januszj26 Opublikowano 2 Lutego 2014 #1626 Opublikowano 2 Lutego 2014 Witam Sony trzymaj się chłopie i szybko wracaj bo zdrowie jest tylko jedno . Kocioł to tylko kupa złomu i nic więcej są rzeczy ważniejsze.Czekam na twoje wykłady. pozdr
kupfer Opublikowano 2 Lutego 2014 #1627 Opublikowano 2 Lutego 2014 Przemek na twoim miejscu testowałbym wyciąg na sterowniku, jeśli masz kotłownię w środku chałupy.Dmuchawiec w tym wypadku to niebezpieczna zabawka.Pozdrawiam.
toomm Opublikowano 3 Lutego 2014 #1628 Opublikowano 3 Lutego 2014 Witam Po pierwsze gratuluje Przemku efektów twojej pracy . Mam pytanie odnośnie stworzenia kotła , ale nie DS tylko GS . . Kociołek moich rodziców właśnie kończy żywot w tym sezonie , więc czas rozglądać się za następcą . Dlaczego GS ? a no dlatego iż tata pali w starym od góry i lepszego palenia nie "widzi" . Stary przerobił sam na tyle ile umiał czyli KPW , oczywiście na miarkowniku . Chce mu zrobić niespodziankę i (zamówić) , kupić GS-a z prawdziwego zdarzenia ,żeby już nie musiał w nim grzebać . Dom około 115 m2 ocieplony , okna plastik , parterowy , kotłownia w budynku obok , instalacja otwarta-zamknięta (2x pompka) . Czy podejmiesz się takiego zamówienia ??
Gość lysy1l Opublikowano 3 Lutego 2014 #1629 Opublikowano 3 Lutego 2014 tel. +48 602 447 862 e-mail: zamowienia@p2ar.pl
PierreW Opublikowano 3 Lutego 2014 #1630 Opublikowano 3 Lutego 2014 Przemek jakiej mocy odpowiadaja wymiary komora załadowcza w kotłe KDS i KDS-MAXX 12kw i 15 kw(14-18)?. Jaka moc kotła 12 i 15(14-18)KW KDS/KSD-MAX można uzyskac po zdjęciu cegieł komory dopalajacej przy zachowaniu takich samych wymiarów palnika ? Czy te kotły maja teraz wymiennik panelowy i płomieniówki ....
HAN Opublikowano 3 Lutego 2014 #1631 Opublikowano 3 Lutego 2014 No no Przemek myślę że konstrukcja modułowa to strzał w dziesiątkę... sam o tym myślałem jak oglądałem wynalazki Hesa; to dobry kierunek rozwoju twojej firmy a i taniej i z pożytkiem będzie to dla klienta.... tylko ten ruszt ruchomy.... (może by tak przegarniacz żeliwny coś ala SAS albo Dakon?)
przemyslaw2ar Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor #1632 Opublikowano 4 Lutego 2014 @ kupfer Wyciąg spalin na sterowniku mam już czas jakiś i jest rewelacyjnie jednak teraz mam zamiar dodać jeszcze jakiegoś dmuchawca do 70m3/h z możliwością płynnej pracy już od 70V, stąd moje pytanie. Dmuchawa ma wtłaczać powietrze nad zasyp (w moim przypadku zrębki i trociny) a wentylator ma to przeciągać przez ciasny wymiennik, chodzi tu głównie o zwiększenie odbioru ciepła bez możliwości osadzenia się kondensatu. Zauważyłem że kocioł odkąd dostał wyciąg i zawirowywacz jest o wiele czystszy a cały pył zostaje w komorze nawrotnej . Znane są mi ew. niebezpieczeństwa związane z dmuchawą dlatego też ma to być system nadmuchowo-wyciągowy @PierrW Wyciągając cegły lub je przestawiając zwiększasz powierzchnię wymiany (i tym samym sprawność wymiany) a nie moc :) Gdybyś natomiast rozebrał też cegły palnika to z takiej 12 KDS-MAX można wygenerować do 20kW a nawet więcej ale wymiennik raczej nie będzie w stanie tego odebrać. Jednym ze sposobów zwiększenia mocy tych kotłów jest palenie małymi porcjami albowiem wówczas po rozpaleniu załadowanego paliwa komora załadowcza również staje się wymiennikiem zwiększając pow.wymiany o ok 0,7m2 Łączna pow. wewnętrzna kotła KDS-M 12 to 1,85m2 z czego 0,7m2 przypada na komorę załadowczą Obecnie KDS-y w wersji II maja wymiennik płomieniówkowy na całości poza kanałem dopalającym @ HAN Wiem że to dobre rozwiązanie ale cały czas rozważam czy moduł wymiennikowy ma mieć w sobie kanał dopalający czy też komora dopalająca to ma być osobny moduł plus osobny zasyp Przewiduje to do pracy zarówno do pracy z palnikiem jak i tradycyjnej na ruszcie Wymiennik to wiem jaki należy zrobić i jak go ew. rozbudowywać ale nie wiem czy komora dopalająca ma posiadać płaszcz wodny czy też nie (coś na wzór rocket stove ) lub dzwonu Kużniecowa. Jeżeli miało by to być bez płaszcza to przede wszystkim kierowane było by to do rozważnych palaczy, oczywiście całość była y zabezpieczona przed temp. ale jednak rozwaga jest wskazana :) Na pierwszy ogień na pewno wymiennik do Camino ale testy dopiero na wiosnę
HAN Opublikowano 4 Lutego 2014 #1633 Opublikowano 4 Lutego 2014 Hmm chyba najlepiej dla konstrukcji modułowej byłoby zrobić 2 segmenty komora zasypowa wraz z kanałem dopalacza a wymienniki osobno... a nawet...... sekcja wymienników jakby tak składać z segmentów coś jak nasze poczciwe Kamino - pomyśl o ile byś miał roboty i o ile szybciej można by produkować kotły również z korzyścią dla nas maluczkich odbiorców... (siada nam wymiennik 1 sekcja więc zamawiamy taką sekcję u naszego Przemo i mamy naprawiony kocioł szybko i tanio) drugi plus możesz to zamówić o podwykonawców i "dopieścić" to co dla nas istotne czyli zasyp,ruszt,komora spalania i dopalacza. A co do "nieświadomych" palaczy i komory wodnej w sekcji zasypu i kanału dopalacza można zrobić ale co za problem złączyć to rurą miedzianą na śrubunkach z sekcją wymiennika? I masz obieg wody ze schłodzeniem - wielu może to sobie samemu zlutować. Ależ by to była wygoda i tanio a i szybko o servisie nie wspomnę zamiast taszczyć cały kocioł to kilka modułów się wiezie i na miejscu zmieniasz "marudnym" klientom rozwijaj się dalej i aby ci się udał biznes i nie słuchaj nieprzychylnych.. pozdrawiam
PierreW Opublikowano 4 Lutego 2014 #1634 Opublikowano 4 Lutego 2014 HAN gdyby tak ktos chciał zamienić drewno na węgiel musi wtedy wymieniac komorę zasypowa wraz z kanałem dopalającym.
sambor Opublikowano 4 Lutego 2014 #1635 Opublikowano 4 Lutego 2014 Ja nie bardzo widzę te moduły - po pierwsze pytanie jak uszczelnić połączenie komory zasypowej i wymiennika na poziomie produkcji nawet mało seryjnej? Po drugie, dostawianie modułu np w kotle żeliwnym to co innego niż w kotle stalowym, a w przerabianie np żeliwa z Camina na potrzeby tylko wymiennika nie wierzę. Prędzej widzę to tak że w uniwersalnej obudowie wymiennika i komory spalania/ zasypowej można zmienić sam palnik, wykładziny z szamoty, dodać zawirowywacze. Tu nasuwa się pytanie jaki mógłby być zakres regulacji tej zmiany obudowy np 10-18kW i 20-30kW , będące jednocześnie konstrukcją nośną , wymiennikiem podstawowym i komorą załadunkową modyfikowane wkładkami w zależności od paliwa, potrzebnej mocy itd. Przemek - oceń i ew duże piwo :P Pozdr.
PierreW Opublikowano 4 Lutego 2014 #1636 Opublikowano 4 Lutego 2014 Płaszcze wodne można łaczyć poprzez boczne podejścia srubunkiem. Przemek montujac w kotle KDS wegiel/drzewo wentylator wyciagowy w przypadku mocy max 12kw czy mogł bym zejsc do 4-5 kw zachowyjac wysokoą sprawnośc spalania. Przy tak niskiej mocy w stosunku do wielkosci wymiennika czesc spalin można puszczacz poprzez klape krutszego obiegu.
sambor Opublikowano 4 Lutego 2014 #1637 Opublikowano 4 Lutego 2014 To sprzeczność - jak wypuszczasz spaliny poza wymiennikiem to zmniejszasz sprawność kotła
PierreW Opublikowano 4 Lutego 2014 #1638 Opublikowano 4 Lutego 2014 Zmniejszam sprawnosc wymiennika(nie sprawnośc spalania). Przy mniejszym ciagu temperatura spalin sie obniża,skracam im częsciowo obieg aby nie wytrącał sie kondensat. Puszczenie czesci ciepła w komin jest bardziej ekonomiczne od niepełnego spalania drewna....
kupfer Opublikowano 4 Lutego 2014 #1639 Opublikowano 4 Lutego 2014 Przemek nigdy nie wątpiłem w twoje pomysły i mam nadzieję że wiesz co robisz.Gwoli ścisłości wentyl wyciągowy to luka w polskim słownictwu bo to wentylator wyciągowo-nadmuchowy,wyciąga z kotła dmucha w komin i takie nazewnictwo stosują nasi zachodni sąsiedzi co uważam za właściwe.Nie zauważyłem żeby któryś z tych "mercedesów" na drewno miał dodatkowo dmuchawca.Pozdrawiam.
kono Opublikowano 5 Lutego 2014 #1640 Opublikowano 5 Lutego 2014 Foty kotła po spalaniu warstwami piasta, miału i trocin. Czopuch Komora zasypowa To tyle pozdr.
kupfer Opublikowano 5 Lutego 2014 #1641 Opublikowano 5 Lutego 2014 Przemek mam nadzieję że u mnie też tak będzie wyglądał kocioł ;) .Jak ktoś szuka taniego dużego buforka to na muratorze "bufor jak to się robi" jest coś ciekawego.Pozdrawiam.
Gość lysy1l Opublikowano 5 Lutego 2014 #1642 Opublikowano 5 Lutego 2014 Kupfer, powiedz jaki wpływ na taki wygląd Twojego kotła może mieć Przemek? Kono, piękny wymiennik, sypka, sucha sadza (skąd ja to znam ;) ). Widać, że spalanie perfect. Jak w tym sezonie Piast, dużo jest popiołu?
Fidel24 Opublikowano 5 Lutego 2014 #1643 Opublikowano 5 Lutego 2014 Siema, no kociołek wygląda wzorowo Przemo zdradzisz wymiary tego profilu/kanału wewnątrz komory zasypowej myślę intensywnie nad dołożeniem takiego kanału do HEF-a, dodatkowo mam pytanie czy w drzwiach komory zasypowej jest rozetka do powietrza. Pzdr.
przemyslaw2ar Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor #1644 Opublikowano 5 Lutego 2014 Witam Co do mojej dmuchawy to wiem co robię, muszę sprawdzić pewną koncepcję która mi świta w głowie :) ale do tego potrzebuję SPECJALNEJ dmuchawy a nie takiej co dmucha 300m3/h. @Kono wiem że dbasz o kocioł ale trzeba było dodać zdjęcie po oczyszczeniu z pyłu którego jest tam dość sporo (ale ważne ze suchy) @Fidel24 pofil ma wymiary 30x50mm w tym modelu jeszcze niema przewietrzenia Komory załadowczej ale niektóre modele mają już taką klapeczke
rafwla Opublikowano 6 Lutego 2014 #1645 Opublikowano 6 Lutego 2014 Przemek tutaj masz mała dmuchawę do 70 m/3/h ale min. prąd rozruchowy to 110 V. Zobacz może będzie. http://www.domer.pl/dmuchawa-dm-02-gko.html
przemyslaw2ar Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor #1646 Opublikowano 6 Lutego 2014 Tak znam te dmuchawy jeszcze z Metrix AB jednak z tego co zdążyłem się dowiedzieć to źle znoszą prace z regulatorem napięcia. Jednak dzięki za zainteresowanie tematem
janjan Opublikowano 6 Lutego 2014 #1647 Opublikowano 6 Lutego 2014 Odpowiedni opał,dobry kocioł w bardzo dobrych rękach i jest super tak trzymać.
kupfer Opublikowano 6 Lutego 2014 #1648 Opublikowano 6 Lutego 2014 Łysy,wpływ ma budowa kotła,bo nie zamierzam w nim nic oprócz palenia robić,oczywiście palacz to najważniejszy faktor czystego palenia.Pozdrawiam.
Fidel24 Opublikowano 6 Lutego 2014 #1649 Opublikowano 6 Lutego 2014 Dzięki Przemo za opis i zdjęcia w sobotę się za to zabieram zrobię taki profil do HEF-a zobaczymy czy moja komora, która obecnie jest zasmołowana będzie wyglądała tak jak w kociołku Twojej produkcji, powiedz mi tylko czy dawać profil i robić rozetkę w drzwiach czy na początek dać sam profil. Przypuszczam, że profil nie jest montowany na stałe tak, że można go wymienić jak upali się przy palniku. Pzdr.
kono Opublikowano 6 Lutego 2014 #1650 Opublikowano 6 Lutego 2014 Dzieki za miłe słowa, ale to zasługa kociołka i Wasza. To forum to skarbnica wiedzy i nic tylko czytać, uczyć sie i praktykować. Kol. Łysy w piaście popiołu jest sporo. Liczyłem, że będzie trochę mniej, ale można to ogarnąć. Procentowo nie jestem wstanie powiedzieć ile jest tego popiołu. W porównaniu do mojego wcześniejszego spalania miałem to i tak są śladowe ilości popiołu. Obecnie bawię sie groszkiem z sośnicy i czytam Twoje posty o spalaniu mocnych węgli. Coraz lepiej zaczynam czuć ten kociołek hahah Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.