Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem zadowolony z ST 430.Spełnia swoją rolę. Natomiast regulator pokojowy może być zbędny przy dobrze dopasowanej krzywej.

Ja mam zamontowany bo go miałem.

Opublikowano

jeszcze jedno pytanie tak sie zastanawiałem i wydaje mi sie ze sterownik pokojowy jest niezbedny bo co w sytuacji kiedy na polu będzie 13 stopni a w domu 18 a chciałbym mieć 21 to chyba długo będzie trwało zanim w domu będzie taka temperatura bo na kaloryfery będzie puszczana cały czas taka sama temperatura a gdyby był pokojowy to wtedy wiadomo było by ze w domu jest niska temperatura i na kaloryfery szła by cieplejsza

Opublikowano

Regulator pokojowy ma za zadanie tylko i wyłącznie nakazanie st 430 grzać lub nie, a temperaturę jaka ma iść na c.o. w zależności od ustawionej krzywej ustala st 430.

Jeśli masz taką sytuację jak opisujesz to musisz podnieść wartości krzywej,całej lub dla temp.10 lub 20 st.

Opublikowano

A napisz co robi sterownik jak w pokoju jest juz wymagana temp co robi z pompa co z zaworem 4d czy po osiagnieciu temp pokojowej dzieki termostatowi da sie obnizyc temp za zaworem np na 30 stopni

Opublikowano

Nie wiem czy pytanie do mnie,ale u mnie jest tak,że w opisanej sytuacji st 430 obniża za zaworem temp na dom o ustaloną przeze mnie temperaturę.Pompa pracuje non stop.

Opublikowano (edytowane)

W instrukcji mamy tak:

UWAGA: jeżeli sterownik zaworu działa równocześnie na wspólnym obiegu ze sterownikiem kotła, pompę należy podłączyć ze sterownika kotła (wyjście pompy z regulatora ST-430 pozostanie bez podłączenia).

Jeśli dobrze rozumiem to pompa pozostaje w sterowniku kotła? Nie rozumiem tylko dlaczego nie może być w st430?

O ile obniżacie temp w przypadku sterowania pogodowo-pokojowego?

Jeśli chodzi o mnie to mam dwie pompy jedną na powrocie kotła a drugą do cwu. Ze sterownika pieca odpiąłem Pompę Co i podłączyłem pod sterownik St-430 spisuje się bardzo dobrze. Temp w przypadku sterowania pogodowo-pokojowego obniżam o 3c

Edytowane przez jjjanek1
Opublikowano

jeszcze raz ponowie zapytanie czy ktos wie czym sie rózni st 430 od 431 bo nie wiem co by było lepszym rozwiazaniem

z gory dzieki za info

Opublikowano (edytowane)

to wiem ogldałem st431 lepszy design i lepszy wyswietlacz ale np. czy w tym 431 jest cos co powoduje ze jednak lepiej 430?? oczywisicie chodzi o jakies mozliwosci ustawien, parametry itd..

Pozdrawiam

Edytowane przez sarzyk
Opublikowano

Z instrukcji wynika że dodali sterowanie tygodniowe ale to można zrealizować za pomocą jakiegoś sterownika pokojowego w st-430.

Dodana możliwość sterowania za pomocą modułów st-61 dodatkowymi 2 zaworami, ładniejszy wyświetlacz z zegarem i tyle.

Opublikowano

witam no i mam st 431 musze przyznac ze jest suer działa znakomicie.

Tylko do 100% szcześcia, do ideału jeszcze tylko jak by sie dało te pomiary przenieśc do mieszkania na jakims panelu lub w jakikolwiek sposób to by było...moze ktos z Was ma jakis pomysł jak to i czy to dało by sie zrobic?

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Ale po co?

p.s. Zrób przedłużki kabli i przenieś sterownik do mieszkania,ale nie wiem czy nie będzie jakiegoś przekłamania odczytów .

Ile kosztował

Sprawdzaliście poprawność wskazań czujników w st 430? Coś mi nie pasują wskazania na wylocie i na kotle.Różnica 4 st.

Dzisiaj przepinam czujkę temp kotła na wyjście razem z st430.

Edytowane przez gonzo2
Opublikowano

mam kocioł w piwnicy i po prostu lubie wiedziec co sie dzieje z kotłem.

...takie zboczenie;)

Watpie czy na takich długich kablach pomiary były by ok ze wzgledu na rezystancje.

U mnie powrót kotła na pewno dobry pomiar co do temp za zaworem chyba jak sie nie myle sterownik zaniza o max 4 stopnie a temp zew chyba zawyza o 2-3 stopni ale dzisiaj sprawdze.

Najbardziej mnie denerwuje bo przeciez jest w st431 RS by podłączyc reg pokojowy wystarczyło by przeciez te dane wysłac tym do regulatora który mogł by cos takiego wyswietlic:/

Opublikowano

Z rysunku to nie jest gniazdo RS tylko RJ ale myślę że jest tylko przeznaczone do podpięcia jakiegoś regulatora a nie do komunikacji z modemem lub komputerem , także jeżeli chcesz zrealizować podgląd w pokoju musisz dokupić jeszcze dodatkowo jakiś regulator pokojowy . Chyba już trochę kosztuje ten zestaw ?

Opublikowano

nie no to ja wiem to jest RS w formie gniazda RJ45.Tak nazywaja magistrale komunikacyjna pomiedyz urzadzeniami i sa 2 rodzaje urzadzen np st 430 ma termostat pokojowy a st 431 termostat pokojowy z RS tu jest link do takiego regulatora:

http://www.techsterowniki.pl/tech-st202-produkty

wiec moze w pszyszłości ten st 431 bedzie miał taki panel jak w ww. linku to by było super

Opublikowano (edytowane)

regulator pogodowy działający z ST-431 to model ST-208i. Podłączenie poprzez RS. Masz możliwość odczytu i ustawień poszczególnych temperatur na wszystkich zaworach mieszających. Regulator obudową przypomina ten standardowy 208

zwróć uwagę na ostatnią literę to ona mówi o tym, że ten regulator działa z tym sterownikiem.

Acha ST-208i to jedyny na dzień dzisiejszy regulator pogodowy który chodzi po RS ze sterownikiem ST431

Na stronach normalnie go nie ma trzeba pytać w TECH bądź u dystrybutorów niech dzwonią bo to mało na razie popularny produkt no i troszkę drogi.

Cena na dzisiaj to ponad 300 zł. brutto z dostawą za szt. jak pytałem.

Ps. Jakby ktoś chciał to mam od niego PDF

Edytowane przez rpc
Opublikowano

Witam serdecznie dziekuje bo o cos takiego wlasnie mi chodzilo mam jeszcze pytanie bo u mnie w poblizu nie ma dystrybutora sterownikow tech czy znacie miejsce gdzie wysylkowo kupie ww. Regulator pokojowy?

Opublikowano

Przy priorytecie bojlera pompa c.o. nie działa i st430 otwiera mi zawór aby utrzymać zadaną.Po nagrzaniu bojlera i dość duzo otwartym zaworze spora masa wody z co wpada do kotła i z 60 spada na 50st.

Też mialem próbkowanie co 15sek. i myślę aby zwiększyć przerwę pomiaru do powiedzmy 5 minut lub albo i podnieśc temp na kotle do 65 st aby szybciej nagrzać bojler.

Jak z tym macie?