Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam zamiar wykonać instalacje c.o. w domku na wsi, domek jest drewniany starego typu. po środku domu stoi komin, domek nie ma kotłowni, a w piwnicy nie ma możliwości postawienia kotła. Kocioł ma stać w kuchni przy kominie. umieszczenie grzejników tak jak na rysunku (wokoło komina) grzejniki nie będą mogły wisieć pod oknem (brak możliwości położenia rur). Grzejniki będą wisieć (dół grzejnika) kilka-kilkanaście cm wyżej niż wejście powrotne w kotle. podgrzewacz zamontowany będzie nad kotłem na strychu, powyżej niego będzie naczynie przelewowe otwarte- całość oczywiście zabezpieczona przed mrozem. Pompę i sterownik w razie braku zasilania będzie zasilane przez ups(750 VA- wiec kilkanaście minut pochodzi). Pompa sterowana podstawowym sterownikiem. Chciałbym się zapytać czy takie rozwiązanie zda egzamin, oraz czy podłączenie podgrzewacza będzie poprawne (czy woda w c.o. nie będzie płynąć tylko przez bojler) odległości nie są duże, czy takie średnice rur są odpowiednie. Wielkie dzięki za każda pomoc.

post-30781-0-98303400-1317207641_thumb.jpg

Opublikowano

Witam! Tak na wstępie dyskusji. Schemat jest moim zdaniem poprawny. Zwiększości średnic wnioskuję ,że instalacja będzie wykonana z rur miedzianych.Zasilenie do bojlera -wystarczy fi 18.Fi 25 nie ma.Po za tym na zasilaniu i powrocie bojlera trzeba zamontować zawory,aby można było przydławić ciśnienie.Do ciśnienia pompy dojdzie ciśnienie grawitacji wynikające z różnicy ciężarów wody w różnych temperaturach. Brak pozostałych elementów armatury /wyposażenia/ uważam ,że pominąłeś świadomie.Pozdr.Franek.

Opublikowano

Na zasilaniu do bojlera wstaw zasuwę ) taki zakręcany zawór który działa jak zasuwa, koszt 15 zł, na powrót kulowy. Tą zasuwą możesz regulować przepływ przez bojler. Co do rury bezpieczeństwa to przed naczynkiem rozgałęzienie, i jedną rurę wpinasz w spód naczynia, a drugą na górę naczynia. Przy tak małej instalacji jest to wystarczające i poprawne. Rozumiem ze komin murowany? Jaki przekrój i wysokość? Chodzi o to żebyś nieodpowiednim piecem nie sprawił że komin pocieknie i będzie smród w domu.

pozdrawiam

jameess

Opublikowano

Po co utrudniać sobie życie? Mieszkałem kiedyś w domu z podobnym rozwiązaniem (tyle że na grawitacji) to była tragedia, mieszkanie nieustawne i zły rozkład temperatury w pomieszczeniach, istny koszmar. Jeżeli chcesz dać układ z pompą to użył bym pexów (wyeliminuje ryzyko pożaru przy lutowaniu) i pociągnąłbym grzejniki pod okna. Ponadto rura wznośna do naczynia może być również użyta jako pion grzewczy (bez obaw że ci wode z naczynia wychluśnie) pozwoliłoby to również odpowietrzyć zbiornik cwu jak i zabezpieczyło by naczynie przed zamarznięciem (wystarczy 0,3-0,5m nad najwyższym rozdziałem)

Ps. Dla poprawienia estetyki można rurki ukryć pod/za listwami cokołowymi i podłogowymi

Ps 2. zbiornik dwupłaszczowy ? podepnij jego powrót bliżej kotła a zanim powrót z grzejników za zaworem odcinającym. Zamykasz powrót z grzejników i będziesz mógł grzać wodę latem

Opublikowano

witam , co co komina to jego wymiary 30X40 w świetle a wysokosc ok 7 m., zbiornik tak dwupłaszczówka 100 l. a powrót z niego będzie wpięty bardzo blisko kotła ok 15-30 cm. Wiem ze lepiej było by gdyby grzejniki były pod oknami ale nie ma możliwości zawieszenia ich tam, Kocioł ma moc 13 kw (z miarkownikiem ciągu bez dmuchawy) , powierzchnia budynku to ok 85 m2, budynek ocieplony, a grzejniki będą aluminiowe lekko przewymiarowane. Bywałem w domu z takim ogrzewaniem (sama grawitacja) i powiem ze było to znośne.

Opublikowano

Witaj jeśli kocioł ma być w pom kuchennym to najpierw sprawdz czy na tym kominie będzie wymagany ciąg (niedawno był taki temat na forum i gościowi takie same parametry jak Twoje dymiło się do kotłowni).poz Hermogenes

Opublikowano

Zrobisz jak uważasz. Ale w twojej sytuacji (jeżeli zostaje usytuowanie grzejników wokoło komina) poważnie zastanowiłbym się nad układem grawitacyjnym, przecież spełniasz warunki wystarczyło by dać większe średnice rur. Jeżeli kocioł ma stać w kuchni to podejrzewam że będzie to "piecokuchnia" np: Sławex KWK 13/5 kW to powiem ci ze widziałem fajnie zaaranżowaną kuchnię z tym kociołkiem który był zabudowany płytą k-g i wmontowany obok kuchenki gazowej z wspólnym okapnikiem/ wyciągiem sam zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem ale postawiłem na "Dolniaka" z osobną kotłownią (wydzieloną z kuchni z centralnie umieszczonym kominem względem mieszkania)