lakib Opublikowano 7 Kwietnia 2011 #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam mam domek 125m2 ocieplony styropianem 15cm ,bez piwnicy, dach dwuspadowy ocieplony 25welna, podlogowka na okolo 50m2 reszta grzejniki. Wasnie mam zamiar robic w domu hydraulike zapropnowano mi kociol gazowy dwufunkcyjny kondensacyjny "ze zbiornikiem w zbiorniku" 54l acv prestige exellence 5,9kW-32kW http://www.acv.com/pl-pl/03_04/165/app.rvb, co sadzicie o tym piecu a jaki piec moze wy mi polecicie bo zupelnie sie na tym nie znam. z gory dzieki Edytowane 7 Kwietnia 2011 przez lakib Cytuj
tqlis Opublikowano 7 Kwietnia 2011 #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Ja bym sie skupił na kotle, ktory ma nizsza moc dolna i nie dwu, a jedno-funkc + zbiornik np 140 litrow. W proponowanym kotle, moc dolna pokryje Twoje zapotrzebowanie na ciepło. Moc gorna jest tak duza poniewaz hydraulik chce abys grzal wode przepływowo (prawie). Cytuj
siacho Opublikowano 7 Kwietnia 2011 #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam mam domek 125m2 ocieplony styropianem 15cm ,bez piwnicy, dach dwuspadowy ocieplony 25welna, podlogowka na okolo 50m2 reszta grzejniki. Wasnie mam zamiar robic w domu hydraulike zapropnowano mi kociol gazowy dwufunkcyjny kondensacyjny "ze zbiornikiem w zbiorniku" 54l acv prestige exellence 5,9kW-32kW http://www.acv.com/pl-pl/03_04/165/app.rvb, co sadzicie o tym piecu a jaki piec moze wy mi polecicie bo zupelnie sie na tym nie znam. z gory dzieki Firma dobra i z tradycjami ale dla Ciebie w zupełności wystarczy ten: > http://www.acv.com/pl-pl/03_04/434/app.rvb plus dobry zasobnik Edytowane 7 Kwietnia 2011 przez siacho Cytuj
tqlis Opublikowano 7 Kwietnia 2011 #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 (edytowane) Calkiem ciekawy kocioł, choć wcześniej nie słyszałem o tej firmie. Zakres modulacji jak najbardziej ok. Kocioł taki z powodzeniemu uciagnie i 200m2 standardowego budownictwa Edytowane 7 Kwietnia 2011 przez tqlis Cytuj
lakib Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor #5 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 witam.dzieki za posty mam jeszcze takie pytanie czy 5,9kW dla domku 125m2 to za duzo jako min?? Cytuj
siacho Opublikowano 8 Kwietnia 2011 #6 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) witam.dzieki za posty mam jeszcze takie pytanie czy 5,9kW dla domku 125m2 to za duzo jako min?? Tak i to zdecydowanie za dużo. W okresach przejściowych (czyli przez większość sezonu grzewczego) Twój dom będzie potrzebował 2-6kW ( przy ogrzewaniu ciągłym) jeśli izolacje są właściwie zrobione a instalacja jest przystosowana do ogrzewania niskotemperaturowego. Podejrzewam że górnej granicy, 18 kW nie wykorzystasz nawet przy - 25stopniach na zewnątrz. Jako tańszą alternatywę możesz rozważyć ten kocioł > http://www.junkers.com/pl/pl/produkte_1/urzdzeniakondensacyjne/cerapursmart/cerapursmart_1.aspx w wersji ZSB 14-3 C. Cichy, w miarę dobry i rozbudowany serwis. Jednak jakość wykonania i rozwiązania techniczne przemawiają za ACV. Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez siacho Cytuj
groszek Opublikowano 8 Kwietnia 2011 #7 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Witam! Nie zastanawiaj się lakib, tylko posłuchaj dobrych rad kol. siacho i tqlis. Ja mieszkam w starym nieocieplonym domu o pow. 160 m.kw. i co prawda nie mam kotła gazowego lecz węglowy, ale jego 17 kW mocy wystarcza nawet w ostre mrozy. A nie ma on takiej wysokiej sprawności jak kocioł kondensacyjny. Nie wiem dlaczego instalator proponuje Ci tak duży kocioł? Przewymiarowane grzejniki tak by kocioł pracował z kondensacją nawet podczas mrozów i będziesz zadowolony. Cytuj
lakib Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor #8 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 z grzaniem wody 18kW jest wystarczajace dla domku 125m2 ???? Cytuj
siacho Opublikowano 8 Kwietnia 2011 #9 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Nie obawiaj się, 18kW w zupełności wystarcz. Dla porównania bojler elektryczny 120l ma grzałkę w zależności od producenta ok. 1,5-2 kW i wystarcza. Nie wiem ile osób będzie korzystało z ciepłej wody ale dla 4-5 osób na pewno jej nie zabraknie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi