Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ulrich fest to typowy żeliwny koksiak górnego spalania. Dla odróżnienia obejrzyj sobie żeliwniaka z dolnym spalaniem Viadrus U24 ale i jego polecają do paliw krótkiego płomienia czyli typowo koks węgiel choć producent pokazuje drewienko :P Sam oceń

• 1 rok później...
Opublikowano

nie polecam tego piecyka ciężko i długo i niewygodnie się go czyści , dodatkowo ma małą komorę załadunkową a więc krótką stałopalność , mały popielnik , dodatkowo przydał by mu się wkładka ceramiczna przy przelocie spalin dopalających o której producent nie pomyślał , ja mam pale drewnem tragedia szybko się wypala tak jak w opisie na stronie producenta i to czyszczenie wkładka szamotowa przykręcona do drzwiczek by załatwiła problem podejrzewam

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Przemysław jesteś w wielkim błędzie .w górniaku od góry drewno spala się w 2 fazach suszenie odgazowywanie .i pozostaje węgiel drzewny dający super energię,sprawdzone 100 % polecam .

Opublikowano

sprawdzałem u siebie/teściów i nie polecam. Jest to moje obiektywne zdanie i nic nikomu nie narzucam.

Sprawdzałem na rożnych gatunkach drewna i efekt zawsze marny moc kotła poniżej krytycznej pomimo zmian układu drewna z poziomego na pionowy efekt niestety mizerny, sytuacja zmienia się dopiero przy zasypie mieszaniną węgla i drewna. Górniaki zwłaszcza żeliwne to kotły do koksu! i zdania nigdy nie zmienię, to że da się palić w nim wszystkim nie zmienia faktu że to "śmieciuch/śmierdziel"

Opublikowano

Przemysław jesteś w wielkim błędzie .w górniaku od góry drewno spala się w 2 fazach suszenie odgazowywanie .i pozostaje węgiel drzewny dający super energię,sprawdzone 100 % polecam .

Kolego to gaz daje energię a nie węgiel drzewny jak to ująłeś, a gaz drzewny "ulewa " w dół lub w przypadku górniaków jest "porywany" przez cug i w 40% nie bierze udziału w spalaniu z powodu braku PW
Opublikowano

Panowie nie ma o co kruszyć kopii już sam się przekonałem że sposób palenia trzeba dostosować do tego co się ma w kotłowni a to co w kotłowni do całości budynku . Jednemu wystarczy przepalić w górniaku 2x dziennie przy silnych mrozach i będzie miał w domku jak w tropikach a inny niestety nawet przy dobrym dolniaku będzie musiał jarać na okrągło żeby mieć jako takie ciepło . Niestety większość domów w naszym kraju to od początku do końca system budowy chałupniczej z byle czego i byle jak byle by był dach nad głową i niestety większość to zimne domy bo nie dokończone , nie ocieplone i nie otynkowane a na dodatek ogrzewane kotłem jaki można było w danym rejonie kupić zupełnie nie dobranym do budynku . Rzeczony fest to dobry kocioł na określone paliwo i sposób palenia (na pewno nie do palenia ciągłego ) O dziwo producent podaje że jest to kocioł do drewna <_< czego dowodem mają być duże drzwi załadunkowe i wysokość ich krawędzi w stosunku do rusztu ale zaprzeczeniem tego jest z kolei rozwiązanie wymiennika ciepła który jest do paliw krótkopłomiennych .

Reasumując wysokość zasypu raczej do koksu lub węgla , "wrota" zasypowe do drewna , wymiennik do koksu lub węgla . Razem 2-1 dla koksu i węgla czyli chyba jednak koksiak .

Opublikowano

Kolego odeślę Cie do konkurencyjnego forum (ekonom.spal.węgla) tam Lastrico wyjaśnia jak w górniaku spalić ekonom.nie tylko węgiel ale i drewno bez smoły i dymu ,polecam

tak tak czytałem ten poemat na muratorze, tyle tylko że trzeba najpierw dostosować kocioł tj zamontować deflektor i KPW a to już jest ingerencja w kocioł. A ja się pytam po co? skoro można kupić kocioł już przystosowany. Kłócił tu się nie będę,bo niema i o co, jak znam życie prawda i tak pewnie jest gdzieś po środku. Ponadto mówimy tu o żeliwiaku z miniaturowym obiegiem spalin, a co za tym idzie z niską sprawnością na drewnie.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

nie polecam tego piecyka ciężko i długo i niewygodnie się go czyści , dodatkowo ma małą komorę załadunkową a więc krótką stałopalność , mały popielnik , dodatkowo przydał by mu się wkładka ceramiczna przy przelocie spalin dopalających o której producent nie pomyślał , ja mam pale drewnem tragedia szybko się wypala tak jak w opisie na stronie producenta i to czyszczenie wkładka szamotowa przykręcona do drzwiczek by załatwiła problem podejrzewam

Akurat wszystko na odwrót: pali się bardzo łatwo nawet przy małym przekroju komina ( mam 14x14 cm ) bardzo łatwo się go czyści, ma dużą komorę załadunkową i popielnik oraz wkładkę ceramiczną na drzwiczkach wsypowych i popielnikowych - co widać nawet bardzo wyraźnie na zdjeciach i schematach budowy. Rozpalam od góry napełnioną komorę ok. 1,5 wiadra węgla ( użytkuję go 4 lata i były różne gatunki węgla ) to trzyma ok. 6-7 godzin, gdy temp. spadnie do ok. 30 st. - to na istniejący na spodzie żar - załadowuję 2 wiadra wegla i to trzyma ok.10 godzin. Wcześniej użytkowałem piece stalowe przez 40 lat - dolniaki i górniaki - różnych konstrukcji. Teraz mam żeliwniak Ulrich Fest Manual 23 - Polecam.

• 1 rok później...
Opublikowano

barwinkowa 26 , może i przy węglu pali ci się 10 godzin ja palę drewnem , ciekawe ile czasu zajmuje ci wyczyszczenie tych wszystkich około 100 żeberek jedno to dla mnie 5 sekund minimum 500 sekund , jest niski więc trzeba się mocno schylić aby zobaczyć te najwyższe ja siedzę przy czyszczeniu , wkładka jest w drzwiach fakt ale ja bym wolał aby spaliny uderzały w poziomo ustawiony wkład dopalający a nie przelatywały wzdłuż drzwiczek , dla węgla kamiennego może i jest to niezły piec ale nie do drewna , na żar nie powinno się sypać węgla w piecach górnego spalania tylko rozpalać po wygaszeniu od nowa od góry , takie spalenie jak podajesz jest nieekonomiczne , dodatkowo zatruwasz środowisko naturalne , poczytaj ekologiczne spalanie dziękuje .

Opublikowano

A ty co na odwyku byłeś że po dwóch latach odpisujesz :D  :D :D  

Dla niewtajemniczonych kotły z tematu nazywają się teraz inaczej . Dostały nowe ubranko i kto inny się do nich przyznaje a reszta to samo

http://www.hkslazar.pl/produkty,kotly-co-uni-zeliwo,6,116.html

Pozdrawiam