obsłuży 2 obiegi i pompę cwu czyli brakuje mi sterowania pompy miedzy piecem a wymiennikiem w obiegu pierwotnym. Jako tęgie głowy pewnie znacie jakieś rozwiązania tego problemu. Edytowane 8 Października 2011 przez kamillas90 Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 9 Października 2011 #16 Opublikowano 9 Października 2011 Pod ten sterownik podłącz pompe CO (kocioł-wymiennik), CUW, podłogówki. Na obiegu wtórnym (wymiennik-grzejniki) pompę podłącz poprzez termostat przylgowy i ustaw start na wartość która tobie pasuje np.45* Cytuj
jan101010 Opublikowano 29 Listopada 2011 #17 Opublikowano 29 Listopada 2011 Witam. Nie ukrywam, że jestem laikiem w sprawach c.o. Proszę mi tylko wyjaśnić jaką rolę pełni wymiennik płytowy ma powyższych schematach. Czy nie można całość zrobić w układzie otwartym i zbiornik C.W.U podpiąć przy powrocie do kotła? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi