Gość vmilo Opublikowano 28 Grudnia 2016 #401 Opublikowano 28 Grudnia 2016 No fajnie Ci to wychodzi. Mówisz o celowanym sofcie w konkretny palnik ? A jak miałbym zebrać odpowiednie dane ?
energotop Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor #402 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Kupić sobie wreszcie porządny palnik ;p Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
energotop Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor #404 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Niee. Burner-SM Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 28 Grudnia 2016 #405 Opublikowano 28 Grudnia 2016 No tak, Burner Super Magic, Zenon Xenon.
gmaj22 Opublikowano 28 Grudnia 2016 #406 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Nie tyle o soft pod konkretny palnik chodzi, co o "predefiniowane" nastawy dla fajki, żeliwniaka. Można oprzeć się na przesypie w g/sek i wg tego dobrać nastawy. Przy najczęściej spotykanym ekogroszku do 25 mm, przesyp ze specyfikacji palnika można wyczytać. Dla grubszego czy miału będzie odpowiednio inny.
Gość vmilo Opublikowano 28 Grudnia 2016 #407 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Grzegorz... nie wiem czy mi się chce w to bawić. Każdy trochę rozgarnięty sam sobie dobierze nastawy, a balkoniarze niech kupują kotły z eCoalem czy innymi super sterami. Potrafisz powiedzieć jak się kształtuje spalanie w porównaniu do innego stera ?
energotop Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor #408 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Do ecoala np? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 28 Grudnia 2016 #409 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Teoretycznie byłbym w stanie to zbadać: trzy dni, trzy sterowniki, ustawione identyczne przesypy, ten sam opał, po każdym dniu czyszczenie wymiennika. Obarczone byłoby błędem "pogodowym", jeśli temperatura się będzie zmieniać. Jutro po południu mogę zacząć :) Gdybym miał pusty podajnik, byłoby to prostsze: wsypuję 20-25 kg i notuję, na ile godzin starczy :). Jutro mi przywiozą ten eko z Taurona po 799,-, o którym była mowa wcześniej. Wrzucę zdjęcia do jutrzejszego "raportu". Co ciekawe: na próbę worka czy dwóch wziąć nie można, minimum to jedna tona. Wersja oficjalna, "na telefon" - nie byłem w Imexie osobiście.
energotop Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor #410 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Ciekawe by było. Niestety ale ciężko aby przez trzy dni utrzymały się podobne warunki pogodowe. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
marw Opublikowano 28 Grudnia 2016 #411 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Jak nie masz kolegów w Opolu w Imex to raczej nie załatwisz nic na próbę. Imex tego nie sprzedaje a tylko dostarcza...
Gość vmilo Opublikowano 29 Grudnia 2016 #412 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Teoretycznie byłbym w stanie to zbadać: trzy dni, trzy sterowniki, ustawione identyczne przesypy, ten sam opał, po każdym dniu czyszczenie wymiennika. Obarczone byłoby błędem "pogodowym", jeśli temperatura się będzie zmieniać. Jutro po południu mogę zacząć :) Gdybym miał pusty podajnik, byłoby to prostsze: wsypuję 20-25 kg i notuję, na ile godzin starczy Spróbuj, może od razu na nowym opale ? Trochę się pozginasz i z baniaka wyciągniesz "stare" paliwo. Jak zapiszesz temp. zewn. kilka razy, to średnią się wyciągnie. No i domownikom każ wybierać CWU tak jak zwykle ;)
MIQ Opublikowano 29 Grudnia 2016 #413 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Ma kol gmaj ciepłomierz, więc wyniki... Żaden problem?
Pieklorz Opublikowano 29 Grudnia 2016 #415 Opublikowano 29 Grudnia 2016 U mnie w nocy przyszedł mróz, więc na stałą pogodę ciężko liczyć i nie bardzo zgrało się to u mnie z testem groszko-miału Myślę jednak,że można się pobawić. Rozumiem,że "uwolnił" instalację od zaworów i innych przeszkadzaczy zatem bardziej stabilne warunki powstały. Jakby się zgodził, to ja bym mu jeszcze coś podpowiedział z puszczeniem SPP, eCoala to Wy znacie.
