Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wpadła mi w ręce instrukcja kotła mojego kolegi i tam jest schemat podłączenia kotła z zastosowaniem zaworu 3 drogowego. Według mnie nie powinien się znajdować w tym miejscu. Bardzo proszę o pomoc w temacie . A może to jest poprawne podłączenie?? Co na takie rozwiązanie nasza polska norma...

moja instalacja.bmp

Opublikowano

Przede wszystkim podłącz poprawnie zbiornik wyrównawczy, tak by były zachowane zasady bezpieczeństwa, a układ ogrzewania działał poprawnie. Na forum jest sporo schematów gotowców, a zastosowane rozwiązania są obowiązujące dla wszystkich instalacji.

Opublikowano

Jeśli chcesz podwyższyć temperaturę na powrocie to zastosuj zawór 4D w takim układzie jak na schemacie zawór 3D nie podniesie powrotu a jedynie bedziesz miał regulację temperatury c.o. no oczywiście jak podłączysz naczynie przed zaworem.

Opublikowano

Przede wszystkim podłącz poprawnie zbiornik wyrównawczy, tak by były zachowane zasady bezpieczeństwa, a układ ogrzewania działał poprawnie. Na forum jest sporo schematów gotowców, a zastosowane rozwiązania są obowiązujące dla wszystkich instalacji.

A jeśli za obejściem zaworu różnicowego dam trójnik, a na powrocie zamontuje zawór 3d to będzie poprawnie??

Opublikowano

W miejscu gdzie na schemacie jest grzejnik to jest zamontowany rozdzielacz, który na czas letni planuje odcinać na zaworach, a dodatkowo przy grzejnikach będą głowice termostatyczne.

rozumiem ze tak jest poprawnie. A zawór 3d stosuje tylko dla ochrony pieca i zmniejszenia spalania...

Opublikowano

A zawór 3d stosuje tylko dla ochrony pieca i zmniejszenia spalania...

czy zmniejszenie spalania o 2 gramy dziennie zadowoli cie ?

lepiej namaluj swoje wizje bo narobisz głupot i bedziesz miał problem , jak to poprawic

Opublikowano

Bardzo "dobry" schemat nawet mogę dodać że jest bombowy . A tak na poważnie to mam nadzieję że producent tego kotła tego schematu nigdzie nie zamieszcza bo to totalna porażka.

Nie bardzo rozumiem - co w tym schemacie jest źle?

Opublikowano

Pompa pompuje wode do naczynia otwartego :)

Dziwna pompka podmiwszania CWU... to nie w takim systemie z 1 zasobnikiem

Oj wiele braków... fakt poszukaj czegos na forum dobrze radzą....

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem - co w tym schemacie jest źle?

Może Ty potrafisz ustosunkować się do naszej normy. Czy można zastosować zawór 3d na róże do naczynia. Z tego co ja wyczytałem to nie można stosować żadnych zaworów na drodze piec naczynie...

Opublikowano (edytowane)

czy zmniejszenie spalania o 2 gramy dziennie zadowoli cie ?

lepiej namaluj swoje wizje bo narobisz głupot i bedziesz miał problem , jak to poprawic

Sporo czytałem na forum i po długim przemyśleniu wyszło mi takie rozwiązanie...

schemat instalacja c.o..bmp

Edytowane przez Tomaj85
Opublikowano

Myślę że to rozwiązanie u mnie się sprawdzi, jedyne czego się obawiam to ten zawór 3d czy będę mógł nim jakoś sterować i czy można go tak ustawić by nie zamykał powrotu tylko dopuszczał wodę z zasilania, płynnie w zależności od zapotrzebowania.

Opublikowano

Ten zbiornik też jest kulawo podłączony.

Jeśli już chcesz mieć w nim cyrkulację (podpięty powrót), to trzeba zasilanie puścić obok i niech sie wlewa od góry. Z boku na wysokości 1/3 zbiornika dajesz odgałęzienie i na nim zawór kryzujący, żeby ustawić ten przepłyuw na minimalny.

Powrót wpinasz od dołu.

Oprócz tego ma być też z tego zbiornika przelew.

Zawór 3D wstawiasz na zasilaniu lub na powrocie i w zależności od tego spełnia on różne funkcje.

Jeśli chcesz mieć jednocześnie regulację temp. obwodu oraz ochrone powrotu to załóż zawór 4D - schemat wszędzie znajdziesz, a na tym forum z opisami i dyskusjami jak to zrobić.

Opublikowano

Dziękuję za informacje na temat podłączenia zbiornika oczywiście się dostosuje. Zawór 3d chce zamontować tylko w celu ochrony pieca przed zbyt niską temperaturą powrotu. A skoro o temperaturze powrotu to jaka powinna być różnica między zasilaniem i powrotem, tak aby nie szkodzić piecu i zmniejszyć zużycie eko-groszku?

Opublikowano

Zawór 3d chce zamontować tylko w celu ochrony pieca przed zbyt niską temperaturą powrotu. A skoro o temperaturze powrotu to jaka powinna być różnica między zasilaniem i powrotem, tak aby nie szkodzić piecu i zmniejszyć zużycie eko-groszku?

Temperatura powrotu powinna być powyżej punktu kondensacji spalin w kotle. Generalnie powyżej 40C ale to zależy od wielu czynników (których wypadkowej nie znam) jak: szybkość przepływu wody w kotle, ilość powietrza w stosunku do spalin, czystosć i zawartość spalin, rodzaj paliwa itp.

Czy zmniejszysz tym sposobem zużycie paliwa - wątpię.

Na zużycie paliwa dużo większy wpływ ma odpowiednie sterowanie nagrzewaniem budynku - jak będziesz przegrzewał pomieszczenia z braku regulacji (brak termostatów lub zaworu mieszającego na zasilaniu itp), to zużycie paliwa będzie dużo większe od optymalnego.

A więc to też rozważ przed budową instalacji.

Zawór mieszający na zasilaniu jest tutaj jedną z metod optymalnego nagrzewania - nie wiem jakie w tym względzie masz zamiary...

Pozdrawiam.

Opublikowano
Pompa pompuje wode do naczynia otwartego

Dziwna pompka podmiwszania CWU... to nie w takim systemie z 1 zasobnikiem

Oj wiele braków... fakt poszukaj czegos na forum dobrze radzą....

Pozdrawiam

pompka na podmieszaniu cwu jest nie potrzebna wystarczy termostatyczny zawór mieszajacy z nastawa reczna,

na schemacie jest pompla cyrkulacyjna nie podmieszajaca,

a tak na marginesie to nie jest schemat z ktorego mozna robić instalację tylko jest to schemat ideowy i koncepcyjny (do celów marketingowych)

Opublikowano

Temperatura powrotu powinna być powyżej punktu kondensacji spalin w kotle. Generalnie powyżej 40C ale to zależy od wielu czynników (których wypadkowej nie znam) jak: szybkość przepływu wody w kotle, ilość powietrza w stosunku do spalin, czystosć i zawartość spalin, rodzaj paliwa itp.

Czy zmniejszysz tym sposobem zużycie paliwa - wątpię.

Na zużycie paliwa dużo większy wpływ ma odpowiednie sterowanie nagrzewaniem budynku - jak będziesz przegrzewał pomieszczenia z braku regulacji (brak termostatów lub zaworu mieszającego na zasilaniu itp), to zużycie paliwa będzie dużo większe od optymalnego.

A więc to też rozważ przed budową instalacji.

Zawór mieszający na zasilaniu jest tutaj jedną z metod optymalnego nagrzewania - nie wiem jakie w tym względzie masz zamiary...

Pozdrawiam.

To muszę poczytać jeszcze o kondensacji spalin... zależy mi na ochronie kotła. Co do sterowania temperaturą w pomieszczeniu to każdy grzejnik będzie miał głowice termostatyczną. Mam nadzieję że to wystarczy do odpowiedniego utrzymania temperatury w każdym pomieszczeniu (przewiduje: pokoje ok 20-21st. C.; łazienka 23st. C.)

Niestety nie mogę zastosować zaworu 4d ponieważ piony już zamontowane (niestety) tak jak to przedstawiłem na wcześniej dołączonym schemacie.