Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i mam pytanie na który bieg ustawić pompki. Posiadam wymiennik ciepła i mam dwie pompki, jedną przed wymiennikiem w obiegu kotłowym a drugą po wymienniku w obiegu CO.

Obecne ustawienia to pompka w obiegu kotłowym ustawiona na 2 bieg a druga na 3 bieg.

Opublikowano

Ale przed wymiennikiem na obiegu kotłowym masz zawór 4d...?

W takim razie nie ma znaczenia dla kotła na jakim biegu będzie pompka pracować - ustaw na najniższym możliwym kiedy jeszcze wszystko funkcjonuje - chodzi o oszczędność energii elektrycznej..

Za wymiennikiem możesz sobie ustawić wyższy bieg niż przed - np 'przed'-1 bieg, a 'za'-2 bieg. Wtedy grzejniki będą bardziej równomiernie się nagrzewać.

Jak chcesz jednak zaoszczędzić, to ustaw wszystko na 1 bieg i o ile działa dobrze, zaoszczędzisz na rachunku za prąd.

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

Podejście bardzo uproszczone. Przepływ przed i za wymiennikiem musi gwarantować nagrzanie wody do odpowiedniej temperatury. jeśli jest to przekładnia 1/1 to przepływ po stronie pierwotnej i wtórnej musi być podobny. Jedyna różnicę stanowią opory przepływu zapewne mniejsze po stronie kocioł wymiennik i wtedy można ustawić niższy bieg przy tym samym przepływie. Najlepiej jest dokonać pomiaru temperatury powrotu i zasilania po stronie kocioł- wymiennik i wymiennik- grzejniki i je porównać. zazwyczaj jednak temperatura po stronie pierwotnej (kocioł -wymiennik muszą być wyższe). Ponieważ powrót z wymiennika do kotła ma zapewnić odpowiednią temperaturę powrotu to niejednokrotnie trzeba ten przepływ zwiększyć, co zapewni odpowiednią temperaturę.

Opublikowano

Witam...

Ja mam przed wymiennikiem na 1 biegu a za wymiennikiem na 2 biegu. Jednocześnie pompka przed wymiennikiem jest odrobinę słabsza od tej za wymiennikiem.

Jak wziąłem na jednakowe biegi obie pompki to grzejniki w domciu od połowy były zimne.

Dodam że nie mam w instalacji zaworu 3d ani 4d, tylko sam wymiennik i zastanawiam się czy to dobrze, bo niem czym kontrolować temperatury powrotu bez ingerencji w zadana temperaturę na kotle !!!

Moze ktoś cos doradzi ???

Opublikowano

Ja mam właśnie odwrotnie.

Tak jak kolega guitar pisał - jak przepływy przez wymiennik są równe, to i schładzanie wody po obu stronach będzie porównywalne, a to z kolei prowadzi do tego, że do kotła wraca woda chłodniejsza.

Stąd doszedłem do takich ustawień na podstawie tzw prób i błędów :-).

Woda w obiegu kotłowym krąży ciut szybciej - to jest krótki obieg, a kotłownia u mnie jest pomieszczeniem ciepłym, zatem woda wracająca do kotła jest tylko nieznacznie chłodniejsza od wody wychodzącej z niego. Po drugiej stronie wymiennika natomiast zachodzi wyraźnie większe podgrzewanie wody, dlatego, że krąży ona nieco wolniej - wchodzi do wymiennika chłodna i jest podgrzana do gorącej - nie mam pojęcia ile ma stopni, ale parzy :-).

Faktem jest, że grzejniki są u mnie ciepłe tylko górą, ale to takie grzejniki, które mają się sekcjami nagrzewać - kermi - i mi wcale nie przeszkadza, że nie są całe ciepłe.

Zresztą, jak otworzę zawór termostatyczny na wyższą wartość, to grzejnik robi się cały gorący w kilka chwil.

Podsumowując stwierdzam, że pompki niech sobie chodzą na najniższych biegach umożliwiających poprawne funkcjonowanie instalacji grzewczej, ale skoro nie ma zaworu 4d na kotle, to trzeba zapewnić gorący powrót kombinacją ustawień pomp i tu sprawdza się wyższy bieg na kotle, a niższy za wymiennikiem.

pozdrawiam

Robert G

Opublikowano

Podejście bardzo uproszczone. Przepływ przed i za wymiennikiem musi gwarantować nagrzanie wody do odpowiedniej temperatury. jeśli jest to przekładnia 1/1 to przepływ po stronie pierwotnej i wtórnej musi być podobny. Jedyna różnicę stanowią opory przepływu zapewne mniejsze po stronie kocioł wymiennik i wtedy można ustawić niższy bieg przy tym samym przepływie. Najlepiej jest dokonać pomiaru temperatury powrotu i zasilania po stronie kocioł- wymiennik i wymiennik- grzejniki i je porównać. zazwyczaj jednak temperatura po stronie pierwotnej (kocioł -wymiennik muszą być wyższe). Ponieważ powrót z wymiennika do kotła ma zapewnić odpowiednią temperaturę powrotu to niejednokrotnie trzeba ten przepływ zwiększyć, co zapewni odpowiednią temperaturę.

Dokładnie się z tym zgadzam, Ja mam takie same pompki przed i za wymienikiem jesli chodzi o moc. W krotkim obiegu przed wymienikiem dalem na jedynke a w dlugim na 2 bo jak w obiegu kotlowym dalem na 2 to wymienik az parzył, a rura od powrotu byla bardziej goraca niz od zasilania :P posiadam zawor 4 drogowy