Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzieki za wypowiedzi

Ja zastosowałem takie

1 30%------------------------------- do zmiany?

2 155s--------------------------------do zmiany?

3 przesłona 85%--------------------?

4 przerwa 30 min przedmuch 25 s na 32% krotność 2

5 temperatura spalin w przybliżeniu ok 210*C

Jezeli macie możliwość sprawdzenia temperatury to też dopisujcie

Mam nadzieje wyciągnąć odpowiednie precyzyjne ustawienia co do przesuwania się opału i żaru na płycie a zarazem otrzymać jak najlepsze efekty spalania.

Na początku kwietnia będe już pruł piec.

Został do zrobienia zbiornik na miał

Opublikowano

1. Bieg 1 na 10 możliwych. Dmuchawa WBS-6 z dorobioną klapką ( http://www.konwektor.pl/foto/pr_23_1262613313.gif ). Pierwszy bieg to napięcie 170V. Wyrywkowo sprawdzone, dla 5 to 178V, dla 6 to 182V.

2. 1min 50sek

3. Przesłona (z kartki + taśma) na 75% zasłaniająca wlot.

4. W normalnym sezonie grzewczym nie wykorzystuje podtrzymania. Podtrzymanie = postój kotła.

5. Temperatury nie mam czym sprawdzić, ale zwykle można przyłożyć rękę do czopucha na te 2sek bez żadnych strat ludzkich.

p.s. zasłonięty wlot dmuchawy stanowczo redukuje wydobywający się z niej hałas

Opublikowano

U mnie jest wbs 6 al z klapką

I tak jak pisałem większośc czasu pracuje w okolicach od 40 do 50V a na skali to jest między 26-32%

Natomiast co do spalin to tylko mogę powiedziec to co mi pokazuje czujnik i to jest przedział 170-210*C a ostatnio to nawet 240*C

Ogólnie wbs6 jest dość głosna. Ale mam kilka innych i są cichutkie .Zostały po rozbiórce pralkosuszarek firmy atb.

post-21309-0-15329100-1301592473_thumb.jpg

Opublikowano

Samo obniżenie napięcia żarówką będzie bardzo nieprecyzyjne. Gdy używałem jeszcze ST-77 zrobiłem tak :

- ustawiłem nastawę dmuchawy w sterowniku na max ( czyli na 10 ) .

- odłączyłem przewody od dmuchawy, a do nich podłączyłem ściemniacz.

- wyjście ściemniacza do dmuchawy.

Potrzebne obroty dmuchawy ustawiałem ręcznie , korzystając z płynnej regulacji potencjometrem.

Opublikowano

A jak w najprostszy sposób można było by obniżyć napięcie na jeszcze niższe? Wpiąć szeregowo np. żarówkę o określonej mocy?

Niestety to na dłuższa prace wprowadzi zakłócenia zwłaszcza jeżeli troche zagrzeje się dmuchawa.Aby sterować tak fazowo to tylko program pod daną dmuchawe.

Bo np. na tym programie wpa 117 pracuje nie poprawnie w pewnym zakresie .

Opublikowano

Bo np. na tym programie wpa 117 pracuje nie poprawnie w pewnym zakresie .

Mam podobne doświadczenia z RV-14 , którą też ciężko było wysterować ( fazowo ) na niskich obrotach. Kupiłem DP-1 ( 80 W) i ta działa całkiem dobrze, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że falownikiem byłoby lepiej. Nie mam doświadczenia ze sterowaniem grupowym, ponoć jedna ze znanych firm takie stosuje. Trochę mnie dziwi to minimalne napięcie ( 28 V ), przy której startuje dmuchawa . U mnie to ok. 80 V.

Opublikowano

taka dmuchawa poprawnie startuje juz przy 24V bez większego buczenia.

Natomiast aby było całkowicie cicho i ok to ja mam u siebie zachowane to minimum32V

Tak jak pisałem większość dmuchaw to 80 lub 100V ale tylko programowo przez producentów.

