barsie Opublikowano 12 Marca 2011 #1 Opublikowano 12 Marca 2011 Posiadam dom 130m2 z instalacją stalową i grzejnikami żeliwnymi. Chciałem wymienić stare grzejniki na nowe aluminiowe tego typu: Czy coś będzie kolidować, tzn. aluminium ze zwykłą stalą? Czy będzie coś korodować? Czy są jakieś przeciwwskazania takiego połączenia? Cytuj
German Opublikowano 12 Marca 2011 #2 Opublikowano 12 Marca 2011 grzejników aluminiowych nie łączy się bezpośrednio z instalacją miedzianą (trzeba dodatkowe kształtki) W Twoim przypadku nie powinno się nic dziać. Cytuj
barsie Opublikowano 13 Marca 2011 Autor #3 Opublikowano 13 Marca 2011 Hydraulik tak mi powiedział, że stali nie wolno łączyć z aluminium bo będzie korodować, rdzewieć. Jakie grzejniki aluminiowe polecacie? Myślę nad Ferroli lub Serir (Fondital). Cytuj
German Opublikowano 13 Marca 2011 #4 Opublikowano 13 Marca 2011 daj pomiędzy instalacją, a grzejnikiem przejściówke i będziesz miał pewność Cytuj
bladyy78 Opublikowano 15 Marca 2011 #5 Opublikowano 15 Marca 2011 Są grzejniki np. firmy kfa które mogą współpracować z miedzią, zapewne również mogą współpracować ze stalą. Tak naprawdę to grzejniki aluminiowe nie są z czystego aluminium, tylko są to stopy i bez problemów pracują w rożnych instalacjach. Jak się łączy różne metale to się stosuje mosiężne przejściówki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi