Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zespol Grzewczy Dla Domu W Starym Budownictwie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Posiadam dom wybudowany w roku 1980 typowe stare budownistwo.Kwadratowy kolos .Na dole i u gory po 4 pokoje kuchnia i lazienka (w sumie 8 pokoi 2 kuchnie i 2 lazienki jak sie nie myle wymiary domu to 10 na 10 ) mam 2 pytania bardzo prosze o podpowiedz.

1.Instalacjia C.O ma 30 lat kiedy powiniemem wymienic rury .Nie wiem jakie rury tam sa (takie jakie byly dostepne w 1980).Ostatnio ktos mi powiedzal ze juz czas zadbac o nie czy to prawda.

2 Mysle o ,modernizacji instalacji .Prosze o pomysl na system grzewczy .

-obecnie posiadam C.O z piecem na wegiel albo drzewo z nawieiem

-planuje zrobic kominek

-myslalem tez o kolektorach

czy da sie to jakos polaczyc by wszystko pracowalo razem i grzalo do oczywscie jak najbardziej ekonomiczniej

Wogule jakie macie pomysly na ogrzanie takiego domu .Dziekuje za pomoc

Opublikowano

Wszystko się da kolego kwestia zasobów gotówki ;) Najtańszy jest opał, tania solara to mit zainteresuj się obowiązkowym Całym serwisem i gwarancją czyli trwałością podzespołów i wydatkiem energetycznym na sterownie oraz obsługę :rolleyes: Marketingowcy pomijają tę kwestię, a ludzie którzy już mają chłodną po jakimś czasie <_< Kolego nie wierz w bajki o solarach, nie w polskim klimacie !!! Jeśli chcesz coś za darmo na długo, to baterie słoneczne i uciułać z nich watów na systemy funkcjonowania domu koszt podobny bez dopłaty, a korzyść cały rok i lepsze od elektrowni wiatrowej. POLECAM !!! przy okazji mamy od razu UPS!!!

Ale przecież nikomu nie zależy na tym bo serwis w nich to czyszczenie raz lub dwa na rok i akumulatory może po 10 lub 15 latach i żadnych drogich wymienników, pompek całego tego badziewia :P Kominek ideał, aby z jakąś akumulacją. Ja mam piec KWP 21 dom ok 200 m dobrze ocieplony, ale z ceramiki czyli materiału akumulacyjnego do tego podłogówka na dole i grzejniki stalowe po całości( na dole też eliminują bezwładność podłogówki) stawiać będę właśnie kominek w systemie akumulacyjno-powietrznym czyli uniezależniam się od dostaw prądu bo przestraszyły mnie awarie oraz ciułam na baterię słoneczną :D I będę spokojnie patrzył w przyszłość !!! Pozdrawiam