Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Warmet 200 Ceramik 18,5Kw Vs Kdo-U Rw 17Kw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie który kocioł ostatecznie wybrać? Róznica to aż 1200 zł

KOSTRZEWA WARMET 200 CERAMIK 18,5kW Żywiec KDO-U RW 17kW

Dzieki za pomoc.

Po instalacji napisze jak sie sprawuje:)

Opublikowano

No nie warmet jest przyzwoity chociaż mnie denerwuje ten jego wentylator. Zywiec akurat mnie nie powala na kolana. Jest jeszcze Wamet RS też bardzo ciekawy kociołek. Ale jeśli masz opisywać nowy nabytek to chętnie bede Cie namawiał na Vienybe

Opublikowano

Witam.

Z Warmetem 200 rozpocznę trzeci sezon i mogę powiedzieć że kocioł dosyć solidny z duża komorą i załadunkiem od góry (po skosie)co ułatwia palenie drewnem.Z doświadczenia widzę ze Warmet lepiej lekko niedowymiarowany niż przewymiarowany . Problemem bywa dymienie z drzwi załadunkowych przy nieumiejętnym dokładaniu paliwa.Czyszczenie nie sprawia problemu,najlepszym paliwem jest węgiel orzech II i drewno.Palę nim też w lecie na Cwu gdzie paliwem jest drewno lub zrębka .Zasobnik 220 l można tymi paliwami palić w lecie cyklicznie codziennie rozpalając jak i palić cały czas bez wygaszania (warunek prawidłowo wykonana instalacja) Posiadam do tego kotła zawór 4d z siłownikiem sterowany regulatorem pogodowym +termostatem pokojowym i wszystko działa bardzo ładnie.

Opublikowano

Witam ponownie który kocioł ostatecznie wybrać? Róznica to aż 1200 zł

KOSTRZEWA WARMET 200 CERAMIK 18,5kW Żywiec KDO-U RW 17kW

Dzieki za pomoc.

Po instalacji napisze jak sie sprawuje:)

Nie doczytałem jaki masz komin i jaki ciąg w nim . To raczej powinno zdecydować jaki kociołek sobie dobierzesz . Jeśli ciąg jest dobry to możesz brać co chcesz natomiast jeśli przekrój komina i jego ciąg pozostawiaja wiele do życzenia to proponował bym odrzucić kociołki z pionowymi wymiennikami a szukać czegos z poziomym wymiennikiem . Są one mniej wymagające co do ciągu niż te z pionowymi . Ale decyzja należy do ciebie

pz Tomek