Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z klientem, który chce w nowo wykonywanej instalacji solarnej zmienić kolektorypłaskie z WOLFA- 4 szt na Hewalexa.Argumentem jest to, że cenowo za 2 Hewalexy ma 1 Wolfa.Automatyka i sterowanie ma zostać Wolfa ? współpraca automatyki z pozostałymielementami istniejącej kotłowni Wolfa.

Na papierze oba kolektory są podobne, wymiary i parametry. Czy ew. zastosowanie Hewalexów i zwiększenie ilości kolektorów np. do 6 szt zrównoważyjakość?

Jak będzie wyglądała współpraca z automatyką Wolfa.

Może któryś z Kolegów przerabiał taki problem.

Proszę o wszelkie argumenty za i przeciw takiemu rozwiązaniu.

Opublikowano

klient Twiom panem i zawsze ma racje , wiec go posłuchaj wysłuchaj , bo ma racje

a automatyka cos widac ze ci mozg wyprali na szkoleniach wmawiajac ze inna nie pogryzie jak załozysz do czegos z innym logo

tu jest pieta ahillesowa wszystkich hydraulikow AUTOMATYKA ta czarna magia

Opublikowano

Witam

Wiem że klient na zawsze rację ale moja firma daje gwarancję prawidłowego działania - ale to nie rozwiązuje mojego problemu.

Co do automatyki to już wiem, że musi być Wolfa - współpraca na na szynie e-bus wszystkich sterowników układu kotłowni, ale chciałem dać grupę pompową Hewalexa - jest tańsza lub inną tańszą od Wolfa - jeżeli mam zmienić kolektory, to zmieniam też inne el. układu po za sterownikiem i czujnikami temp.

pozdrawiam

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem, kolektory Hewalex są bardzo dobrej jakości. Nie miałem z nimi nigdy problemów. Zamiana Wolfa na Hewalex nie zmieni zbyt wiele poza ustawieniem odpowiedniego przepływu przez kolektory. Trzeba sprawdzić możliwość współpracy poszczególnych elementów elektroniki ze sobą, sterowania Wolfa ze sterownikiem w grupie pompowej Hewalex (Geco). Co do grupy pompowej, sterownik posiada tam możliwość automatycznej regulacji mocy pompy obiegowej. Przy włączeniu tej opcji pompę słychać w pomieszczeniu obok. Ogólnie nie należy ona do najbardziej cichych.

Pozdrawiam.