Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam problem z zapowietrzającym się nagminnie zbiornikiem dwupłaszczowym na ciepłą wodę. Ostatnio kiedy puszczałem ciepłą wodę to słychać było jakby huczenie w nim. Zbiornik bierze zasilanie od rury idącej do naczynia przelewowego. Kocioł to Rakoczy 22kw na węgiel i drzewo, do tego pompa obiegowa. Dlaczego tak się dzieje i co z tym zrobić bo już mi ręce opadają.

Opublikowano

Ważne, aby pokazać na fotkach (100-300kB w .jpg) 'podejrzane' miejsca i źródła niepokojącego hałasu z bojlerkaohmy.gif! Wpięcie pod rurę wznośną/bezp nie jest błędem pod warunkiem, że wszelkie zaworki i inne utrudnienia przepływu nie będą wstawione na tym pionie; ale już na wyjściu z trójnika na bojlerek - mogą być!

Opublikowano

Zamieszczam zdjęcia, na pierwszym jest kocioł i wyprowadzenie instalacji, na drugim rury wchodzące do zbiornika u góry, na trzecim rury pod zbiornikiem. Dziś zauważyłem też że po spuszczeniu wody w ubikacji słychać w spłuczce podczas jej napełniania buczenie i jakby leciała woda z powietrzem.

post-14963-0-74140700-1301991224_thumb.jpg

post-14963-0-04437600-1301991252_thumb.jpg

post-14963-0-32999400-1301991280_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie, czy w miejsce zaworu zwrotnego można wstawić jakiś odpowietrznik, bo słyszałem o czymś takim czy lepiej zostawić tak jak jest. Albo ewentualnie jak tego baniaka odpowietrzyć

Edytowane przez ondre82
Opublikowano

Jeżeli na drugim zdjęciu jest wyjście cwu to odpowietrznik nie jest potrzebny, gdyż instalacja powinna się odpowietrzyć przez baterie i inne punkty poboru wody.

Zawór zwrotny powinien być montowany na wejściu zimnej wody do zbiornika przed zaworem bezpieczeństwa.