gmaj22 Opublikowano 29 Grudnia 2016 #416 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Skoro o "nowym" opale mowa...Zdjęcia powyżej. Paleta ofoliowana, zabezpieczona od góry, worki ładny różowy kolor (kobietom się podoba :)). Po rozcięciu, widać, że wilgotny, te białe "piegi" to nic innego jak zamarznięte krople wody. Trzeba przyznać, że sprzedający lojalnie uprzedzał, ze węgiel nie jest suchy. Pytanie, czy w takim stanie test będzie miarodajny? Wrzucę dziś rozpruty worek do kotłowni, żeby do jutra się przesuszył. Jutro kolejny, pojutrze nastepny, żeby nie było tak, że ten ostatni będzie o dwa dni "bardziej suchy" :) Bo to na pewno na wynik wpłynie. Pieklorz: Instalacja nie została uwolniona od "przeszkadzaczy", tylko ustawiona tak, jakby ich nie było :) Czyli zawór 3D pełny przepływ na c.o. z przelotem do powrotu przez bojler, skryzowane na powrocie bojlera. Głowice termostatyczne na grzejnikach założone. Ale ucha chętnie nadstawię... :) Sądzę,że bardziej miarodajny byłby sposób z zasypem jednego worka. Wtedy byłoby wiadomo, na ile go starczyło i ile kW z niego dało się wycisnąć. Zaczynając jutro od 14:00 na ecoalu, żeby z ilości minut pracy podajnika wyliczyć sekundowy przesyp dla SPP i Verbomata, byłaby okazja sprawdzić, jak sterownik radzi sobie w różnych warunkach.
Pieklorz Opublikowano 29 Grudnia 2016 #417 Opublikowano 29 Grudnia 2016 gmaj to musi doschnąć jak rozprujesz, to musisz się pobawić w kilka worków z dosuszaniem opał doschnie tylko na górze warstwy, niżej w worku dalej będzie mokry kilka worków po to, abyś z każdego mógł po trochu z górnej warstwy wrzucić (może w jakiś pusty worek, aby spróbować przygotować podobne porcje)
gmaj22 Opublikowano 29 Grudnia 2016 #418 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zrobię inaczej: przesypie zawartość jednego do dwóch- trzech plecionych worków i ustawię na przewiewnej skrzynce. Powinno być lepiej. edit: dodano zdjecie. Czego się nie robi dla "nauki" ;)
Gość vmilo Opublikowano 29 Grudnia 2016 #419 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Syp jak jest, nie bądź miękki :] W końcu każdy dostanie taki sam, prawda ?
Gość vmilo Opublikowano 29 Grudnia 2016 #420 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Jakby się zgodził, to ja bym mu jeszcze coś podpowiedział z puszczeniem SPP... Pisz tu, coby nie było, że chłop nie wiedział wcześniej jak ster ma chodzić. Coala, w automacie i tyle, chyba że zapasy na ręczny mają być ?
gmaj22 Opublikowano 29 Grudnia 2016 #421 Opublikowano 29 Grudnia 2016 "Syp jak jest, nie bądź miękki :] " Tyz prowda....Dodatkowe ekstremalne utrudnienie? Czy realny opał z którym każdy na co dzień musi się borykać? W końcu dosuszanie w zasobniku mam. Niewiele ale zawsze coś. Z ręcznym to za dużo pilnowania, więc albo automat, albo grupowy 8/8 kW
Gość vmilo Opublikowano 29 Grudnia 2016 #422 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Dokładnie, syp i odpalaj. Żadnego pilnowania. Odpalasz, robisz korekty w pierwszej godzinie i potem nie tykasz choćby kowadła z nieba leciały :P
Griszah Opublikowano 29 Grudnia 2016 #423 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Siema, chłopaki co tam u Was nowego? Milo na jakiej minimalne mocy Twój automat jest w stanie pociągnąć kocioł w trybie ciągłym?
MIQ Opublikowano 29 Grudnia 2016 #424 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Syp jak jest, nie bądź miękki :] W końcu każdy dostanie taki sam, prawda ?Gdyby mój ster wstawili na te derby, to życzyłbym sobie, aby był ostatni w kolejce :)
energotop Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor #425 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Siema, chłopaki co tam u Was nowego? Milo na jakiej minimalne mocy Twój automat jest w stanie pociągnąć kocioł w trybie ciągłym? Ile ustawisz tyle pociągnie ;) wszystko zależy od palnika, od jego sprawności na mocy min. Ja jeszcze na skryptach prowadziłem go na 0.6kw ciągle. Wiadomo sprawność do d... ale z czystością nie było problemu. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.