walp Opublikowano 27 Marca 2011 #1 Opublikowano 27 Marca 2011 (edytowane) Witam W moim domu jedynym rozsądnym miejscem na zbiornik wyrównawczy jest łazienka.(układ grawitacyjny otwarty) Obecnie jest tam 40 litrowy zbiornik - beczka , która szpeci. Planowany jest remont łazienki i zamierzam wykonać estetyczną płaską zajmującą mało miejsca skrzynkę 60x60x10 .Będzie służyła jako zbiornik i......właśnie dodatkowy grzejnik. Czy to dobry pomysł ? Mam obawy że zakupiony grzejnik nie ogrzeje mi dostatecznie łazienki - dlatego kombinuję. W miejsce czerwonej rurki będzie wstawiony zawór (.patrz schemat) którym będzie można regulować grzanie zbiornika. Oczywiście aby zbiornik był cały ciepły musi być pełny wody. I tu jest następne pytanie: czy będzie cały ciepły - bo zasilanie jest w dolnej części zbiornika. (Po wygaśnięciu kotła ;30l gorącej wody - to dobry akumulator ciepła w łazience) Edytowane 27 Marca 2011 przez walp Cytuj
yozik Opublikowano 27 Marca 2011 #2 Opublikowano 27 Marca 2011 Proponuję zamontować jednak dodatkowy grzejnik. Raczej należy unikać przepływu wody w naczyniu która będzie się napowietrzać i powodować korozję na stalowych elementach instalacji CO. Zdarzało mi się stosować podgrzewanie naczynia które znajdowało się na nieogrzewanym strychu ale to w ten sposób że pod śrubunkiem naczynia dawałem trójnik i z niego robiłem powrót dławiony zaworem. Cytuj
reaper Opublikowano 27 Marca 2011 #3 Opublikowano 27 Marca 2011 Witam W moim domu jedynym rozsądnym miejscem na zbiornik wyrównawczy jest łazienka. dlatego kombinuję. Rysować w Paint też nie potrafisz, dlatego przestań kombinować i zrób to dobrze, tak jak nakazują przepisy. Cytuj
walp Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor #4 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Witam Minęło trochę czasu. Łazienka już dawno po remoncie. a tak było przed A teraz jest tak: Mimo to że zasilanie zbiornika (grzejnika) jest na dole to nagrzewa się cały - oczywiście przy otwartym zaworze (czerwone pokrętło). Ten zawór jest praktycznie zawsze zamknięty bo nowy grzejnik daje wystarczająco dużo ciepła (poprzednio 7 żeberek żeliwnych). Poza tym przy ścianach zewnętrznych jest ustawiona wanno - kabina .A między ścianą a kabiną, aż do sufitu 3 cm styropian.To w dużym stopniu ociepliło łazienkę. Dodam jeszcze to że zbiornik wyrównawczy przy zamkniętym zaworze po czasie też jest ciepły - widocznie ciepłe powietrze z grzejnika ogrzewa ten zbiornik Również gorąca woda z instalacji w minimalnym stopniu podgrzewa zbiornik. Zbiornik wykonałem z zwykłej blachy 5 mm (odzysk z starego kotła ) . Ciekaw jestem jak długo będzie służył. Cytuj
Rozwiązanie mac65 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Rozwiązanie #5 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Bardzo ładnie to się prezentuje a 5mm to chyba przeżyje nas wszystkich Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi