Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Mam pytanie, czy można zastąpić oryginalny czujnik temperatury zewnętrznej innym, jeżeli tak to jakim (o jakich parametrach). Z pracy oryginalnego czujnika nie jestem zadowolony (strasznie wolno reaguje na zmiany temperatury, szczególnie tych ujemnych, jest mało dokładny) jest to już drugi mój czujnik oryginalny.

Opublikowano

... Z pracy oryginalnego czujnika nie jestem zadowolony (strasznie wolno reaguje na zmiany temperatury, szczególnie tych ujemnych, jest mało dokładny) ....

Co to znaczy WOLNO REAGUJE.

Czy Ty widziałeś gwałtowne zmiany temperatury zewnętrznej.

Przypuszczam iż ta powolność spowodowana jest nie BEZWŁADNOŚCIĄ czujnika a celowym zabiegiem programisty sterownika zainstalowanego w kotle.

Co do dokładności nie będę się wypowiadał bo to Długiiiiiiiii temat

Opublikowano

Hej, ja posiadam również pełną pogodówkę do tego samego pieca i z działania tegoż systemu również nie jestem zadowolony. Jak mniemam kolega powyżej również, dlatego doszukuje się wad czujnika zewnętrznego. Możesz napisać jakie są twoje spostrzeżenia z użytkowania sterownika z pełną pogodówką, moze razem dojdziemy do jakiś wspólnych przemyśleń i konkluzji ;] ja mam sterownik firmy Recal Art 3000. Ogólnie przy wystąpnieniu dużych mrozów zaobserwowałem w popielniku znacznie większą ilość niedopalonych groszków, dużo spieków. Paliwa ubywało jak szalone a temp. w domu marna, bo 16C...

Opublikowano

Witam.

....Możesz napisać jakie są twoje spostrzeżenia z użytkowania sterownika z pełną pogodówką, moze razem dojdziemy do jakiś wspólnych przemyśleń i konkluzji ....

Mam pogodówkę, ale jej nie używam. Przez dwa sezony grzewcze raczej skoncentrowałem się na optymalnym spalaniu paliwa na retorcie i odbieraniu ciepła przez wymiennik.

Ale wróćmy do analizy niedokładności POGODÓWKI, specjalnie zaznaczam pogodówki a nie czujnika zewnętrznego.

Producent sterownika w opisie swojego czujnika temperatury zewnętrznej podaje następujące fakty:

Czujnik temperatury zewnętrznej wykonany jest z sensora temperatury KTY 81-210 firmy Philips schowanego w obudowie plastikowej.

No to zaglądamy do katalogu firmy Philips aby zapoznać się z dokumentacją techniczną sensora temperatury KTY 81-210

I tutaj mamy pierwsze rozczarowanie.

Zapewniani przez producentów kotłów jakie to ich kotły mają super sterowanie a dodatkowo czujnik pokojowy który to wyświetla temperaturę i steruje z dokładnością 0,1*C.

A tu renomowany producent podzespołów elektronicznych CHWALI się iż jego krzemowe czujniki temperatury

mają tylko:

przy -20*C___+/- _2,35*C błędu

przy -10*C___+/- _2,14*C błędu

przy__0*C___+/- _1,91*C błędu

przy +10*C___+/- _1,67*C błędu

przy +20*C___+/- _1,41*C błędu

No i tutaj mamy już pierwszego winowajcę. Błędy mogą się narastać bo instalatorzy mogli czujnik temperatury zewnętrznej umieścić w niewłaściwym miejscu, programista piszący oprogramowanie do sterownika też swoje swoje błędy dołożyć mógł.

Co do samego sterownika to nie będę się wypowiadał bo go nie znam a i też różne wersje mają różne parametry do ustawienia związane z automatyką pogodową.

Napisze kiedyś jeszcze jak za-symulować w prosty sposób różne temperatury zewnętrzne.

Pozdrawiam

Andrzej

Opublikowano

Tylko czy błąd 2,5 stopnia przy -20 ma jakiekolwiek znaczenie? Na jaką różnicę temperatury wody w grzejnikach się przekłada ten błąd? 1 stopień? Przecież to i tak trzeba skorygować doborem krzywej grzewczej.

Ja używam pogodówki i sobie chwalę, acz i tak wspomagam głowicami termostatycznymi w części pomieszczeń. Ważne, że woda jest odpowiednio gorąca, żeby nagrzać pomieszczenia do oczekiwanej temperatury i nie jest gorąca gdy na zewnątrz jest ciepło, bo to niepotrzebne straty.

Opublikowano (edytowane)

Tylko czy błąd 2,5 stopnia przy -20 ma jakiekolwiek znaczenie? Na jaką różnicę temperatury wody w grzejnikach się przekłada ten błąd? 1 stopień? Przecież to i tak trzeba skorygować doborem krzywej grzewczej.

Masz całkowitą rację, taki błąd pomiarowy nie wpłynie w znaczący sposób na działanie sterownika pogodowego, bo będzie on "stały" dla całego zakresu ustawień pogodówki.

Ale założyciel tego tematu sugerował iż oryginalne czujniki temperatury źle działają i mają małą dokładność. Prawdopodobnie porównał wskazania regulatora kotła z jakimś innym miernikiem temperatury.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Ale wszystkie czujniki i urządzenia maja swoją tolerancję. Do tego sterownik pogodowy dostosowuje temperaturę do warunków mierzonych w jednym miejscu zazwyczaj na północnej ścianie. Dba on o regulację jakościową (temperaturę). Natomiast każde pomieszczenie należy doregulować indywidualnie, np termostatami przy grzejnikach. A przyczyną jest nasłonecznienie, osoby przebywające w nim, włączone urządzenia emitujące ciepło, wiatr itp. Dlatego termostat pokojowy też nie spełnia wymogów gdyż reaguje na zmiany tylko w jednym pomieszczeniu. Dlatego instalacje powinny posiadać indy6widualne sterowanie ciepłem poprzez np,. zawory termostatyczne.

Pogodówka dba o to aby nie było za zimno, natomiast zawór termostatyczny ogranicza temperaturę od góry aby temperatura nie rosła.