Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No fajnie Ci to wychodzi.

Mówisz o celowanym sofcie w konkretny palnik ? A jak miałbym zebrać odpowiednie dane ?

Opublikowano

Kupić sobie wreszcie porządny palnik ;p

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Niee. Burner-SM

Opublikowano

Nie tyle o soft pod konkretny palnik chodzi, co o "predefiniowane" nastawy dla fajki, żeliwniaka. Można oprzeć się na  przesypie w g/sek i wg tego dobrać nastawy. Przy najczęściej spotykanym ekogroszku do 25 mm, przesyp ze specyfikacji palnika można wyczytać. Dla grubszego czy miału będzie odpowiednio inny.

Opublikowano

Grzegorz... nie wiem czy mi się chce w to bawić.

Każdy trochę rozgarnięty sam sobie dobierze nastawy, a balkoniarze niech kupują kotły z eCoalem czy innymi super sterami.

Potrafisz powiedzieć jak się kształtuje spalanie w porównaniu do innego stera ?

Opublikowano

Do ecoala np?

Opublikowano

Teoretycznie byłbym w stanie to zbadać: trzy dni, trzy sterowniki, ustawione identyczne przesypy, ten sam opał, po każdym dniu czyszczenie wymiennika. Obarczone byłoby błędem "pogodowym", jeśli temperatura się będzie zmieniać. Jutro po południu mogę zacząć :) Gdybym miał pusty podajnik, byłoby to prostsze: wsypuję 20-25 kg i notuję, na ile godzin starczy :). Jutro mi przywiozą ten eko z Taurona po 799,-, o którym była mowa wcześniej. Wrzucę zdjęcia do jutrzejszego "raportu". Co ciekawe: na próbę worka czy dwóch wziąć nie można, minimum to jedna tona. Wersja oficjalna, "na telefon" - nie byłem w Imexie osobiście.

Opublikowano

Ciekawe by było. Niestety ale ciężko aby przez trzy dni utrzymały się podobne warunki pogodowe.

Opublikowano

Teoretycznie byłbym w stanie to zbadać: trzy dni, trzy sterowniki, ustawione identyczne przesypy, ten sam opał, po każdym dniu czyszczenie wymiennika. Obarczone byłoby błędem "pogodowym", jeśli temperatura się będzie zmieniać. Jutro po południu mogę zacząć :) Gdybym miał pusty podajnik, byłoby to prostsze: wsypuję 20-25 kg i notuję, na ile godzin starczy

Spróbuj, może od razu na nowym opale ? Trochę się pozginasz i z baniaka wyciągniesz "stare" paliwo. Jak zapiszesz temp. zewn. kilka razy, to średnią się wyciągnie. No i domownikom każ wybierać CWU tak jak zwykle ;)

Opublikowano

Ma kol gmaj ciepłomierz, więc wyniki... Żaden problem?

Opublikowano

U mnie w nocy przyszedł mróz, więc na stałą pogodę ciężko liczyć i nie bardzo zgrało się to u mnie z testem groszko-miału

Myślę jednak,że można się pobawić. Rozumiem,że "uwolnił" instalację od zaworów i innych przeszkadzaczy zatem bardziej stabilne warunki powstały.

Jakby się zgodził, to ja bym mu jeszcze coś podpowiedział z puszczeniem SPP, eCoala to Wy znacie.

Opublikowano

post-51897-0-22098400-1483003116_thumb.jpgpost-51897-0-69879200-1483003116_thumb.jpg

Skoro o "nowym" opale mowa...Zdjęcia powyżej.

Paleta ofoliowana, zabezpieczona od góry, worki ładny różowy kolor (kobietom się podoba :)).

Po rozcięciu, widać, że wilgotny, te białe "piegi" to nic innego jak zamarznięte krople wody.

Trzeba przyznać, że sprzedający lojalnie uprzedzał, ze węgiel nie jest suchy. Pytanie, czy w takim stanie test będzie miarodajny?

Wrzucę dziś rozpruty worek do kotłowni, żeby do jutra się przesuszył. Jutro kolejny, pojutrze nastepny, żeby nie było tak, że ten ostatni będzie o dwa dni "bardziej suchy" :) Bo to na pewno na wynik wpłynie.

Pieklorz: Instalacja nie została uwolniona od "przeszkadzaczy", tylko ustawiona tak, jakby ich nie było :)

Czyli zawór 3D pełny przepływ na c.o. z przelotem do powrotu przez bojler, skryzowane na powrocie bojlera. Głowice termostatyczne na grzejnikach założone. Ale ucha chętnie nadstawię... :)

Sądzę,że bardziej miarodajny byłby sposób z zasypem jednego worka. Wtedy byłoby wiadomo, na ile go starczyło i ile kW z niego dało się wycisnąć. Zaczynając jutro od 14:00 na ecoalu, żeby z ilości minut pracy podajnika wyliczyć sekundowy przesyp dla SPP i Verbomata, byłaby okazja sprawdzić, jak sterownik radzi sobie w różnych warunkach.

Opublikowano

gmaj to musi doschnąć

jak rozprujesz, to musisz się pobawić w kilka worków z dosuszaniem

opał doschnie tylko na górze warstwy, niżej w worku dalej będzie mokry

kilka worków po to, abyś z każdego mógł po trochu z górnej warstwy wrzucić (może w jakiś pusty worek, aby spróbować przygotować podobne porcje)

Opublikowano

post-51897-0-31178100-1483005923_thumb.jpg

Zrobię inaczej: przesypie zawartość jednego do dwóch- trzech plecionych worków i ustawię na przewiewnej skrzynce. Powinno być lepiej.

edit: dodano zdjecie. Czego się nie robi dla "nauki" ;)

Opublikowano

Syp jak jest, nie bądź miękki :] W końcu każdy dostanie taki sam, prawda ?

Opublikowano
Jakby się zgodził, to ja bym mu jeszcze coś podpowiedział z puszczeniem SPP...

Pisz tu, coby nie było, że chłop nie wiedział wcześniej jak ster ma chodzić.

Coala, w automacie i tyle, chyba że zapasy na ręczny mają być ?

Opublikowano

"Syp jak jest, nie bądź miękki :] "

Tyz prowda....Dodatkowe ekstremalne utrudnienie? Czy realny opał z którym każdy na co dzień musi się borykać?

W końcu dosuszanie w zasobniku mam. Niewiele ale zawsze coś. 

Z ręcznym to za dużo pilnowania, więc albo automat, albo grupowy 8/8 kW

Opublikowano

Dokładnie, syp i odpalaj.

Żadnego pilnowania. Odpalasz, robisz korekty w pierwszej godzinie i potem nie tykasz choćby kowadła z nieba leciały :P

Opublikowano

Siema, chłopaki co tam u Was nowego?

Milo na jakiej minimalne mocy Twój automat jest w stanie pociągnąć kocioł w trybie ciągłym?

Opublikowano

Syp jak jest, nie bądź miękki :] W końcu każdy dostanie taki sam, prawda ?

Gdyby mój ster wstawili na te derby, to życzyłbym sobie, aby był ostatni w kolejce :)
Opublikowano

Siema, chłopaki co tam u Was nowego?

Milo na jakiej minimalne mocy Twój automat jest w stanie pociągnąć kocioł w trybie ciągłym?

Ile ustawisz tyle pociągnie ;) wszystko zależy od palnika, od jego sprawności na mocy min. Ja jeszcze na skryptach prowadziłem go na 0.6kw ciągle. Wiadomo sprawność do d... ale z czystością nie było problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.