tomkiki Opublikowano 9 Listopada 2010 #1 Opublikowano 9 Listopada 2010 Witam, w związku z perypetiami z tym zaworem, postanowiłem się podzielić moim doświadczeniem na temat instalacji oraz obsługi wyżej wymienionego zaworu oraz siłownika. Instalacja. Jak kupiłem ten zawór, to w oryginalnie zapakowanym pudełeczku, oprócz zaworu wraz z podziałką i pokrętłem, znajdowała się mała karteczka obrazująca sposób podłączenia: Słownik: Zwieradło - środku zaworu co reguluje przepływ wody, coś jak przepustnica w gaźniku. Wrzeciono - czarny trzpień do którego mocujemy pokrętło zaworu. Jak już można się domyśleć z wyżej zamieszczonego zdjęcia, użyłem schematu 1b. Uprzedzam z góry, że nie ważna jest kolejność symboli (kółko, trójkąt, pól okrąg, kwadrat), tylko sposób podłączenia (opis długopisem), ponieważ widoczne na zdjęciu zawieradło, można obracać o 360? co umożliwia nam dokładne dopasowanie bez konieczności demontażu zaworu. Ustawienie zwieradła. Jest to chyba najbardziej skomplikowana a zarazem najprostsza, czynność pod słońcem. :o Piszę tak, ponieważ przetestowałem setki kombinacji, a i tak wróciłem do tej z instrukcji. Jak się przyjrzymy dokładnie temu obrazkowi, to ujrzymy zawieradło w pozycji półotwartej , oraz pokrętło ustawione w połowie skali. Wszystko wydaje się proste, ale diabeł tkwi w szczegółach, a dokładnie w wrzecionie. Wrzeciono jest z jednej strony lekko ścięte pod skosem, co oznacza, że ta strona to pozycja zawieradła w stosunku do wrzeciona. Najlepiej to ilustruje nasz obrazek, a dokładniej górna strona wrzeciona jest na tym obrazku ścięta. Więc jak ustawimy tak wrzeciono tak jak jest na ilustracji, nałożymy na to skalę i przycisk, to będziemy miel zawór w pozycji pół otwartej. Teraz żeby całkowicie otworzyć zawór na kaloryfery, przekręcamy go do końca w prawo (zgonie z ruchem wskazówek zegara), a jak chcemy mieć mały obieg (z kotła do kotła) przekręcamy zawór do końca w lewo. Jeśli zamontujemy zawór zgodnie z schematem 1a ( pól okrąg - z kotła, kółko - powrót co, reszta tak samo), to wystarczy założyć skale na odwrót i kręcić pokrętłem również w przeciwną stronę ( w lewo - otwieramy na kaloryfery, w prawo ? mały obieg). Po niżej przedstawiam mój autorski film z krótkim omówieniem tego, co tu napisałem, oraz zdjęcie przedstawiające wrzeciono z płaską stroną. Filmik VRG140 + ARA651 Cytuj
tomkiki Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor #2 Opublikowano 9 Listopada 2010 Mam jeszcze pytanie do bardziej zaawansowanych forumowiczów w tym temacie. Do czego służy ten wodzik na zdjęciu ? Cytuj
walbor62 Opublikowano 28 Grudnia 2010 #3 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Ta zielona krzywka nie spełnia żadnej roli w siłowniku ARA 651, jest ona potrzebna w innych siłownikach z serii 600. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi