Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piwnica:kocioł I Grzejnik Na Tym Samym Poziomie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Jak najlepiej podłączyć grzejnik będący na tym samym poziomie co kocioł ( piwnica).Grzejnik będzie w drugim pomieszczeniu.Położenie grzejnika tak jak na rysunku.Wiem że trzeba zrobić spadek w kierunku grzejnika.Instalacja w obiegu wymuszonym.Ja to mniej więcej tak obmyśliłem jak na rysunku.Czy to będzie ok?

Kocioł i grzejnik.bmp

Edytowane przez CoTo
Opublikowano (edytowane)

To nie robi już się spadków w kierunku pieca? Skoro jednak jest pompa to wsio rawno

Edytowane przez reaper
Opublikowano (edytowane)

No właśnie nie wiem.Podobno lepiej jak jest spadek w kierunku grzejnika celem niezapowietrzania się.Poza tym nie dam rady zrobić spadku w stronę kotła bo grzejnik musiałby być na suficie.Najchętniej to poprowadziłbym rurki tak jak mi pasuje.

Edytowane przez CoTo
Opublikowano

To nie robi już się spadków w kierunku pieca? Skoro jednak jest pompa to wsio rawno

Spadki pozwalają odpowietrzać zład samoczynnie, czyli zasilanie grzejnika ma iść pod górkę patrząc od grzejnika, albo z górki od kotła. Powrót jest niżej, czyli nie musi iść w dół szczególnie przy obiegu wymuszonym, a jak konieczny gdzieś jakiś antysyfon B) to na szczycie musowo odpowietrznik, aby nie było powietrznego korka.

Jeśli zład nieduży, a pompa mocna to i taki korek przepchnie, ale po co ryzykować...

PozdrA.

Opublikowano

Przy grawitacyjnym oczywiście (komentarz zamieściłem, przed opublikowaniem rysunku)

Przy wymuszonym, to wszystko jest sztuka kompromisów. Nic nie ma za darmo, a spadki do grzejników też maja swoje wady.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję Panowie za zainteresowanie.Myślę że podłączę go prosto i tyle.Na tym grzejniku mi nie zależy w przypadku braku zasilania itp.To ma być ogrzewanie w takim domowym warsztaciku.

Podłączę tak jak na rysunku.Oczywiście za zaworem odcinającym zasilanie na grzejniki.Z braku miejsca na rysunku jest przed.

Kocioł i grzejnik.bmp

Edytowane przez CoTo