Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

2 tygodnie temu instalator zamontował u mnie piec na paliwo stałe w obiegu otwartym . Do tej pory dom ogrzewałem gazem . Teraz mam dwa niezależne ogrzewania. W chwili obecnej ogrzewam tylko CWU z pieca gazowego. Po zamontowaniu pieca po kilku dniach zauważyłem że ciśnienie wody na piecu ciągle wzrasta i czasem przelewa przez zawór bezpieczeństwa (wzrost przez 12 godz.ok. 1-2 atmosfery). Dzisiaj zauważyłem że grzejniki w domu są ciepłe a sterownik na piecu jest nastawiony tylko na CWU. Przy zasobniku wody jest założony zawór trójdrożny z siłowniki Honeywellem .Czy jest to awaria siłownika , jeżeli tak to czy można go w jakiś sposób naprawić czy jest konieczna wymiana na nowy?

Opublikowano

Tu zawór nie jest winien.

Raczej instalacja.

Jeśli układ jest otwarty, to musi być bezpośrednie połączenie kotła ze zbiornikiem wyrównawczym (przed zaworem). Z naciskiem na słowo "musi".

Zobacz jak to jest u Ciebie.

Opublikowano

Zbiornik wyrównawczy jest podłączony bezpośrednio do kotła. Być może źle to opisałem , nie chodzi mi w tej chwili o piec na paliwo stałe, jak w nim palę wszystko jest ok. W tej chwili ogrzewana jest tylko CWU z pieca gazowego i skoki ciśnienia są na manometrze w piecu gazowym. Po przekroczeniu 3 atmosfer przelewa się woda przez zawór bezpieczeństwa ale w piecu gazowym( zbyt duże ciśnienie).

Druga sprawa dotyczy zaworu trójdrożnego bo puszcza wodę na C.O. w czasie gdy jest tylko ogrzewana CWU. Wszystkie te "awarie " zaczęły się po zamontowaniu kotła na paliwo stałe.

Czy jest w czymś błąd instalatora? . Nadmieniam że jest to dobry fachowiec który od kilkidziesięciu lat w tym siedzi.

Opublikowano

Witam!.Moim zdaniem brak jestnaczynia wzbiorczego ciśnieniowego.Przy podgrzewaniu wody zimnej zawsze wzrasta ciśnienie.Nadmiar objętosci wody musi gdzieś znależć ujście.pozdr.