Opublikowano

Akurat w tym wypadku nic nie jarałem, więc (z dwóch jedynie słusznych) zostaje to drugie :lol:

Pytam konkretnie a Ty coś o jaraniu.

Podajnik to część całego ustrojstwa z rynną na końcu i tak myślę, że tłokiem można spokojnie podawać do niego paliwo różnego sortu.

Generalnie stosuje się ślimaki.

A więc nie widzę nic dziwnego w tym pytaniu.

Od czegoś trzeba zacząć.

A więc jaki ma być podajnik.

Opublikowano

jeżeli mi sie uda na tloku ale okągłym jak cylinder samochodowy.

Widzisz, dobrze, że jednak drążyłem. Mógłbyś realizować swoją pasję.

Zrobić jednosuwa. Poziom paliwa mierzyć kołowrotkiem żyłka 35 tęczówka i byłoby fajnie.

No to teraz dalej.

Palnik podzielić trzeba na sekcje i każdą przemyśleć.

Od strony ślimaka to myślę:

1. Sekcja destylacji

2. Sekcja podgrzewania

3. Sekcja dopalania

W każdej z nich trzeba określić pożądaną temperaturę, ilość P1, P2, P3, długość, objętość.

I to w zależności od paliwa.

A więc można zadać pytanie - jakie paliwo ma być podstawowym?

Opublikowano

To jest dobre pytanie.

Napewno paliwa które są tańszymi czyli wszystkie rodzaje miału .

Ale także inne coś na podobieństwo tłokowca.

Mam zamiar zbudowac coś z szamotu z takim palnikiem o niedużej mocy eksperymentalnie a bardziej z ciekawości.

A jak będzie ok to wykorzystam do garażu.

Opublikowano

Najlepiej podaj swój pomysł (czyli więcej szczegółów) i się trochę nad nim podoktoryzujemy.

Bo tak, to ktoś Ci coś zasugeruje i może przepaść jakieś genialne rozwiązanie.

Mogę troche pomóc pytaniami ale niezbyt szczegółowymi na razie, żeby nie sugerować (bo gotowe pomysły to przecież są w innych tematach).

Wypadałoby określić kształt rynny oraz czy ma być przykryta no i jakie gdzie materiały.

Potem powietrze, gdzie i jak i to w zasadzie tyle.

Opublikowano

Daje spokój z wymyslaniem tego palnika rynnowego i zajme się drugim tłokiem.

Mam taki fajny mały kociołek zębiec swk 14kw w ładnym stanie i bede robil zabudowe typowo pod niego tłoka.

Mam zamiar wszystko podnieśc o ok400 mm do góry aby nie ciąć kociołka.

Czyli taka tradycja z nowoczesnoscią.

Opublikowano

Witam wszystkich.

Pierwsze prace zostały poczynione czyli zamontowałem podajnik do pieca.

Musze jednak dowiercić trochę otworów na płycie ponieważ bardzo miele długo w miejscu a dopiero jak dodam wiania to zaczyna podnosić temperature.

Jeszcze jest pare drobnych mankamentów do wyeliminowania ale ogólnie jest dobrze. :)

Pojemnik oczywiście tymczasowy z beczki 60l.Czekam na zrobiony.

Dzisiaj palenie odbywa się od 9 rano narazie jest ok.

Wstawiam pare fotek narazie robocze a kosmetyka troszeczke pózniej.

post-21309-0-28418300-1302804256_thumb.jpg

post-21309-0-25336600-1302804296_thumb.jpg

post-21309-0-67583500-1302804342_thumb.jpg

post-21309-0-81655200-1302804409_thumb.jpg

Opublikowano

Wrzuciłbyś parę fotek z samego palenia. Cały zestaw wygląda zachęcająco, napisz proszę zapalił się opał w koszu? Czy ta beczka okopciła się w innych okolicznościach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.