Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie do fachowców,

Mam instalacje c.o. na 2 obiegach spietych wymiennikiem płytowym. 1 obieg zamkniety z kaloryferami, 2-gi otwarty na którym jest kociół i naczynie wyrównawcze(podłączone do powrotu). Dzisiaj nie wiadomo czemu zagotowała się woda i temp na piecu pokazywała 120 stopni (wygotowała się cała woda ze zbiornika wyrownawczego. Wyrzuciłem z paleniska palący sie miał i po obnizeniu temp dolałem wody do układu.

Teraz takie pytanie co by sie stało gdybym nie zauważył tego że na piecu jest 120 stopni (miału było tyle ze jeszcze prze 6 godzin by sie to paliło) i bym nie wygasił.

Opublikowano

Koledzy na forum już zamieszczali zdjęcia zniszczonych kotłów, a w gazetach co jakiś czas można przeczytać o wypadkach jakie się zdarzają. Po takiej lekturze możesz sobie wyobrazić co może stać się u Ciebie gdy nastepnym razem zagotuje się w układzie woda. Poza tym to zadajesz niewłaściwe pytanie. Powinieneś się zastanowić dlaczego doszło do zagotowania wody i co zrobić aby w przyszłości do tego nie dochodziło.Tym razem byłeś w domu i zareagowałeś właściwe, pomyśl jednak co się może stać jak ciebie nie będzie w domu.

Opublikowano

Jezeli jest zawor bezp i przelew, to woda sie wygotuje, a wegiel wypali i tyle. Moze blacha lekko sie pognie, jak nie bedzie chlodzenia - to jest chyba najgorsze.

No i oczywiscie nie jest wskazane jak w instalacje pojdzie taka temperatura.

Calkiem mozliwe, ze powodem zagotowania byl zanik pradu

Opublikowano

Mam pytanie do fachowców,Mam instalacje c.o. na 2 obiegach spietych wymiennikiem płytowym. 1 obieg zamkniety z kaloryferami, 2-gi otwarty na którym jest kociół i naczynie wyrównawcze(podłączone do powrotu). Dzisiaj nie wiadomo czemu zagotowała się woda i temp na piecu pokazywała 120 stopni (wygotowała się cała woda ze zbiornika wyrownawczego. Wyrzuciłem z paleniska palący sie miał i po obnizeniu temp dolałem wody do układu.Teraz takie pytanie co by sie stało gdybym nie zauważył tego że na piecu jest 120 stopni (miału było tyle ze jeszcze prze 6 godzin by sie to paliło) i bym nie wygasił.

zbiornik wyrównawczy musi być na zasilaniu, rura bezpieczeństwa dla kotłów o mocy do 25 kW minimalna średnica 1",

szarpnij się i wymień ten zbiornik wyrównawczy na taki z uzupełnianiem wody,

w takim zbiorniku wygotowana woda jest uzupełniana przez cały czas w przypadku jakiegokolwiek jej ubytku,